Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 147 - Alfa Romeo 147 zastąpiła model 145, została wprowadzona do produkcji w 2000 roku. Powstała na skróconej platformie Alfy 156. Zdobyła tytuł Car of the Year 2001. Produkcję zakończono w 2010 roku.
    Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wieruszó / Opole
    Auto
    147 01' i 156 97'
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    11 h 38 m

Domyślnie Tuleje wahacza przód TEKNOROT z allegro nie pasują???

Witam,
    jednym słowem jestem w d.... . Kupiłem tuleje wahacza przedniego dolnego do AR 147/156 firmy TEKNOROT wywaliłem wahacz, zdjąłem (psując przy tym tulejki) i okazało się, że nowe nie pasują na wahacz. a mianowicie ich średnica wewnętrzna wynosi 21mm a stare miały 20mm.

I pragnę zapytać, co jest do .... ? czy wszyscy sprzedają takie niepasujące tulejki? bo sprzedający pocisnął mi bajkę ze "mam trzpień wytarty w wahaczu i dlatego niepasuje i że 1mm luzu to nie luz" Krew mnie zaleje....

Ktoś z was wymieniał te tulejki? ewentualnie jakiej firmy kupiliście? Jaką mieliście średnice?

Z góry dzięki i udanej zabawy podczas witania Nowego Roku.!!
    AR 147 1,6 TS

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Toyota Avensis 2.0 VVTi
    Czas spędzony na forum
    53 m

Domyślnie

Spoko, miałem dokładnie to samo.
    Dlatego drugi raz nie łasiłem się na tulejki tylko cały wahacz kupiłem.
    Są i takie i takie średnice tulejek a jaką masz zależy od wiatru słonecznego, fazy księżyca i czy królowa mrówek wstaje w tym kwartale lewą czy prawą tylną nogą z łóżka.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 3.0 V6 24V ------------------ GT 3.2 V6 24V
    Czas spędzony na forum
    22 d 7 h 44 m

Domyślnie

siwcu sprawa wygląda następująco, wszystkie wahacze sprzedawane poza ASO mają średnice trzpieni: przedni 20,9mm, tylny 20,9mm natomiast wahacze z pierwszego montażu : przedni trzpień 18,9mm tylny 19,9mm.

Jedyna firma jaką znam która robiła tuleje pod fabryczne wahacze z pierwszego montażu to DELPHI, jak weźmiesz do ręki ich katalog masz wyraźnie rozpisane przy tulejach średnice i dopiski "Not for OE wishbone" lub "For OE Wishbone". Problem tylko taki że w tej chwili nigdzie nie można dostać tulei Delphi na wahacze z pierwszego montażu.

Numery tulei DELPHI na "mały trzpień" pasujące do wahaczy fabrycznych: TD656W, TD657W, TD658W, TD659W - komplet na dwa wahacze L+P.
    Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 31-12-2009 o 09:42
    156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A - kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
    AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]

Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

5. Thanks siwcu thanked for this post
    Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wieruszó / Opole
    Auto
    147 01' i 156 97'
    Czas spędzony na forum
    11 h 38 m

Domyślnie

Wielkie dzięki Grzesiek za rozjaśnienie mi mojej podłej sytuacji. Czyli pozostaje mi kupno nowych właściwych tulejek, zwrot kupionych, lub kupno nowych wahaczy i czekanie aż sie wybiją by móc założyć niepasujące wcześniej tulejki.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam Serdecznie!!
    AR 147 1,6 TS

klekot ™ gorol Romeo Pokaż na mapie Avatar bocian
    Mieszka w
    SD
    Auto
    156 1.6 TS była ----------------- GT 1.9 JTD jest
    Czas spędzony na forum
    40 d 15 h 51 m

Domyślnie

przechodziłem dokładnie to samo i wtedy dowiedziałem się że są właśnie śr. 19 i 21mm
    ostatecznie dorwałem odpowiednie tulejki w sklepie na osiedlu
    ( p.s. nie wytrzymały za długo )

więcej było z tym kombinowania niż oszczędności
    niedługo potem wymieniłem całe wahacze i wtedy nie interesowało mnie już jaką średnicę mają tulejki

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

teknorot

teknorot opinie

teknorot wahacze opinie

sworznie teknorot opinieteknorot opinie forumteknorot tuleja wahacza opiniewahacz teknorot opinieteknorot forumopinie o tenkrotteknorot wahaczniepasujące tulej wachacza alfa 156firma tecnorotwahacze teknorotalfa romeo 147 tuleja wahacz przednituleje teknorotjakie tuleje alfa romeo 156 średnicatuleja tekmorotprodukty teknorot-opiniefirma teknorot opinie

Zakładki

Uprawnienia