Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 147 - Alfa Romeo 147 zastąpiła model 145, została wprowadzona do produkcji w 2000 roku. Powstała na skróconej platformie Alfy 156. Zdobyła tytuł Car of the Year 2001. Produkcję zakończono w 2010 roku.
    waca
    Gość

Domyślnie Uszkodzona (złamane mocowanie) klamki przedniej lewej

witam
    od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1,6TS z pakietem TI z 2004 roku.
    Poprzedni właściciel kilka tygodni temu złamał lewą przednią klamkę (element z "szajsmetalu" łączący chromowaną część klamki z drzwiami. Klamka działa, jednak jej lewą część trzeba przytrzymywać kciukiem.
    Proszę o informację, czy Waszym zdaniem da się ta część skleić/naprawić/wymienić lub ewentualnie jeśli konieczna będzie wymiana całej klamki - czy da się pozostawić obecną wkładkę zamka i czy proces wymiany jest trudny. Najbardziej wdzięczny będę za zdjęcia lub gotowy poradnik jak dostać się do klamki i czy cała operacja jest trudna i pracochłonna.

Z góry dziękuję za pomoc
    wacek

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR GT 1.9 JTD
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 9 h 10 m

Domyślnie

wymiana klamki

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Mieszka w
    Konin woj. Śląskie
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS 16V bez Variata 2002r
    Czas spędzony na forum
    3 d 3 h 25 m

Domyślnie

Zarówno aluminium i ZnAl da się spawać w odpowiednich zakładach. Uważaj na demontaż - łatwo uszkodzić lakier drzwi.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR156 2.0 TS Selespeed 2000r. & AR GT 1.9 JTD 2004r.
    Czas spędzony na forum
    9 d 8 h 37 m

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas83 Zobacz post
    Zarówno aluminium i ZnAl da się spawać w odpowiednich zakładach. Uważaj na demontaż - łatwo uszkodzić lakier drzwi.
    Kolego a Ty spawałeś tą część (ten mały zawiasek z przedniej części klamki). Też mi niestety pękł jednak jak udałem sie z tym do typowego zakładu spawalniczego to koleś powiedział, że nie da sie tego pospawać.

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Mieszka w
    Konin woj. Śląskie
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS 16V bez Variata 2002r
    Czas spędzony na forum
    3 d 3 h 25 m

Domyślnie

Niestety a może i stety problemów z klamką nie mam. Spawany miałem element cięgna skrzyni biegów z ZnAlu w innym Aucie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar DiReCtX
    Mieszka w
    Beskidy
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm Blackline '07 & Alfa Romeo 147 1.9 JTD '03
    Czas spędzony na forum
    20 h 3 m

Domyślnie

Cytat Napisał waca Zobacz post
    witam
    od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1,6TS z pakietem TI z 2004 roku.
    Poprzedni właściciel kilka tygodni temu złamał lewą przednią klamkę (element z "szajsmetalu" łączący chromowaną część klamki z drzwiami. Klamka działa, jednak jej lewą część trzeba przytrzymywać kciukiem.
    Proszę o informację, czy Waszym zdaniem da się ta część skleić/naprawić/wymienić lub ewentualnie jeśli konieczna będzie wymiana całej klamki - czy da się pozostawić obecną wkładkę zamka i czy proces wymiany jest trudny. Najbardziej wdzięczny będę za zdjęcia lub gotowy poradnik jak dostać się do klamki i czy cała operacja jest trudna i pracochłonna.

Z góry dziękuję za pomoc
    wacek
    Witam w lato źle chwytając klamkę i ciągnąc złamałem właśnie ten zawias po paru tygodnia jeżdżenia z klamka spięta za pomocą "trytytek" kupiłem klamkę z bravo na szrocie wymontowałem ów alu zawias z niej, po dopasowaniu go za pomocą szlifierki po delikatnej obróbce pasuje, plus jest to że w drzwiach nie są otwory stricte pod śruby klamki tylko "fasolki" także można dopasować, a różnica w cenie jest na alledrogo klamka używka ze 150zł z bravo z 10 zł i trzyma do tej pory nawet na ostatnich mrozach
    Pozwodzenia

7. Thanks Slom thanked for this post
    Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD
    Czas spędzony na forum
    21 d 19 h 44 m

Domyślnie

no i u mnie te zawiasik pekl
    najlepsze jest to ze jest to czesc wymienna ale pewnie nigdzie czegos takiego nie ma do kupienia

:]

Użytkownik Rowerzysta Avatar whisky2012
    Mieszka w
    Madrid, Spain, Spain
    Auto
    Alfa Romeo 147 2001 TS 1.6 16v 120
    Czas spędzony na forum
    9 h 7 m

Domyślnie

Zostaje tutaj opcja dobry frezer który wykona takowe zamienniki bo wydaje mi się że ciężko coś takiego dokupić
    U mnie sprawa wyglądała następująco
    złamał się główny element czyli gruby odlew zamieszczony od wew klamki łączący z cięgnami.
    Po długim namyśle podjechałem do frezera . Gościu zawołał mi 45 zł za wykonanie nowej części,mlaskał bo mlaskał ale część wykonał profesjonalnie
    Ja tylko zdemontowałem klamkę, wybiłem sworzeń aby nie oddawać całej klamki w nieznane mi ręce , dałem część ( już dwie części ) do pobrania wymiarów i po odebraniu zamontowałem klameczkę to wszystko co do mnie należało.
    Za używaną klamkę wołali 100 zł
    powodzenia i pozdr

Użytkownik Rowerzysta Avatar JTDMattt
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    '06 Alfa Romeo 147 1,9 JTDMultijet 16V 150 KM
    Czas spędzony na forum
    7 h 24 m

Domyślnie

Miałem identyczną sytuację. Kupiłem klamkę na allegro i wymieniłem jedynie ten zawiasik z "szajsmetalu" bo jest on normalnie do klamki i drzwi przymocowany śrubami i da się to odkręcić.

Niestety klamki w Alfie są strasznie gówniane i łatwo je połamać.
    Mój kolega ostatnio pociągnął za drzwi pasażera, niestety były one lekko przymarznięte i klamka w całości została mu w ręku. Na szczęście po dżentelmeńsku odkupił klameczkę i teraz się cieszę nową cześcią.
    BTW w tanim fiacie z allegro klamka z przesyłką dostępna jest za 270 zł. W ASO zaśpiewali mi 330.

Teraz ciągam za klamki z pełną delikatnością, bo nie chcę łamać kolejnych.

PS. Gratuluję zakupu Belli
    Jest: Alfa Romeo 147 1,9 16V JTD MultiJet 150KM 2006 r.
    Będzie: AR V6???

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR156 2.0 TS Selespeed 2000r. & AR GT 1.9 JTD 2004r.
    Czas spędzony na forum
    9 d 8 h 37 m

Domyślnie

Cytat Napisał zasit Zobacz post
    no i u mnie te zawiasik pekl
    najlepsze jest to ze jest to czesc wymienna ale pewnie nigdzie czegos takiego nie ma do kupienia

:]
    Szukajcie a znajdziecie

http://www.forum.alfaholicy.org/czes..._gt_147_a.html

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

wymiana klamek fiat brava

klamka fiat brava

montaż klamki fiat brava

czym skleić znal

zepsuta klamka w drzwiach

czy zawias klamki od fiata brava pasuje do alfy 147

wymiana klamek fiat bravo

alfa romeo 147 klamka zewnetrzna przednia

jak zdjac klamke kierowcy corsa d

alfa romeo uszkodzona klamka

uzywane klamki do alfy 147

jak wyjac wkladke klamki kierowcy corsa d

fiat brava wymiana klamek

wymiana klamki wewnetrznej fiat brava

fiat brava klamka naprawa

demontaż klamki wewnętrznej lewy przod Fat Brava

wymiana wkładki w zamku fiat bravo

zawias klamki alfa 147

demontaż zamka corsa d

schemat drzwi bravo

fiat brava klamki alfa

demontaż klamki corsa d

klamka prawa zewnetrzna fiat siena

alfa romeo 147 klamka lewa przednia

klamka fiat brava a alfa

klamka alfaromeo 147 lewa

klamka zewnętrzna lewa alfa romeo 147

klamki do alfy 147 2006 r

klamki zewnętrzne fiat brava

zawias klamki do alfy romeoklamki od alfy do fiatafiat brava zepsuty zamek drzwiczym skleić urwana klamkę w auciechce wymienic klamke przednia w alfie romeogdzie kupić klamki do bravywymiana klamki w alfie 147 sparkmontaż klamki fiat bravo 98klamka alfa 147montarz klamki w drzwiach fiata brava 12demontaż zamka mareawymiana klamek wewnętrznych fiat bravoklamka do fiata brava schematzamek i klamka drzwi fiat bravofiat brava jak wymienić zamekwymiana klamki zewnętrznej marea filmikmontaz klamki fiat bravajak wymienić klamkę corsa dalfa romeo klamka fiat bravomocowanie klamki wewnętrznej bravajak zakładanie klamki wewnętrznej w auciewymiana przedniej klamki fiat bravajak zdjac klamka kierowcy corsa djak zdemontować klamkę wewnętrzną drzwi przednichklamka do drzwi alfa romeozamienni klamki drzwi dopasowaniemocowanie klamki bravajak sciagnac klamke w fiat bravajak naprawic wewnetrzna klamke w samochodzieczym skleić klamke w drzwiachjak otworzyć uszkodzone drzwi peugeotwkładka zamka fiat brava montażklamka w siennie naprawawymiana klamki wewnętrznej fiat mareanaprawa klamki w siennazepsuta klamka w drzwiach od środkamontaz klamki fiat brawaalfa romeo 147 klamka lewaalfa 147 naprawa przedniego zamkajakim klejem skleić uchwyt cięgnaklejenie klamki od drzwiLEWA KLAMKA ALFA 156montarz klamek w drzwiach fiatawymiana klamki bravowymiana zewnetrznej klamki peugeot 407zmiana klamki alfa romeo gtczym skleić szajsmetalklamka zewnętrzna lewy przód alfa romeoklamka zewnętrzna lewa przednia alfa romeo 147 różniceczym skleić klamkę w samochodzieklamka do drzwi przednich fiata brawa 1 4układ cięgienw drzwiach samochodu sienanubira wymiana klamkiklamka alfa romego 156 lewajak wyjac klamke zewnetrzna w nubirzefiat brava naprawa klamkiklamka wewnętrzna lewa fiat bravajak wymienic mechanizm wewnętrzny klamki fiat bravojak naprawić klamkę wewnętrzną w sienieraczka drzwi samochodu jak skleicjak wyciagnąc zamek z klamki samochodowej filmjak zamontowac klamki do samochoduczym kleić znaljak wyjac zamek z klamki fiat bravajak wymienic zamek w klamce fiat bravajak wyjac zamek z drzwi 407jak naprawić cięgno zamkajak wyciągnąc klamki fiat mareajak odkręcić klamkę od samochodualfa 147 wkladka zamka drzwiwymiana klamki brava przod

Zakładki

Uprawnienia