• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Luz zaworów (wersje 1.9 JTD 8v)

Darek68

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTD, Fiat Tipo 1.0 FireFly
Witam.
Mam pytanie odnośnie sprawdzania luzów zaworowych w silnikach ośmiozaworowych 1.9 JTD. Po zakupie mojej AR 147 wymieniłem kompletny rozrząd wraz z filtrami i olejem Mobil S 10W/40 w ASO. Chciałbym się dowiedziec czy muszę wyregulowac luzy zaworowe po przejechaniu 95 tys. km. Silnik troche klekocze ale jest sprawny i zrywny. W serwisie Alfy mi powiedzieli, że te silniki maja regulacje hydrauliczną. Czy to jest prawda i czy możecie mi odpowiedziec na pytanie?:confused:
Pozdrawiam serdecznie- Darek z wielkopolskiego.

Z tego co mi wiadomo, 8v i 10v nie mają hydraulicznej regulacji zaworów.

Luz zaworowy dla Twojego auta to ssący 0,30 a wydechowy 0,35
Łatwo to zrobic samemu bo raczej sie tylko zmniejszył wystarczy przeszlifować płytki

Łatwo to zrobic samemu bo raczej sie tylko zmniejszył wystarczy przeszlifować płytki

Luz zaworowy zawsze się zwiększa a nie zmiejsza.Jeśli masz teraz płytkę np. 3.0 to napewno następna będzie większa np.3.15. Ja osobiście nie polecam szlifowania w domu na kolanie szlifierką, bo płytki są bardzo twarde i trudno równiutko, ją dotrzeć a w grę wchodzą setne milimetra.

JTD 8V i JTD 10V mają regulacje na płytki
Lepiej szybko zmień serwis

---------- Post dodany o godzinie 20:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:23 ----------

tak , regulacja jest zalecana co 100tys km i mógłbyś już to zrobić

Kolego w JTD regulację zaleca się co 60 tys km

różne źródła różnie podają , niemniej blue book fiata zaleca kontrolę co 40tys km

Ostatnia edycja:
Heh, najśmieszniejsze w tej historii jest to, że kolega Darek68 chciał wyregulować luzy w ASO, a oni jak zwykle popisali się szeroką wiedzą na temat... Załamka. Fajnie, że jest forum, z którego nieraz dowiedziałem się więcej, niż w serwisie. Pozdrawiam wszystkich i wesołych ;)

Płytek nie szlifuje sie na kolanie tylko na magnesówce i jest to bardzo tanie a luz zawsze sie tylko zmniejsza jak nic nikt nie kombinował .
Jest to bardzo tania operacja , tam gdzie jeżdżę płace po 1 zl od płytki

Podłącze się do tematu z zapytaniem ponieważ wiedza moja w tym zakresie jest zerowa, mam przejechane jakieś 140K km nie mam pojęcia kiedy i czy w ogóle były regulowane luzy na zaworach.
Cym się objawiają i czy mogę to jakoś sam sprawdzić ? No i ile mogła by taka impreza kosztować ?

Lepiej sprawdź te luzy bo krańcowo nawet wałek rozrządu można uszkodzić. Objawia głośną pracą rozrządu .

Sprawdzisz szczelinomierzem po zdjęciu pokrywy zaworów, czyli dokonujesz pomiaru pomiędzy wałkiem rozrządu a podkładką popychacza (zawór nie może być oczywiście wciśnięty przez krzywkę wałka podczas pomiaru)

Prawidłowe wartości to :

zawory ssące : 0.25 - 0.35 mm
zawory wydechowe : 0.30 - 0.40 mm

POMIARU DOKONUJE SIĘ TYLKO NA ZIMNYM SILNIKU.

Witaj Sedici.
Jakie narzędzia(klucze) są potrzebne żeby sprawdzic te luzy? Za co obracasz wal silnika? Myślę, że dam rade. Pozdrowko - DK.

Głośna praca rozrządu - znaczy się że klekoce ? - u mnie trochę klekot słychać coś jak stary pancerkibelvwagen

Witaj.

Potrzebne będą dobre imbusy i torxy , do zdjęcia plastikowej maskownicy i dekla od zaworów. I trzeba zakupić nową uszczelkę pod dekiel zaworów (ale jeśli pomierzysz i będzie trzeba regulować zawory to nie zakładaj od razu nowej , dopóki nie kupisz odpowiednich płytek) . No i oczywiście szczelinomierz listkowy .

Obracanie wału prosta sprawa, 2 warianty :

1. podnosisz przód samochodu na lewarkach i wbijasz 4. lub 5. bieg i obracasz którymś kołem zgodnie z kierunkiem jazdy do przodu ;

2. wbijasz 4. lub 5. bieg i 'przepychasz' ręcznie samochód do właściwego położenia wałka rozrządu , i tak na każdym cylindrze.

No to kolana mi się ugieły.Mechanik niedawno poustawiał mi wszystkie zawory tak że torx 0,10 ciasno wchodził.A wy piszecie że luzy powinny wynosić 0.3 0,35 a ja mam 0,10.Co robić.Silnik chodzi cichutko,ale czy zaraz coś się nie rozsypie???

Jedź z reklamacją to tego 'fachowca' .
Producent zaleca luzy zaworowe w tych przedziałach i koniec ! , niech ten mechanik nie będzie mądrzejszy od inżynierów projektujących silniki.

Nie wiem o co Tobie chodzi z tym torxem , ale luzy mierzy się szczelinomierzem , rozumiem że przejęzyczenie.

Nie wiem o co Tobie chodzi z tym torxem , ale luzy mierzy się szczelinomierzem , rozumiem że przejęzyczenie.

Co innego miałem na myśli a co innego napisałem.Zdarza się.Ja wogule mam podjechany wałek rozrządu na jednej krzywce i wybiorę się do tego fachowca jak będę miał nowy wałek,na wymianę i wtedy go przypilnuję żeby poustawiał zawory tak jak ma być

Witam. Odświeże temat luzów zaworowych ponieważ dzisiaj sprawdzałem. Pytanie do znawców kolejności zaworów w silniku JTD 8V. Patrząc od strony koła pasowego wiadomo że to 1 cylinder to w/g mnie 1 ssący 0,25 mm, 2 wydech 0,30 mm, 3 ssący 0,30 mm, 4 wydech 0,35 mm, 5 ssący 0,30 mm, 6 wydech 0,35 mm, 7 ssący 0,25 mm, 8 wydech 0,30 mm. Posiadacze klekotów czy jeżdzić dalej czy wyregulować płytkami na właściwe luzy tj. ssący 0,30 a wydech 0,35?

Odgrzeję temat bo brakuje tu istotnej informacji jaką potrzebuję. Jaka jest średnica płytek? Czy ktoś może potwierdzić?

Amortyzatory
Powrót