Witam,
jednym słowem jestem w d.... . Kupiłem tuleje wahacza przedniego dolnego do AR 147/156 firmy TEKNOROT wywaliłem wahacz, zdjąłem (psując przy tym tulejki) i okazało się, że nowe nie pasują na wahacz. a mianowicie ich średnica wewnętrzna wynosi 21mm a stare miały 20mm.
I pragnę zapytać, co jest do .... ? czy wszyscy sprzedają takie niepasujące tulejki? bo sprzedający pocisnął mi bajkę ze "mam trzpień wytarty w wahaczu i dlatego niepasuje i że 1mm luzu to nie luz" Krew mnie zaleje....
Ktoś z was wymieniał te tulejki? ewentualnie jakiej firmy kupiliście? Jaką mieliście średnice?
Z góry dzięki i udanej zabawy podczas witania Nowego Roku.!!
AR 147 1,6 TS

Spoko, miałem dokładnie to samo.
Dlatego drugi raz nie łasiłem się na tulejki tylko cały wahacz kupiłem.
Są i takie i takie średnice tulejek a jaką masz zależy od wiatru słonecznego, fazy księżyca i czy królowa mrówek wstaje w tym kwartale lewą czy prawą tylną nogą z łóżka.
siwcu sprawa wygląda następująco, wszystkie wahacze sprzedawane poza ASO mają średnice trzpieni: przedni 20,9mm, tylny 20,9mm natomiast wahacze z pierwszego montażu : przedni trzpień 18,9mm tylny 19,9mm.
Jedyna firma jaką znam która robiła tuleje pod fabryczne wahacze z pierwszego montażu to DELPHI, jak weźmiesz do ręki ich katalog masz wyraźnie rozpisane przy tulejach średnice i dopiski "Not for OE wishbone" lub "For OE Wishbone". Problem tylko taki że w tej chwili nigdzie nie można dostać tulei Delphi na wahacze z pierwszego montażu.
Numery tulei DELPHI na "mały trzpień" pasujące do wahaczy fabrycznych: TD656W, TD657W, TD658W, TD659W - komplet na dwa wahacze L+P.
Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 31-12-2009 o 09:42
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
siwcu thanked for this post

Wielkie dzięki Grzesiek za rozjaśnienie mi mojej podłej sytuacji. Czyli pozostaje mi kupno nowych właściwych tulejek, zwrot kupionych, lub kupno nowych wahaczy i czekanie aż sie wybiją by móc założyć niepasujące wcześniej tulejki.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam Serdecznie!!
AR 147 1,6 TS

przechodziłem dokładnie to samo i wtedy dowiedziałem się że są właśnie śr. 19 i 21mm
ostatecznie dorwałem odpowiednie tulejki w sklepie na osiedlu
( p.s. nie wytrzymały za długo )
więcej było z tym kombinowania niż oszczędności
niedługo potem wymieniłem całe wahacze i wtedy nie interesowało mnie już jaką średnicę mają tulejki![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki