Wiatm .Mam mały problem .Od 3 dni podczas jazdy moja Alfą do pracy po kilku km zapla mi sie SYSTEM VDC FAILURE na desce zapala sie żólty trójkąt ,ASR zapla sie na OF .Ale tym się tak bardzo nie przejąłem (mrozy mamy w koncu i elektronika troche szwankuje) - pojawił się problem przy mocnych zakrętach w lewo badz w prawo a bardziej w prawo .Jak wezmę ostro zakręt w prawo to żółty trójkąt na desce zaczyna mrygać (tak jaby działał ASR) ale na wyskości lewego tylnego koła dochodzi dziwny wmiare glosny dzwiek terkotania cos jakby ABS na kole mi sie załączal-troszke mnie to irytuje . Może ktos mi cos podpowie co to takiego i co z tym fantem dalej zrobić . Pozdrawiam
Tez to kiedys mialem i po jakims czasie zniknelo. Jezeli masz mozliwosc to podepnij pod FES-a i sprawdz co jest nie tak.
Tu liczy się styl, osiągi i liczne ciągnące się za autem spojrzenia przechodniów.. Praktyczny nudny samochód może mieć prawie każdy.. Alfe tylko wybrani

- podaj jaki masz błąd, bo tak to trudno coś ustalić.
- podejrzewam że wysprzeglik nie odbija i elektronika głupieje, ale to tylko podejrzenia.
- była AR 156 TS 2.0 ecu M1.5.5
- 147 1.6 16v 105CV E4 2006, Cartechini, ECU ME7.3.1, Bosch ABS 8 VDC/ASR, AirBag Siemens MY-99.
No dokładnie. Jak się włącza VDC to korzysta przecież z systemu ABS i przyhamowuje odpowiednio koła. Dajesz ostry zakręt w prawo więc VDC hamuje lewe tylne koło na zasadzie sterowania czołguMi też dziś wyskoczył błąd VDC ale niestety szybko zniknął...
![]()
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl

Tak. Mi tylko chodziło, że dźwięk dobiegający z okolicy kół podczas interwencji systemu jest normalny.
www.cinsoft.pl
błąd na ogół wyskakuje jak aku ma niskie napięcie wtedy wywala asr vdc
jak trójkąt mruga to właśnie wtedy działa VDC i stara się wyprowadzić autko wtedy właśnie słychać różne dźwięki ciekawe![]()
www.cinsoft.pl
nom wiadomewtrąca się kierowcy w prowadzenie auta
ale idzie się przyzwyczaić
![]()
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki