Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Zbyt wysoki pedał sprzęgła

Viggen
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał użytkownik Zobacz post
    Póki co, Bella trafiła do mechanika na pozakupową wymianę rozrządu i oleju. Pokazałem też ten pedał sprzęgła i mechanik powiedział na początku, że to sprężynka, ale po rozebraniu okazało się, że jednak nie sprężynka. Podobno połamał się "jakiś plastik" przy pompie sprzęgła. Dokładnie jeszcze nie wiem co. Jak będę miał jakieś szersze wieści, to napiszę.
    Mi mechanik w Krakowie powiedzial od razu, ze to sie wyrobily/polamaly plastiki lub tulejka. Nie wyglada to natomiast na zapowietrzony uklad ani na wysprzeglik. Jeszcze tego nie kazalem naprawiac, wiec na 100% nie moge potwierdzic.

użytkownik
    Gość

Domyślnie

Dziś odebrałem auto od mechanika. Sprzęgiełko działa elegancko. Jak nówka. Wcześniej pracowało dość nieprecyzyjnie i szarpało. Teraz jest na prawdę świetnie.
    Mechanik pokazał mi, która część była uszkodzona. Był to taki plastik prostokątny, w którym były wyłamane takie ograniczniki od pompy sprzęgła i jeszcze takie coś okrągłego plastikowego od pompy sprzęgła. Dokładnie nie wiem jak się to nazywa. Po prostu plastik z ogranicznikiem od pompy sprzęgła. Część ta kosztuje stówkę, ale warto wymienić, bo jazda z takim pedałem jak na filmiku jest conajmniej irytująca.

Użytkownik Świeżak Avatar Robertsite
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR 147 1.9 jtd 16v 140 km, Giulietta

Domyślnie

W Białymstoku w aso "ta" część kosztuje 25 zł na rysunku oznaczona nr 6 i 7 Trzeba się troszkę pomęczyć z założeniem bo dostęp słaby.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sprzeglow.jpg
Wyświetleń:	1685
Rozmiar:	138.1 KB
ID:	37165
    Ostatnio edytowane przez Robertsite ; 21-10-2011 o 21:16

użytkownik
    Gość

Domyślnie

Tak. To jest właśnie ta część. Ile zapłaciłem, to już nie ważne, bo gdyby, tego nie zrobił, to pewnie nie dowiedział bym co się stało, a wiedza kosztuje W każdym razie jestem zadowolony, że sprzęgło działa jak należy.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9 JTD

Domyślnie

A wie ktos moze gdzie znajduje sie czujnik od tempomatu ?

whisky2012
    Gość

Domyślnie

Panowie u mnie po generalnym remoncie sprzęgła (docisk, łożysko, wysprzęglik) pedał jest wyżej ale nie na tyle co u was i żadnych luzów nie posiadam... więc problem tkwi w samym pedale sprzęgła .... owocnych remontów

użytkownik
    Gość

Domyślnie

whisky2012 - Problem już został rozwiązany

Viggen
    Gość

Domyślnie

[...] Wcześniej pracowało dość nieprecyzyjnie i szarpało. Teraz jest na prawdę świetnie. [...]
    "szarpalo" Ci autem (np przy ruszaniu) czy mowiles o pedale?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

Witam.

Kupiłem niespełna tydzień temu swoją wymarzoną Alfe 147. Ma ona taką dziwną wadę dotyczącą pedału sprzęgła.
    Chodzi o to, że pedał sprzęgła nie "stoi" na równi z pozostałymi pedałami, tylko wyżej. Jest to dość irytujące podczas jazdy. Przy wysprzęglaniu, w początkowym ruchu pedału wyraźnie wyczuwalny jest luz. Dopiero jak wcisnę sprzęgło do momentu, kiedy wyrówna się z pozostałymi pedałami, to zaczynam czuć opór właściwy dla pracy sprzęgła.
    Hej,

przerobilem wlasnie ten problem.
    W pedale sprzegla jest spinka, ktora nie pozwala odskoczyc pedalowi. Jak sie ta spinka wyrobi to pedal ucieka znacznie wyzej (jakies 2-3 cm powyzej pedalu hamulca).
    Spinka ta ma numer 46554494 (nazywa sie przewrotnie "drazek") i kosztuje w salonie Alfa Romeo 5,9 zl.
    Wymiana jest nieco karkolomna, ale da sie to zrobic. Mi zajela cala operacja 30 min. Wiec nie ma sie co zastanawiac, bo jezdzenie z takim pedalem sprzegla psuje poprostu przyjemnosc z jazdy.

Heh... widze, ze sie powtorzylem. Za to dla niezorientowanych juz powinni wiedziec ile kosztuje oficjalnie ta spinka i ze mozna ja wymienic samemu w pol godziny
    Ostatnio edytowane przez bartstep ; 24-10-2011 o 09:30
    alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl

Viggen
    Gość

Domyślnie

Zgadza sie. Moj pedal tez juz naprawiony, teraz jest na rowni z pedalem hamulca, wyminiony zostal "drazek" (6zl) i "miseczka" (29zl) jak na schemacie u kolegow wyzej (ceny czesci z ASO Krakow - Polinar).