ja bym szukał wsadzić taki sam silnik... bez kombinowania... wsadzisz ten sam, to przynajmniejj pewnosc że wszystko będzie okej, wtyczki kable węże wymiary i mocowania
ja bym szukał wsadzić taki sam silnik... bez kombinowania... wsadzisz ten sam, to przynajmniejj pewnosc że wszystko będzie okej, wtyczki kable węże wymiary i mocowania
poduszki będą pasować mocowanie skrzyni raczej też... turbo jest to samo EGR cały osprzęt ten sam... nie wiem co by mogło nie pasować... jedynie komputer... czujniki silniki maja te same też...
Masakrakurde i na pewno nie turbem zaciągnęło ten olej ??
jak odma zamarznie to olej wszędzie może isc... koledze olej wybrał chyba najgorszy wariant... chociaż szwagrowi przy starej 156 tez odma zamarzła... wydał wtedy na naprawę 2500zł... olej poszedł w turbo... i tak do regeneracji turbo było(dodam że 2 lata po regeneracji turbina śmigała) regeneracja 2 wtrysków i coś jeszcze maił do wymiany... z robocizną wyszło jakoś 2500zł
mam ładnego crossa na sprzedanie![]()
A no właśnie te przejściowe 2004/2005 jak był lifting 147 to na początku poliftingowa 147 JTD 150KM to była wyposażona w identyczny silnik jak 140 tylko w innym wariancie mocowym. Informacja pewnaa dopiero później właśnie nie pamiętam po którym była zmodyfikowana mechanicznie..ale też nie pamiętam dokładnie jakie zmiany zaszły z wtryskiem coś na pewno. I o ile mnie pamięć nie myli te 'prawdziwe' 150 miały już DPF.
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl
oto proste rozwiazanie problemu zatkanej odmy; http://www.google.com/search?q=filtr...w=1400&bih=985
Zamarznięta odma -> turbina puszcza olej-> lekceważone objawy -> choroba szalonych diesli i koniec silnika. Tej zimy wiele odm zamarzło głównie w silnikach 1,9 16v
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Jak się przed tym bronić?
Czy jak mam wyciągnięty akumulator i przez ostatnie 2 tygodnie nie odpalałem bezpieczniej będzie poczekać na ocieplenie?