• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Niepokojący dźwięk silnika po wymianie wariatora

impo12

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam. Ostatnio miałem wymieniany wariator na nowy, oryginalny, pozmianowy, ale silnik w dalszym ciągu coś klekocze. Dźwięk jest inny, niż przed wymianą wariata, ale wydobywa się gdzieś z jego okolic. Stąd moje pytanie, co to może być? Wymieniane teź były wszystkie popychacze, bo cykały, to już w miarę ucichło, lecz po odpaleniu dalej troche je slychać. Nagrałem film, aby przedstawić problem, może ktoś mi podpowie co jest grane. Jeśli chodzi o mechanika, to jest to znajomy rodziny, więc raczej nie ma mowy, żeby wstawił mi coś innego niż nowy oryginał, bo stare części mi oddał. Jeżeli chodzi o silnik to jest to jednostka 1.6 Pozdrawiam
Link do filmu: https://youtu.be/oz9YBj1sdPM

nic mi nie wspominał o panewkach... więc niewymienione

A panewki wariatora były wymienione ?

Panewki to są główne i korbowodowe a nie wariatora!!

P.S. Film chętnie bym obejrzał ale trzeba się logować a nie wszyscy maja konto....

Ostatnia edycja:
Szczerze to nic niepokojącego nie słychać moim zdaniem ale jakimś super fachowcem nie jestem no i oglądam to na tel. więc dźwięk jest inny niż na żywo. Może ktoś bardziej doświadczony sie wypowie... A te cykanie które to raczej stawiałbym na wtryskiwacze (to normalne)

Ostatnia edycja:
Obejrzałem nagranie i też nie słyszę wariatora.

No nie wiem, jak kupowałem auto to chodziło cichutko a teraz coś według mnie chrobocze

Bo ts tak chodzá.

P9

ok skoro mówicie ze nie mam sie czym martwic to tak zrobie. dzieki

Nagranie nie zawsze oddaje rzeczywistość, ale jak się dokładnie wsłuchać to wydaje mi się, że słychać tam jakieś lekko grzechoczące łożysko.
Zdemontuj pasek wielorowkowy i sprawdź wszystkie rolki. Rozumiem, że przy wymianie wariatora był wymieniony cały rozrząd na nowy.

Rozrząd razem z pompa wody był wymieniany 10k km temu. Niestety nie wymieniłem odrazu wariatora i trzeba było znów płacić za te sama robote

Rozrząd razem z pompa wody był wymieniany 10k km temu. Niestety nie wymieniłem odrazu wariatora i trzeba było znów płacić za te sama robote

No to jeśli rozrząd jest nowy, to dla wszelkiej pewności wystarczy sprawdzić tylko rolki na osprzęcie (alternator, sprężarka, rolka prowadząca i rolka napinacza). Pompa wspomagania jest na panewce, więc nie powinna grzechotać.

Ok zrobię jak polecasz. Zdejmę pasek osprzętu i sprawdzę czy coś się zmienia

Witam po dłuższej przerwie. Otóż dałem sobie spokój z tym dziwnym grzechotaniem silnika, bo Niee mam pojęcia co to jest. Ale dzisiaj wydarzyło się coś dziwnego. Mianowicie po dość ostrej jeździe po mieście, czasem do 6k obrotów, podjeżdżam pod blok i cisza. Silnik chodzi cichutko jak kiedyś, aż miło dla ucha. Na wolnych obrotach, natomiast jak się przygazuje to już to grzechotanie występuje jak do tej pory miało to miejsce. Cóż to może być ?

powiem szczerze ze zapomniałem o tym bo: wziąłem się za to, zdjąłem pasek, przy okazji odkręciłem osłonę rozrządu aby zobaczyć czy wszystko gra No i tak sie złożyło ze odkręciłem napinacz przez osłonę, bo myślałem ze to śruba od osłony. Auto zaholowane do mechanika na ustawianie rozrządu No i wymianę simmeringa walka rozrzadu bo ciekło. Kazałem mu sprawdzić osprzęt i mówił ze niby ok. Ale czy on odpalał bez paska osprzętu to nie wiem(być może tylko popatrzył na rolki i złożył z powrotem)

Zdjąłem dzisiaj pasek. Niestety nic to nie dało. Dalej ten sam dźwięk

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót