Potrzebuje małej pomocy magików z forumSprawa przedstawia się następująco. W czwartek podjechałem na przegląd po założeniu LPG, wszystko ładnie gra, samochód jeździ, nie muli itp. Jednak gość zauważył małe różnice w czasach wtrysków na PB (wtryski 1-4 miały inne czasy niż 2-3), tzn jedna para np 3.0ms a druga 2.8ms. Więc poderzejenie padło na sonde. Po podpięciu interfejsu sprawdziliśmy napięcia i na wolnych obrotach napięcia sond trochę się rozbiegały, ale np przy trzymaniu na obrotach 3k i powyżej napięcia są bardzo podobne. Więc coś już nie tak, przynajmniej tak mi się wydaje. No i wracając do Krakowa w niedziele wywaliło kontrolke "check engine", jednak po dłuższym postoju zgasła. Dzieki pomocy kolegi themim wczoraj podpięliśmy autko pod FiatEcuScan i pokazało następujące błedy:
1: P1178 - Stezenie mieszanki 2 (zwiekszajace)
No help available
Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo wysoki sygnał z czujnika. Usterka nie zostanie wykryta teraz, ale jest przechowywana w pamięci. Wyczyść kody błędów i obserwuj przyszłe wystąpienie tego błędu. Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.
2: P0150 - Sygnal lambda 2 na poczatku
No help available
Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymała nieprawidłowy sygnał z czujnika. Usterka nie zostanie wykryta teraz, ale jest przechowywana w pamięci. Wyczyść kody błędów i obserwuj przyszłe wystąpienie tego błędu. Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.
Dodatkowo, przy sprawdzaniu napięcia, pokazuje napięcie Lambdy 1 i 2 na początku, 1 na końcu, ale nie pokazuje lambdy 2 na końcu. Również nie da się wykonać testu podgrzewacza 2 lambdy na końcu. Więc chyba coś nie gra ? Po krótkiej przejażdżce zczytaliśmy odczyty lambd, które załączam do tematu. Dodatkowo sprawdziliśmy odczyty lambdy przy postoju, zarówno na LPG jak i PB. Może ktoś je sprawdzić i powiedzieć czy co jest nie gra, a jeśli tak, to która lambda kwalifikuje się do wymiany ? Jeśli chodzi o osiągi auta to nie zauważyłem, aby auto straciło moc. Również jeśli chodzi o spalanie, to również wydaje mi sie, że jest ok, przynajmniej jeśli chodzi o je*^%* korki w KrakowieŚrednie spalanie przez ostatni miesiąc i prawie 2k km wynosi 11,24 LPG, chociaż jak przyszło stać w korkach to palił 12-13l pg. Z góry dzięki za pomoc
![]()