• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

syczenie powyżej 2000obr w AR147 1.9JTD

• Autor wątku Autor wątku mikaak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikaak

Guest
Witam.
Dzisiaj zauważyłem, że podczas jazdy samochód wydaje nieznajomy mi wcześniej dzwięk....coś jakby syczenie, lub jakby gdzieś uchodziło powietrze. Zauważyłem, że sie to powyżej 2000obrotów. Nie zauważyłem, żeby auto było przez to słabsze. Miał ktoś podobne objawy ?

Sprawdz waz turbo - IC czy nie jest gdzies pekniety

udało ci się naprawić usterkę? ja zauważyłem dzisiaj to samo, sprawdzałem wąż ale niestety żadnej nieszczelności, pęknięcia nie znalazłem

Na 100% nieszczelność dolotu, albo zaworu EGR

docisnij gaz i posc szybko majac otwarte drzwi, uslyszysz wowczas dobrze ten "swist", ja to nazwalem osobiscie oddechem alfy xD
stawiam na pekniety waz lub obejma poscila i waz zlecial :P

mam ta sama przypadlosc, czekam az mroz odposci (garage nie ocieplany a drzwi jak w stodole :D ) i wjade w koncu na podnosnik zrobic to

mozliwe ze tez to mam.. slysze jakis swist tak jak mowicie, a ze nie mialem wczesniej diesla to nie wiem czy to "dobry" swist czy jest juz za glosny ;> bede musial sprawdzic jak mowi LewaR no i szczelnosc tych rur

kurcze, tu mam problem bo na luzie tego syczenia powietrza nie slychac, jedynie podczas jazdy i obciążenia silnika...

pęknięcia zwykle nie widać nie ze względu na to że jest małe ale przez to że jest w niewidocznym miejscu... zostaje opcja że jeden ciśnie gaz a 2 maca ręką czy gdzieś nie idzie ciśnienie... pęknięcie pod ciśnieniem się powiększa... 2 węże do sprawdzenia od turbo do IC (na dole) i od IC do kolektora ( do góry po stronie kierowcy) ale zalecam sprawdzenie za opaskach czy tam czasami leci... najlepiej sprawdzić te miejsca gdzie pojawił się olej na wężu

okej, dzięki za rade, jutro tak zrobię, mam nadzieje że przyciągnie się obejme jakąś i nie bedzie problemu, bo ceny tych węzy mnie troche rozbrajają

ja planuje zmienic rure kolektor-intercooler z nierdzewki i kolankami silikonowymi, wyjdzie mniej wiecej tyle samo co oryginalna rura a bedzie na pewno trwalsza :)
a potem jak bedzie pieniadz to zmiana intercoolera na frontowy :P

Ostatnia edycja:
niestety, ale bez kanału i normalnego podnośnika to g.... a nie sprawdzanie
zauważyłem jedynie że syczenie dobiega z dołu, więc z silnika do IC raczej jest w porządku, nieszczelność musi być od IC do turba, pytanie tylko czy to rura czy gdzieś w kolanku w IC albo w turbie

mialem podobnie :) u mnie przyczyna byl pekniety wąż od turbo. Po uszczelnieniu Bella znów o wiele wiele lepiej sie zbiera. Sprawdz sobie czy podczas przyspieszania pomiedzy 3 a 4 tys obrotow nie ma turbo dziury

urbo dziury nie mogło być, ponieważ wąż był pęknięty w jednym miejscu, i od samego momentu włączenia się turbo syczało i był spadek ciśnienia, więc nie mogło być turbo dziury, nie wiem czy wiesz co to jest, ale turbo dziura tworzy się u nas glównie z powodu elastycznych węży, które pod ciśnieniem się rozciągają i zwiększają średnice, i ta dziura to wlaśnie moment gdy rura się napełnia i rozciąga zamiast dawać pełnego ciśnienia

Witam Panowie :) Też mam ten problem ale w 156. Jak wszedłem pod auto to wiedziałem że mam pęknięty wąż od turbo - ic . Więc zakupiłem tutaj na forum kwasówkę FB_IMG_13622228857794940.jpg o właśnie taką i zamontowałem w swojej belli. Powiem krótko - syczenie jak było tak jest. Bella lepiej się zbiera co prawda bo nie spierdziela aż tak ciśnienie jak wcześniej. Ale syczenie dalej występuje. Jednak mój wujek zauważył, że w okolicach kolektora, turbiny, wydechu występuje nie duże skorodowanie(pęknięcie) co może powodować to przyjemne dla ucha świstanie (mnie to się podoba ale jednak nie miłe dla alfy). Jak będę w najbliższym czasie na kanale zbadam sprawę co i jak wygląda.

Amortyzatory
Powrót