Dziś odebrałem auto od mechanika. Sprzęgiełko działa elegancko. Jak nówka. Wcześniej pracowało dość nieprecyzyjnie i szarpało. Teraz jest na prawdę świetnie.
Mechanik pokazał mi, która część była uszkodzona. Był to taki plastik prostokątny, w którym były wyłamane takie ograniczniki od pompy sprzęgła i jeszcze takie coś okrągłego plastikowego od pompy sprzęgła. Dokładnie nie wiem jak się to nazywa. Po prostu plastik z ogranicznikiem od pompy sprzęgła. Część ta kosztuje stówkę, ale warto wymienić, bo jazda z takim pedałem jak na filmiku jest conajmniej irytująca.
Tak. To jest właśnie ta część. Ile zapłaciłem, to już nie ważne, bo gdyby, tego nie zrobił, to pewnie nie dowiedział bym co się stało, a wiedza kosztujeW każdym razie jestem zadowolony, że sprzęgło działa jak należy.
A wie ktos moze gdzie znajduje sie czujnik od tempomatu ?
Panowie u mnie po generalnym remoncie sprzęgła (docisk, łożysko, wysprzęglik) pedał jest wyżej ale nie na tyle co u was i żadnych luzów nie posiadam... więc problem tkwi w samym pedale sprzęgła .... owocnych remontów
whisky2012 - Problem już został rozwiązany![]()
Hej,
przerobilem wlasnie ten problem.
W pedale sprzegla jest spinka, ktora nie pozwala odskoczyc pedalowi. Jak sie ta spinka wyrobi to pedal ucieka znacznie wyzej (jakies 2-3 cm powyzej pedalu hamulca).
Spinka ta ma numer 46554494 (nazywa sie przewrotnie "drazek") i kosztuje w salonie Alfa Romeo 5,9 zl.
Wymiana jest nieco karkolomna, ale da sie to zrobic. Mi zajela cala operacja 30 min. Wiec nie ma sie co zastanawiac, bo jezdzenie z takim pedalem sprzegla psuje poprostu przyjemnosc z jazdy.
Heh... widze, ze sie powtorzylem. Za to dla niezorientowanych juz powinni wiedziec ile kosztuje oficjalnie ta spinka i ze mozna ja wymienic samemu w pol godziny![]()
Ostatnio edytowane przez bartstep ; 24-10-2011 o 09:30
alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl
Zgadza sie. Moj pedal tez juz naprawiony, teraz jest na rowni z pedalem hamulca, wyminiony zostal "drazek" (6zl) i "miseczka" (29zl) jak na schemacie u kolegow wyzej (ceny czesci z ASO Krakow - Polinar).