Swap v6 do 147

sabotagepl

Nowy
Auto
Alfa 147
cześć

opowiem wam krótką historię...

mam dwa samochody. drugim rządzi i dzieli moja kobieta czy li alfa 147 2.0 ts . ostatnio trochę przesadziłem, ścigałem się nią z moim bratem. przy ostrej jeździe przy 200 km/h poszła panewka. laweta i na parking pod dom.
temat stanął w miejscu dlatego że lubie pojeździć tą alfą. zastanawiam się nad zakupem 166 3.0 i przekładką silnika.
proszę o pomoc jak to by wyglądało ponieważ wole dołożyć i od czasu poczuć moc V6 od alfy.
Obecnie jestem właścicielem BMW e34 z silnikiem m5 e39.
Mam kilka ofert od sprzedających 166 z 3.0 w manualu a generalka 2.0 T.S. swoje kosztuje.

PZDR

W oczekiwaniu na odpowiedź
Daniel

- - - Updated - - -

proszę o info o przeciwskazaniach i realnych kosztach. dodam że jestem zapracowanym człowiekiem i nie mam dużo czasu.

- - - Updated - - -

Mogę dowieść oba auta do chętnego reanimacji

Chcąc włożyć v6 zamiast r4 musisz zmienić wszystko. Powtórzę - wszystko. Oprócz karoserii.

Oprócz silnika nic nie bedzie pasować.

jedyny plus jest taki, że większość będzie pasowała z 147 GTA ale ceny nie są niskie.

dobra.
nie jestem mechanikiem.

zakładam że przełożę silnik i skrzynie. zawieszenie przednie do wymiany. hamulce, wydech i takie tam to przy okazji...
co z kompem itd ...

Myśle ze koszty części i roboty swapu ze 147 gta do 147 sa wyższe od gta ze tak powiem "gotowej". A przynajmniej pozniej da sie takie oryginalne auto odsprzedać. W przeciwieństwie do składaka.

Hmmm, powiem tak: wsadzenie V6 do 147 będzie co najmniej 2 razy droższe niż remont TS'a...
Jeżeli nie chcesz robić szybkiego zapie....acza do jazdy na co dzień to nie ma to sensu...

Jak już chcesz trochę więcej mocy w 147 to wałki, porting i planowanie głowicy oraz na koniec zestrojenie tego...
Może się okazać, że silnik nie jest aż tak bardzo uszkodzony i niewiele to będzie kosztować...

Jakbyś podał skąd jesteś to może ktoś by Ci polecił w okolicy dobrego mechanika, ale jak nie masz na tyle odwagi to mnie też to średnio obchodzi...

warszawa, nie patrz na koszty...

na start liczę 10k (zakup 166 swap i dokup części)

- - - Updated - - -

dodam że moja kobieta lubi ten samochód a jej nie chcę denerwować :)

- - - Updated - - -

ja wiem fajniej by było kupić GtA ,
ale to jej samochód i ma być naprawiony.
Nie chcę wam tłumaczyć jaka jest moja kobieta.
Ja wiem że mogę przy okazji wymienić silnik a samochód będzie dalej ten sam.
ma zapierdalać i tyle...

pomyśl o 1750tbi z brera/159 moim zdaniem lepsza baza no i ma turbo więc można troszkę mocniej pomodzić niż z V6 a w dodatku dużo lżej z przodu.

10k na start wystarczy, ale w połowie projektu zabraknie pieniędzy...
Chyba, że chcesz kupić silnik i po prostu go włożyć, to wtedy kwota powinna wystarczyć, ale wtedy jeździsz kinder niespodzianką i czekasz w którym momencie padnie...

Najlogiczniej by było tak jak Ci mówię, remont TS + mody...
W tych pieniądzach na pewno się zmieścisz a da się tak uzyskać ~170KM i na pewno będzie to odczuwalne...

czy Wy nie potraficie czytać ze zrozumieniem ??
Nie interesują mnie inne silniki.

Chcę kupić 166 z 3.0 manual i przełożyć to do samochodu dziewczyny. to i tak taniej niż 3.2 GTA. nie zamierzam wydawać niewiadomo ile kasy w temacie tego samochu. ja mam BMW i tylko pytam o waszą opinię. !!!!!
Ona nie rozumie że te v6 czy v8 czy r4.

ten sam samochód z tą samą rejestracją ma stać w garażu i tyle.
kurw... a !!!!

- - - Updated - - -

Chcę kupić 166 z 3.0 manual i przełożyć to do samochodu dziewczyny. to i tak taniej niż 3.2 GTA. nie zamierzam wydawać niewiadomo ile kasy w temacie tego samochu. ja mam BMW i tylko pytam o waszą opinię. !!!!!

kurw... a !!!!

Chcę kupić 166 z 3.0 manual i przełożyć to do samochodu dziewczyny. to i tak taniej niż 3.2 GTA.
To nie tak do końca prawda, bo może Cię to wyjść więcej a jak wyjdzie tyle samo to będziesz miał szczęście...
Więc...
nie zamierzam wydawać niewiadomo ile kasy w temacie tego samochu.
... to napraw coś zepsuł i nie kombinuj...

Przekładka tylko pozornie wygląda tanio a w rzeczywistości jak policzysz koszt wszystkich części + robocizny to zakup silnika będzie najmniejszym problemem...

kurw... a !!!!

Nie rozumiesz słowa pisanego? Już w poście 2 i 4 masz odpowiedz.

A m.in. po tej "kurwie" widać, żeś prostak (cóż, większość posiadaczy BMW to troglodyci).

Oczywiście przepraszam za język.
Ale jak wam ludzie przetłumaczyć to o co pytam.
Ja nie pytam jak zaoszczędzić tylko zadałem pytanie o konkretny projekt i nie interesuje mnie to co Wy byście zrobili.
Wiem że da się włożyć ten silnik do tego auta i tak chcę zrobić.

więc jeżeli macie inne sugestie to nie wasz topic.
a co do właścicieli BMW to pewnie żaden z was nie jeździł silnikiem ponad 400 KM z napędem na tyl i przy okazji także lubił alfę.
uszanujcie to ponieważ ja wam nie cisnę ...

Dodam że jestem też posiadaczem Buell`a. na co dzień chodzę w garniturze a na wolnym biegam w dresie.

Zapomniałeś o kur.a.

po wypowiedziach forumowiczów w tym poście straciłem wiarę w to forum! nie istotne czym Kolega jeździ, zapytał grzecznie czy się da..... Napisał że nie interesuje go ile to będzie kosztować !!! Lubi auto i ma być tak jak on chce !!! Morał - nie wiesz czy się da, to się nie odzywaj !!! AMEN

Amortyzatory
Powrót