Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 147 - Alfa Romeo 147 zastąpiła model 145, została wprowadzona do produkcji w 2000 roku. Powstała na skróconej platformie Alfy 156. Zdobyła tytuł Car of the Year 2001. Produkcję zakończono w 2010 roku.
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bielsko - Biała
    Auto
    alfa 147 1.6 TS
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 h 20 m

Domyślnie Trzeszczenie w kolumnie kierownicy

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Od niedawna jestem posiadaczem Alfy147 1.6. i z niepokojem wsłuchuję się w każde zgrzyty, stukania itp. i w związku z tym mam do Was dwa pytania.

1. kręcąc kierownica na postoju, zwłaszcza przy zimnym silniku, słychać dosyć głośne trzeszczenie dochodzące gdzieś z okolicy kolumny kierownicy - jestem prawie pewny, ze ten głos nie dochodzi z zewnątrz, z podwozia ale w okolicach kolumny kierownicy. Nie dziej się tak zawsze - niekiedy tylko przy szybkim skręcie. Mam wrażenie, że dzieje się tak zwłaszcza jednym punkcie podczas obrotu kierownicą, tj. krecę w lewo i jeśli słychać tę dęwięk to tak po około pół obrotu kierownicą. Poczytałem podobne posty i dolałem płyn do układu wspomagania kierownicy ( Tutela Gi/A) - było minimum, teraz jest ok. Niestety, nie pomogło.

2. Zapaliła mi sie lampka VDO system failured. Pobrzęczało , wyłaczyłem silnik, zapaliłem i wszytsko gra. Czy to znaczy, że jest już wszystko ok, czy po prostu raz mi zakomunikował i tyle, system zepsuty.

Pozdrawiam

Redaktor Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    to nie lekarstwo psychoterapeutyczne, przynajmniej wg mnie
    Czas spędzony na forum
    13 d 9 h 14 m

Domyślnie

Cytat Napisał Holmes Zobacz post
    kręcąc kierownica na postoju, zwłaszcza przy zimnym silniku, słychać dosyć głośne trzeszczenie dochodzące gdzieś z okolicy kolumny kierownicy - jestem prawie pewny, ze ten głos nie dochodzi z zewnątrz, z podwozia ale w okolicach kolumny kierownicy. Nie dziej się tak zawsze - niekiedy tylko przy szybkim skręcie. Mam wrażenie, że dzieje się tak zwłaszcza jednym punkcie podczas obrotu kierownicą, tj. krecę w lewo i jeśli słychać tę dęwięk to tak po około pół obrotu kierownicą. Poczytałem podobne posty i dolałem płyn do układu wspomagania kierownicy ( Tutela Gi/A) - było minimum, teraz jest ok. Niestety, nie pomogło.
    Z jakiegoś powodu ten olej uciekł. Monitoruj stan tego oleju najlepiej co tydzień- ja ciągle będzie uciekało tzn, że prawdopodobnie maglownica do regeneracji.
    Kiedyś fierglu.blog.interia.pl, dziś http://fiergloo.pl/

Moderator Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS
    Czas spędzony na forum
    5 d 2 h 3 m

Domyślnie

dość dobrym "wyciszaczem" wspomy jest Prestone. Tak czy tak sprawdź jak Paweł Ci pisze skąd płyny ubywa.. jak z maglownicy to czeka Cie regeneracja (jak maglownica sie zapowietrza to wydaje właśnie takie dźwięki)

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)