Strona 1 z 11 12345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 108

Temat: Problem z aktualizacją softu w connect nav+

gallx
    Gość

Domyślnie Problem z aktualizacją softu w connect nav+

witam, poszukuje konkretnej i rzeczowej instrukcji aktualizacji softu w connect nav+, problem polega na tym że prubowałem zaktualizowac softa z wersji 4.xx na 5.xx oprogramowaniem sciągnietym z netu i cała procedura ruszyła ale stanęła na 50%,urządzenie wyłączyło sie po chwili a po ponownym uruchomieniu staneło na 20% i znowu się wyłączyło. Niestety płytka nie chce się wysunąć , a nawigacja nie reaguje na nic,przy każdym włączeniu odpala sie pasek postępu aktualizacji dochodzi do 20% i po chwili się wyłącza całkiem, boje sie czy nie uszkodziłem connecta.Wiec prosze o jakiś pomysł jak dokończyc aktualizację lub wyjąć ta płytkę.

mate82
    Gość

Domyślnie

Przyłączę sie do pytania kolegi,tez troche namotałem z tym updatem softu.

Kolega ma alfa romeo 147 GT,chcielismy zrobic update softu,na innym forum znalazłem soft i opis,lecz po wgraniu okazało sie ze to był connect nav+ do fiata stilo i teraz nie dosć ze obraz na navi strasznie falujeze nic praktycznie nie widac to na dodatek nie działają zadne klawisze funkcyjne,connect wogóle nie widzi zmieniarki cd w bagazniku i nie działają klawisze na kierownicy od regulacji głosnosci....

Ogólnie tragedia

Teraz juz mam odpowiedni soft 5.0 i juz go mam nagrane na płytce tylko pytanie czy connect zaktualizuje ten soft pomimo iz teraz jest ten od fiata stilo(wersja 9.8),czy nic sie nie popsuje?

Czy w razie nie udanego upgradu serwis potrafi zaktualizowac taki soft jakos inaczej?

Równiez bym prosił o dokładny opis jak zaktualizowac soft na 5.0.

Dziękuję i pozdrawiam.

gallx
    Gość

Domyślnie

znalazłem taką instrukcję na jakimś zachodnim forum , wiec tłumaczona z angielskiego mam nadzieję ze się jeszcze komuś przyda:

Aktualizacja oprogramowania:
    wyjmujemy kartę sim jak jest zainstalowana
    Włączyć zapłon, klucz do pozycji ON i logo Alfa Romeo pojawi się na wyświetlaczu CONNECT

Włóż dysk CD z aktualizacjią i odczekaj kilka sekund, aż pojawi sie "error cd". Jeśli komunikat error cd nie pojawi się, naciśnij przycisk (T3), wyjmij płyte CD, wyłącz zapłon i powtórz procedurę od początku.

Wyłączyć zapłon klucz do pozycji OFF

Naciśnij lewe pokrętło / przycisk (R1) ( włączyć CONNECTa)
    Poczekaj az zacznie sie ładowanie programu, na wyświetlaczu pojawią sie słowa"programowanie w toku - nie wolno wyłączać systemu"

Po tym jak pojawi się logo ładowania programu, natychmiast naciśnij numery 1-2-3-4 na klawiaturze telefonu, w kolejności ( przyciski T4, T5, T6, T7) i potwierdź naciskając prawe pokrętło / przycisk (R2)

Jeśli operacja opisana została przeprowadzona prawidłowo, klawiatura telefonu mignie dwukrotnie, jeśli tak się nie stanie, uruchom ponownie od poprzedniego etapu.

Po tym jak klawiatura błysnęła dwa razy, poczekaj az cykl aktualizacji sie zakończy (maksymalnie 7 minut), kiedy operacja sie zakończy pojawi sie słowo 'Result ok', CD zostanie wysunięta i powinna być natychmiast usunieta.

Jeśli płyta nie jest usunięta natychmiast, gdy jest ona automatycznie wysunieta przez system Connect, może nastapić automatyczna reinstalacja przez system, który automatycznie wznowi procedurę ładowania Flash "programowanie w toku - nie wolno wyłączać systemu". W tym przypadku konieczne jest, aby poczekać na ponowną aktualizację, cykl musi dojść do końca aż CD będzie automatycznie wysunieta (jak w poprzednim kroku).

