Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Coś nie tak z centralem lub centralką

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Domyślnie Coś nie tak z centralem lub centralką

Otóż jak w temacie problem jest tego typu że central działa jak się otwiera go z zamka natomiast nie reaguje z kluczyka dodam że bateria jest nowa sprawdzana w moim kluczyku z AR 156 i łapie z 15m. Pilot jak się na niego naciska do dioda się zaświeca czyli pilot jest sprawny czasami łapie zamknięcie auta ale tylko jak kluczyk jest przystawiony praktycznie do szyby. Ktoś miał taki problem, może ktoś pomoże?!
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Użytkownik Rowerzysta Avatar koniu031
    Mieszka w
    Września
    Auto
    Alfa 156 2,4 20v 175km

Domyślnie

Możliwe że gdzieś styki od baterii są zaśniedziałe byś musiał zajrzeć do środka czy coś nie jest zabrudzone.

Użytkownik Świeżak Avatar lucas147GTA
    Mieszka w
    Pabianice/Lodz
    Auto
    alfa romeo 145 BOXER , Giulietta 1.4 MA , Giulietta QV ,Giulietta QV Competizione

Domyślnie

witam temat byl poruszny lacznie z wymiana mikrostykow w kluczyku byl gdzies artykul ze zdjeciami jak to zrobic

Użytkownik Ogier Avatar malutki
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Od zakupu Alfy borykałem się z problemem braku otwierania drzwi za pomocą pilota. Rozkręcałem, oddawałem do serwisu gdzie mi odpowiadali, że nie da się tego naprawić - trzeba kupić nowy i programować. Dodam, że u mnie po wciskaniu przycisku otwierania nawet się dioda nie świeciła, dlatego myślałem, że to wina elektroniki. Jakieś dwa dni temu przypadkiem w jakimś temacie tu na forum przeczytałem ciekawostkę o tym, że można włożyć kluczyk do stacyjki, przekręcić zapłon (pozycja MAR z tego co pamiętam) i wcisnąć przycisk na pilocie na kilka sekund. Było to rozwiązanie na inny problem niż mój, ale spróbowałem. I jakie było moje zdziwienie, gdy dioda zaczęła migać i zaczęło mi działać otwieranie Spróbuj tym sposobem podziałać bo ja nie sądziłem, że się uda a tutaj sukces!

Dodam, że dla pewności jeżeli się nie uda to i tak sprawdź czy wszystko wewnątrz kluczyka jest dobrze

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto

Domyślnie

Co do zaśniedziałych styków lub tych przycisków od otwierania zamykania to chyba w pierwszym poście je wykluczyłem skoro dioda na pilocie się zaświeca to dostaje napięcie więc to raczej napewno nie to tym bardziej że czasami działa spróbuje sposób od kolegi malutkiego mam nadzieje że nic się nie pomiesza Alfie. A przy okazji ktoś wie gdzie znajduje się centralka odpowiedzialna za to lub przekaźnik?
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Mieszka w
    Września
    Auto
    Alfa 156 2,4 20v 175km

Domyślnie

Dioda może się zapalać ale elektronika w pilocie nie dostanie pełnego napięcia zasilania albo raz dostanie raz nie zresztą, piszesz że musisz do szyby przyłożyć pilot wygląda jakby nadajnik za słaby sygnał wysyłał. Możesz spróbować sposobu kolegi malutki na pewno nie zaszkodzi.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto

Domyślnie

Hmmm oki napweno spróbuję ale w pilocie wszystko sprawdzane nasmarowane kontaktem itp. Teraz próbowałem sposób kolegi malutkiego i nic. Wszystko z pilota działa jak siedzę w aucie. O jaki nadajnik Ci chodzi znajduje się on w centralce?
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Mieszka w
    Września
    Auto
    Alfa 156 2,4 20v 175km

Domyślnie

O elektronikę w pilocie jest tam też nadajnik radiowy ja miałem taki problem ze scyzorykiem od mojej alfy jeden łapał z dosyć dużej odległości a drugi z 2 m po rozebraniu się okazały ze styki co dochodzą do elektroniki były zaśniedziałe. Masz oryginalny pilot? I czy masz może drugi do porównania jak działa?

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał malutki Zobacz post
    Jakieś dwa dni temu przypadkiem w jakimś temacie tu na forum przeczytałem ciekawostkę o tym, że można włożyć kluczyk do stacyjki, przekręcić zapłon (pozycja MAR z tego co pamiętam) i wcisnąć przycisk na pilocie na kilka sekund. Było to rozwiązanie na inny problem niż mój, ale spróbowałem. I jakie było moje zdziwienie, gdy dioda zaczęła migać i zaczęło mi działać otwieranie Spróbuj tym sposobem podziałać bo ja nie sądziłem, że się uda a tutaj sukces!
    Mógłbyś podesłać linka do tego tematu?

Użytkownik Ogier Avatar malutki
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Niestety dokładnie tego tematu nie mogę znaleźć ale wyszukałem dwa inne, w których jest ten sposób podany:

http://www.forum.alfaholicy.org/156/...lny_zamek.html

http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ek_pomocy.html