Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    01 2014
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 Twin Spark 120km
    Postów
    20

    Domyślnie Spadek mocy Alfa 147 1.6 120km

    Cześć

    mam problem z moją Alfą, ciężko zapala i do 2000rpm, kompletnie nie ma mocy, wpada w lekkie drgania, dławi się. Od 2000rpm dostaje "kopa" i ciągnie normalnie. Czasami jak ruszam pod górkę i długo nie może złapać normalnej mocy od 2000rpm zapala się błąd silnika MOTOR CONTROL SYSTEM FAILURE(ale gaśnie po chwili). Jak się już rozpędzę, nie ma żadnych problemów. W dłuższej trasie podobnie.

    Napiszę co już sprawdziłem:
    - podczas pierwszego podpięcia pod komputer pokazało wypadanie zapłonu na czwartym tłoku(podczas kolejnych podpięć już nie)
    - cewki, przewody i świece sprawdzone(próbowałem zmieniać świece oraz cewki - bez efektu)
    - przepływomierz sprawdzony
    - czujnik położenia wału i sonda lambda też ok
    - mechanik sprawdzał również wariator i stwierdził, że działa prawidłowo, ponieważ włącza się przy odpowiednio wysokich obrotach(nie wiem czy dobrze piszę, w razie czego poprawcie mnie)

    Nie mam już pomysłu co może być. Proszę o pomoc

    Pozdrawiam

  2. #2
    Użytkownik Ogier
    Dołączył
    04 2012
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    Alfka 147 120koników + LPG BRC
    Postów
    199

    Domyślnie

    czy problemy z zapalaniem występują po nocy? Czy masz LPG? Czy sprawdzany był czujnik temperatury płynu chodzącego (może dawać niewłaściwą temperaturę silnika i komputer ustala niewłaściwy skład mieszanki może to powodować problemy z uruchomieniem)?
    Ostatnio edytowane przez Piotr_147TS ; 26-07-2016 o 15:56

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    01 2014
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 Twin Spark 120km
    Postów
    20

    Domyślnie

    nie mam lpg, problem występuje zawsze, nie tylko po nocy, wszystkie czujniki sprawdzone, jak zapale silnik to już słyszę, że nierówno pracuje(zaczyna pracować normalnie powyżej 2000rpm), następnie podczas ruszania do 2000rpm nie ma mocy(powyżej już łapie normalną moc)

  4. #4
    Użytkownik Dwusuwowiec
    Dołączył
    04 2015
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147
    Postów
    111

    Domyślnie

    Ja tak miałem, a przyczyna to źle ustawiony rozrząd. U mnie auto było bardzo słabe na niskich obrotach a MCSF był spowodowany przekroczonym zakresem czujnika spalania stukowego.

    Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

  5. #5
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    01 2014
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 Twin Spark 120km
    Postów
    20

    Domyślnie

    chyba mam problem rozwiązany, wczoraj zapalił mi się błąd silnika i na komputerze u mechanika pokazało wypadanie zapłonu na 3 cylindrze, więc raczej cewka. Jakiej firmy polecacie ? Na szybko widziałem, że są dość drogie ;p

Podobne wątki

  1. ALFA 156 1.9 JTD chwilowy spadek mocy
    Utworzone przez bezel_ek w dziale 156
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 29-03-2017, 22:23
  2. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 06-03-2016, 01:57
  3. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 28-08-2015, 10:03
  4. [159] Spadek mocy w Alfa Romeo 159jtd 16v 150km 2007r
    Utworzone przez issey159 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 07-12-2012, 23:15
  5. [145] Osłabła coś moja Alfa... (spadek mocy)
    Utworzone przez Bob1897 w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 17-01-2010, 19:09

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory