Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
  1. #1
    Użytkownik Rowerzysta Avatar zwarte147
    Dołączył
    04 2018
    Auto
    Alfa Romeo 147 , 1.6TS ECO 77KW (105KM)
    Postów
    61

    Domyślnie Battery charge low

    Alfa 147 , 1.6TS 105KM , odpaliłem dzisiaj auto na parkingu, lekko przygazowałem, wyskoczył błąd battery charge low. Dojechalem do domu ok 5km, odpaliłem ponownie, wyskoczył błąd. Alternator ? Rozładowane aku ? gdzie szukać rozwiązania? Mieszkam w Holandii , mechanicy i koszta części drogie . Podłączyć jutro aku i sprawdzać napięcie czy od czego zacząć na początek ?

  2. #2
    Użytkownik Świeżak Avatar Stiopa
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD
    Postów
    98

    Domyślnie

    Podładuj akumulator, odpal auto i miernikiem sprawdź napięcie na akumulatorze. Następnie poluzuj klemę "+" i wepnij szeregowo miernik miedzy klemę a słupek na akumulatorze, ustaw go na odczyt natężenia prądu (Ampery).
    Pierwszy odczyt powie Ci czy jest prąd ładowania i czy jest stabilny - skaczące wskazania lub mniejsze niż 13-14V to regulator napięcia na pewno uszkodzony. Drugi odczyt w "A" jesli jest bardzo niski lub równy zeru to znaczy, że układ diód prostowniczych do wymiany.

    Jeśli mówisz, że części są drogie to kup używany alternator może w NL i go wymień sam albo załatw sobie drugi naładowany akumulator na droge do PL i w kraju napraw.

    Wysłane z mojego HTC One M9_Prime Camera Edition przy użyciu Tapatalka
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

  3. #3
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2018
    Auto
    147 JTD 115KM
    Postów
    101

    Domyślnie

    Nie można odpinać akumulatora podczas odpalonego silnika.

  4. #4
    Użytkownik Świeżak Avatar Stiopa
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD
    Postów
    98

    Domyślnie

    Cytat Napisał Gooku Zobacz post
    Nie można odpinać akumulatora podczas odpalonego silnika.
    Bo? Robiłem tak w benzynie i dieslu do sprawdzenia alternatora. Minus zostaje, odpina się plus na chwile żeby wpiąć szeregowo miernik, wiec nic się nie stanie.

    Wysłane z mojego HTC One M9_Prime Camera Edition przy użyciu Tapatalka
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

  5. #5
    Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Dołączył
    10 2007
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.
    Postów
    5,129

    Domyślnie

    Nie radzę korzystać z rad kolegi Stiopa odnośnie wpinania w szereg zwykłego miernika do pomiaru prądu ładowania, bo możesz uszkodzić elektronikę samochodu.
    Do takich eksperymentów to trzeba by mieć porządny, mocny amperomierz, z porządnymi klemami i mocnymi kablami. Montaż i demontaż takiego układu pomiarowego trzeba wykonywać na wyłączonym silniku.
    W Twoim przypadku wystarczy zmierzyć napięcie ładowania, które powinno wynosić ok. 13,9-14,4 V. Taki pomiar można zrobić zwykłym multimetrem, podczas pracy silnika, przykładając sondy pomiarowe do klem akumulatora.

  6. #6
    Użytkownik Świeżak Avatar Stiopa
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD
    Postów
    98

    Domyślnie

    Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Nie radzę korzystać z rad kolegi Stiopa odnośnie wpinania w szereg zwykłego miernika do pomiaru prądu ładowania, bo możesz uszkodzić elektronikę samochodu.
    Do takich eksperymentów to trzeba by mieć porządny, mocny amperomierz, z porządnymi klemami i mocnymi kablami. Montaż i demontaż takiego układu pomiarowego trzeba wykonywać na wyłączonym silniku.
    W Twoim przypadku wystarczy zmierzyć napięcie ładowania, które powinno wynosić ok. 13,9-14,4 V. Taki pomiar można zrobić zwykłym multimetrem, podczas pracy silnika, przykładając sondy pomiarowe do klem akumulatora.
    Kolego, pomiar natężenia prądu robiłbym jako dodatkowy. Po pierwsze i tak trzeba sprawdzić czy jest w ogole ładowanie akumulatora przez alternator. A gniazdo 10A w multimetrze jest wystarczające do pomiaru prądu na biegu jałowym silnika.

    Wysłane z mojego HTC One M9_Prime Camera Edition przy użyciu Tapatalka
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

  7. #7
    Użytkownik Rowerzysta Avatar zwarte147
    Dołączył
    04 2018
    Auto
    Alfa Romeo 147 , 1.6TS ECO 77KW (105KM)
    Postów
    61

    Domyślnie

    Sprawdzałem rano miernikiem napiecie na wyłączonym silniku - 12.4V .odpaliłem, podpiąłem miernik, napięcie spadło do 11.9 - nie skoczyło do góry więc diagnoza raczej pewna, że to alternator? Podpiąłem teraz aku do prostownika na 3-4h żeby sprawdzić później jeszcze raz pomiary ale już się raczej pogodziłem z tym co mnie czeka

  8. #8
    Użytkownik Świeżak Avatar Stiopa
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    AR 147 1.9 JTD
    Postów
    98

    Domyślnie

    Jeśli po odpaleniu silnika odczyty się nie zmieniły, to alternator. Najprawdopodobniej regulator ale może to być też problem diód prostowniczych.

    Wysłane z mojego HTC One M9_Prime Camera Edition przy użyciu Tapatalka
    "You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo

  9. #9
    Użytkownik Rowerzysta Avatar zwarte147
    Dołączył
    04 2018
    Auto
    Alfa Romeo 147 , 1.6TS ECO 77KW (105KM)
    Postów
    61

    Domyślnie

    Pod odpaleniu silnika odczyty spadły , a po włączeniu świateł i nawiewu jeszcze bardziej. Te diody prostownicze da się wymienić jakoś czy to jest część alternatora ? w elektronice jestem całkiem zielony a warsztat mam dopiero ogarnięty na sobote. Do pracy mam 5km. Ile km mogę przejechać na aku przy nie działający alternatorze?

  10. #10
    Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Dołączył
    10 2007
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.
    Postów
    5,129

    Domyślnie

    Cytat Napisał Stiopa Zobacz post
    Kolego, pomiar natężenia prądu robiłbym jako dodatkowy. Po pierwsze i tak trzeba sprawdzić czy jest w ogole ładowanie akumulatora przez alternator. A gniazdo 10A w multimetrze jest wystarczające do pomiaru prądu na biegu jałowym silnika.

    Wysłane z mojego HTC One M9_Prime Camera Edition przy użyciu Tapatalka
    To Ci się tylko tak wydaje. Jestem przekonany, że nie masz pojęcia, jakim prądem początkowym będzie ładowany przez sprawny alternator rozładowany akumulator.

Podobne wątki

  1. Komunikat battery charge low
    Utworzone przez tomek227 w dziale 147
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 22-09-2017, 21:07
  2. battery charge low
    Utworzone przez tispun w dziale 147
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 13-12-2015, 12:45
  3. Battery low charge
    Utworzone przez aveon w dziale 147
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 13-03-2015, 08:45
  4. Komunikat low battery charge
    Utworzone przez lysy13 w dziale 147
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 10-11-2014, 21:40
  5. Battery charge low - alternator?
    Utworzone przez Keanu w dziale 147
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 19-08-2012, 19:44

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory