• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Oryginalne radio + odtwarzacz mp3

jendriu

Nowy
Auto
AR 159 & Jaguar XF
Przeglądnąłem forum z grubsza i nie natknąłem się w jaki sposób podłączyć odtwarzacz mp3 pod nasze radia w 147, nawet nie wiem czy ten temat był poruszany.. niestety większość z nas na pewno posiada jedynie CD-audio

Na jednym z zagranicznych forów natknąłem się na sposób podłączenia mp3'ki przez AUX IN w radiu.

1. Chyba najważniejsze to czy nasze radio obsługuje zmieniarkę CD. Tzn. czy możemy włączyć zmieniarke poprzez kombinacje klawiszy. Ponoć radia po 31/12/2003 nie maja tej możliwości.

a) radio wyłączone - wciskamy src + ON na wyświetlaczu powinien pojawić sie napis CHANGER i szybko puszczamy ON i SCR
b) w przypadku gdy nie pojawia sie ponoć jest możliwość wymuszenia pracy zmieniarki poprzez zmostkowanie pinu 13 i 14 ( nie sprawdzałem )

2.
a) sposób 1
Kolejne co potrzebujemy ( w moim przypadku ) wtyk mini Jack stereo + 3 kable i 3 niewielkie wsuwki. Po zdemontowaniu radia ukaże się niebieska wtyczka, którą musimy wymontować w celu przeróbki..

pin 19: Line In - L
pin 20: Line In - R
pin 18: AF-Masse/GND

b) sposób 2
kupić cos takiego ( w moim przypadku )
http://www.bluespot.co.uk/car-audio.aspx/7607897093-adaptor

Udało mi się podłączyć NOKIE 6220 ;p.. melomanem nie jestem ale jak dla mnie różnicy pomiędzy CD a tym rozwiązaniem połączenia nie ma
Schemat podłączeń radia dla tych co lubią lutować ;p

czyli rozumiem ze to dziala ??? podloczenie wedlug tego pin 19: Line In - L
pin 20: Line In - R
pin 18: AF-Masse/GND

kurde tego potrzebowalem bo ostatnio cos mi sie porobilo z radiem i teraz wogole nie lapie fali tylko slychac szumy, jakby ktos mial podobny problem i go rozwiazal, pliska o jakies info, czy wasze radio tez nie mialo wyjsc na wzmacniacz bo ja musilem dolutowac sie do koncowki mocy :/

Ja poszedłem jeszcze dalej, a mianowicie zamontowałem dock do iPhone w schowku przy uchwycie na kubek. W konsoli środkowej ukryłem ładowarkę USB, która jest podłączona do docka i użyłem złącza aux w oryginalnym radiu do podłączenia dźwięku. Odtwarzacz płyt w radiu był mi zupełnie zbędny więc zwarłem na stałe piny C13 i C14 w niebieskiej kostce. Opcjonalnie można zastosować jakiś przełącznik by nadal można było korzystać z CD. Uważajcie by nie kupić kabla aux na jacka, które w większości na allegro są mono. Lepiej kupić RCA i zastosować przejściówkę. Ja kupiłem na tej aukcji.

Ostatnia edycja:
działa bez problemu, jak znajdę trochę czasu to napewno dorobię jeszcze ładowanie telefonu/mp3..

taki komunikat musi Ci radio wywalić żeby grało

tak przeglądam te aukcje z tymi kabelkami i teraz mnie zastanawia czy we wszystkich radiach da sie podlaczc ta żółtą kostkę żeby mieć wyjscie na wzmaka ????

Chyba tak. Jak mam fabryczne audio Bose ze wzmacniaczem i z żółtej kostki wychodzą jakieś kable.

Właśnie byłem w garażu sprawdzić i kombinacja klawiszy u mnie nie działa jutro pokombinuje ze zwarciem pinów mam nadzieje, ze zadziała...

Dla leniwych są takie kabelki również na allegro http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=blaupunkt+aux

Są też na alledrogo przejściówki na wzmaka...

EDIT: No i nie wytrzymałem ;) Sprawdziłem i po zwarciu pinów działa wymuszenie zmieniarki. Kostka bez pinów też jest wpięta w radio więc jutro dolutuje tylko odpowiednie piny połacze z min-jackiem i sprawdzimy ten patent :D Co do wyjścia na wzmak to niestety u mnie tak jak u Gopcio w radiu nie ma wszystkich pinów wyprowadzonych...

P.S Pytanie po za konkursem ;) Od czego jest biała kostka wychodząca z tej samej wiązki co kostki mini-iso do podłączenia radia? U mnie nie jest do niczego podpięta... Navi? Zestaw głośnomówiący?

Ostatnia edycja:
jeśłi masz wersje radia wcześniejszą niż 3.17 (pisze na radiu) to kombinacja scr+on powinna działać ( najpierw wciskasz scr [trzymasz] i potem on ) u mnie dopiero zadziałało gdzieś za piątym razem

powinno być chyba:
żółta - wzmacniacz
zielona - telefon
niebeska - zmieniarka

jeśłi masz wersje radia wcześniejszą niż 3.17 (pisze na radiu) to kombinacja scr+on powinna działać ( najpierw wciskasz scr [trzymasz] i potem on ) u mnie dopiero zadziałało gdzieś za piątym razem
Próbowałem kilkukrotnie tak jak piszesz ale nic nie dało dopiero po zwarciu pinów 13 i 14 i przełączeniu źródła po włączeniu radia wymusiło mi zmieniarkę. Ale i tak zewrę je na stałe bo jak będzie banglać odtwarzacz to CD jest mi zbędne
powinno być chyba:
żółta - wzmacniacz
zielona - telefon
niebeska - zmieniarka
No to kostki wiem od czego są ale nurtuje mnie ta biała na poniższym zdjęciu (robione telefonem bo nie chciało mi się już iść po aparat ale chyba widać)
http://a.imageshack.us/img842/8606/kostka.jpg

noi ja tez nie wytrzymałem i juz wszystko podpoiłem ale niestety :/ cos jest nie tak po włączeniu mp3 strasznie cicho to gra :/ bede kombinował jeszcze bo moze zly jack bo sam go robilem.... i tez musiałem wymusic wyszukiwanie... a jakbys Pływak kiedys chcial wyjscie na wzmaka sobie zrobic, a niestraszna ci lutownica to daj znac, wysle ci fotki gdzie sie wlutowac

Ostatnia edycja:
No polutowałem kostkę i podłączyłem mój player... wszystko działa jednak jest jedno "ale" o którym wspomniał Gopcio gra ciszej niż z CD mniej więcej 40 poziom głośności dla mp3 jest równy 30 poziomowi dla CD no ale na razie zostaje mp3 player do czasu aż nie zmienię radia na coś sensowniejszego bo lepsze to niż żonglowanie płytami...

No polutowałem kostkę i podłączyłem mój player... wszystko działa jednak jest jedno "ale" o którym wspomniał Gopcio gra ciszej niż z CD mniej więcej 40 poziom głośności dla mp3 jest równy 30 poziomowi dla CD no ale na razie zostaje mp3 player do czasu aż nie zmienię radia na coś sensowniejszego bo lepsze to niż żonglowanie płytami...

a masz jakies zaklucenia ??? a co do tej glosnosci to i tak gra ci bardzo glosno z tego co tu wyczytuje :/ bo u mnie to kicha totalna jak odpale auto to ledwo co slychac a wszytko smiga na wzmaku :/ mp3 to creative

Nie, żadnych zakłóceń nie ma gra słyszalnie ciszej niż z CD ale tragedii też nie ma. Zobacz czy nie masz w opcjach playera włączonej opcji zmniejszającej skale głośności. Swego czasu sporo odtwarzaczy sprzedawanych na terenie UE miało domyślnie włączone ograniczenie poziomu głośności dla ochrony słuchu przynajmniej ja tak miałem na oryginalnym sofcie bo aktualnie mam wgranego rockboxa...

Jezeli gra Ciszej to możę by tak jakiś wzmacniacz zastosować :>? np minimalny :) dla lubiących grzebanie http://jabel.com.pl/?,ww,157,, <- jeszcze nie wiem czy to coś da - z rana zacznę majsterkować z tym wejściem liniowym a jeśli będzie w sklepie takowy wzmak to również sprawdzę :) i dam znać Pozdrawiam.

Edit: Zrobiłem i działa. na piny 13 i 14 zamontowałem wyłącznik wyprowadzony jest obok gn. małego jacka i wsztko gra wspaniale :D, niestety wzmaka nie kupiłem bo nie było w sklepie, ale i tak go nie kupie bo "nie słyszę sensu" wymiany :) gra moze nieco ciszej prawie niezauważalnie i to nie jest róznica 10 poziomów tylko 1 lub 2 ;) (przynajmniej u mnie) a podpinam do tego celu telefon - nokie e51.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót