Witam dziś wymieniłem czujnik ciśnienia na listwie . Niestety problem pozostał auto nie odpala nie podje paliwa na pompe CR wywal błąd P0190 którego nie da się wykasować puki nie usunie się usterki , tylko jakiej ???
Witam dziś wymieniłem czujnik ciśnienia na listwie . Niestety problem pozostał auto nie odpala nie podje paliwa na pompe CR wywal błąd P0190 którego nie da się wykasować puki nie usunie się usterki , tylko jakiej ???
Proponuję sprawdzić instalacje do czujnika, może gdzieś się przewody uszkodził, lub kostki zasniedziały.
Ewentualnie jak nie masz paliwa na pompe CR to może pompa w baku wysiada lub jej przekaźnik. Ostatecznie czujnik wstrzasowy.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Dzięki za odpowiedz, Czujnik wstrząsowy sprawdzałem . Przekazniki podmieniałem z tym od klimy tylko pytanie czy jeżeli jest on uszkodzony a paliwo podaje pompką z baku podłączoną bezpośrednio z aku czy komp może odciąć coś innego. I jeszcze jedno pytanie czy u was po zdjęciu przewodu za filtrem po zgaszeniu auta paliwo tryśnie pod ciśnieniem bo u mnie ledwie wyleci parę kropel tak jakby nie było nigdzie zaworu zwrotnego. Może to on generuje problem ? przy wyjmowaniu czujnika z listwy paliwko tez ledwie co wyleciało może parę kropel .
Witam ponownie w końcu udało mi się zlokalizować usterkę winna była kostka wchodząca na komputer nie łączyła. Po przygięciu pinów od czujnika na listwie błąd P0190 ustąpił. Niestety auto nie jest w stu procentach sprawne raz odpala a raz nie . Gdy nie odpala jest tylko jeden sposób na odpalenie, mianowicie ściskam kombinerkami przewód paliwowy powrotny z rozdzielacz paliwa idący na pompę CR wtedy auto odpala dosłownie z pół obrotu , do tej usterki dochodzi gaśnięcie silnika w zakresie niskich obrotów przy obciążeniu silnika np. na 6 biegu jadąc 50km/h i wciśnięciu gazu silnik gaśnie .
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
Czy wymiana tego rozdzielacza może pomóc ? Za co on odpowiada, może jest w nim jakiś zawór zwrotny który trzyma ciśnienie ?
Nikt nie potrafi mi pomóc ???
mam podobny problem w mojej 156, ze nie odpala a jak odpali to po chwili gasnie, z wykresow wychodzi na to ze mam problem z niskim cisnieniem
ja narazie wymienilme filtr paliwa i regulator i nic
tylko zacisniecie przewodu powrotu paliwa do pompy cr u Ciebie pomaga? Jezeli zaciśniesz na innych powrotach nie ma poprawy?
moze pompa cr pada? i nie daje odpowiedniego cisnienia i jak zacisniesz powrot do pompy cr wtedy cisnienie wzrasta i dziala prawidlowo?
wtrysk w sumie tez podobno moze być, jak mocno leje to gubi cisnienie na szynie cr, moze jak zaciskasz na powrocie do pompy to tez niweluje jakos tą strate...
musze tez sprobowac zacisnac ten przewód powrotu paliwa
ogolnie z pomoca to słabo coś ostatnio na tym forum![]()
Ostatnio edytowane przez mojzu ; 26-09-2016 o 22:10
Tylko mi auto ładnie pali na zimnym, dziś rano przy +1,5 stopnia odpalił z pół obrotu silnika, normalnie jechałem do pracy nic się nie działo po przejechaniu 4 kilometrów normalnie zapalił. Po pracy też zapalił ale po przejechaniu około 20 kilometrów i rozgrzaniu silnika nie odpala. Po ściśnięciu przewodu powrotnego na pompie pali po dotknięciu kluczyka. Czy jest to objaw uszkodzonej pompy CR czy może rozdzielacz/kolektor paliwa szwankuje ? Za co on odpowiada i czy jest w nim może jakiś zawór zwrotny ?
- - - Updated - - -
Mechanik podpowiada mi że może to ten kolektor, bo głupio mi ściskać ten wąż co chwila i szybko lecieć go odpuszczać ( przy ściśnięciu FES pokazuje ponad 1600bar a to chyba zle dla pompy gdy nie jest ściśnięty to na wolnych obrotach mam około 270 bar )