Naciśnij lewy pokrętło / przycisk (R1) i wyłączyć system CONNECT
    Włączyć zapłon klucz do pozycji ON i Alfa Romeo logo pojawi się na wyświetlaczu CONNECT
    Aktualizacja oprogramowania jest gotowa
    Wyłączyć zapłon, klucz do pozycji OFF i czekać az connect sie wyłączy

mate82
    Gość

Domyślnie

A ja znowu jak wgrywałem ten soft od fiata do alfy to robiłem w/g tego opisu:

1. wyjmujemy kartę sim jak jest zainstalowana
    2. włącz Cn + anuluj komunikaty o błędach jeśli występują za pomaca escape
    3. włóż dysk aktualizacyjny poczekaj az jednostka CN + wyświetli błąd dysku CD na ekranie naciśnij przycisk escape aby wyczyścić ta wiadomość
    4. wyłącz CN+ jednostkę po przez naciśniecie przycisku "ON"
    5. usuń kluczyk z stacyjki ,następnie odczekaj 30 sekund
    6. Jeszce z wyciągniętym kluczykiem załącz jednostkę CN+ poprzez
    naciśniecie "ON"
    7. NIE PANIKUJ ! zacznie się procedura upewnij się ze CN+ w tym czasie
    się nie wyłączy np slaby akumulator aktualizacja możne się zatrzymać na
    50% ale to normalne

8. po zakończeniu Fiat logo sie pojawi i na ekranie cd będą
    automatycznie odrzucone
    9. przełącz CN+ jednostkę przy użyciu "ON" przycisku wyłącz CN +
    10.włącz kluczyk do stacyjki włączy się CN+ jeśli wyrzuciło płytę włóż
    płytę instalacyjna cd gdy po raz pierwszy włącza się pozwól aby
    uradzenie uruchomiło się same jak już się uruchomi wyjmij płytę
    11. przejdź do ustawienia i ustaw język oraz godzinę itd
    I powiem ze nie jest on za dobry,bo gdy flashowanie doszło do 50% wszystko sie wyłączyło i juz sie nie uruchomiło.

Wcisnąłem ON na navigacji i ładowanie chciało sie znowu uruchomic lecz dochodziło tylko do 20 i wkółko sie resetowało,dodam ze informacja o całej tej procedurze była napisana wspak,tzn. w zwierciadlanym odbiciu,nie wiem dlaczego.
    Nic nie pomagało,nie szło nawet wyjać płyty.

Kolego odłączył na chwile akumulator i to tez nie pomogło,uruchomił silnik i wtedy flashowanie przebiegło pomyslnie,no lecz niestety,to od fiata nie pasuje do alfy.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Obawiam się kolego Gallx że już z płytki tego nie ruszysz. Prawdopodobnie trzeba będzie wylutować eproma i go zaprogramować. Napisz krok po kroku, co zrobiłeś, krok, po kroku, w punktach czyli: 1. Włożyłem płytkę. 2...
    to dość istotne.

Mate - myślę, że jeżeli masz działający Connect (choć nie do końca sprawny), to lepiej tego nie ruszaj, póki co.

Obaj - podajcie dokładne part number'y swojego sprzętu.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

mate82
    Gość

Domyślnie

Ok,powiem wam ze mi sie udało wszystko zrobic i jest ok.

Zaktualizowałem soft do wersji 5.0 i do tego działa mp3.

Miałem taki sam problem jak kolega Gallx,wczoraj i dzis,ze pasek postępu zatrzymał sie na 50 % i potem wszystko zgasło,potem na 20% i tak wkółko sie restartowało.

Rozwiązaniem okazało się uruchomienie silnikia,i cały upgrade softu poszedł bez problemu na włączonym silniku w 2 minuty.

Płytka wyszła sama,pojawiło sie logo Alfa Romeo,czekałem ok 4 minut i logo nie znikło,wyłączylismy silnik uruchomilismy sam coonect bez kluczyka i poszło wsio ok,wszystko ładnie smiga.

Także może to pomoże.

A teraz to bym poszukał dla tego kolegi jakichś map,potrzebna w szczególnosci na Anglie i erurope centralną,takie na ten soft 5.0.

Pozdrawiam.

gallx
    Gość

Domyślnie

No i ku mojej uciesze również udało mi sie dokończyć aktualizację na wersje 5.0
    mp3 śmigają aż miło.Okazało sie że wystarczyło odpiąć na chwile aku, dalej aktualizacja ruszyła gdy wstukałem 1,2,3,4 oraz prawe pokrętło ,doszło do 100% i płytka sama wysuneła sie,pojawiło sie logo alfy które tez nie chciało zniknąć,connecta w żaden sposób nie dało sie wyłączyć, więc znowu odpięcie aku na chwile i pomogło ,wzsystko chodzi i dodatkowo odtwarza mp3

mate82
    Gość

Domyślnie

A masz moze kolego do tego jakies mapki na UK i central europe?

Byłbym wdzięczny za jakies linki.

Pozdro.

gallx
    Gość

Domyślnie

Niestety posiadam tylko mapę Polski

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

No to Panowie szacunnnn! I powiem, że macie niezłego farta przy okazji :-)
    Zwałka przy zmianie softu w CN to częsta przypadłość.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T