• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Po wymianie kół wpada w wibracje

fkkamil

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression
Witam.
Sprawa wygląda tak. Po zimie 205/55/16 przesiadłem się na 205/50/17 i przy prędkości 75-85 samochód wpada w wibracje. Nie czuć tego tak jak na niewyważonych kołach, po prostu w wibracje wpada cała buda, na kierownicy raczej nie czuć. Koła ważyłem 2 razy u dwóch innych wulkanizatorach i jest git. Wibracje czuć na gładkiej drodze, wpada jakby w rezonans. Na nierównościach jest uczucie jakby ciężkich kół..trudno to opisać ale jakby było czuć bezwładność tych kół. Wahacze górne przebieg 1tys km, dolne chyba od nowości. Amory z przodu po 53%.
Pojedyncze stuki słychać przy duużych dziurach (na szarpakach nie wychodzi nic). Gumy staba 6tys km temu ori. Śruby okej, felga ori AR. Nie mam pomysłu co zrobić, jest to uciążliwe i zapewne skraca życie zawieszenia a nie chce w ciemno wymieniać wahaczy dolnych z wiadomych względów. Z tyłu mam do roboty gumy poprzecznych.
Macie jakieś pomysły? Ktoś miał styczność z takim przypadkiem?
Liczę na pomoc i dziękuję.

wygląda mi to na luzy na pierścieniach centrujących przy felgach, spróbuj dać pierścienie od kół zimowych o ile jest ten sam rozmiar osadzenia w feldze, a jeśli nie to zakup nowych nie jest drogi - parę złotych za sztukę a może poczynić cuda :)

opony już były kiedyś na utku ?? nowe ? używki ??
albo opony walnięte może być że felga krzywa niby wyważą a ma bicie
mi całą budą trzęsło zimą jak mi się lód zebrał w jednym miejscu na alusie wtedy koło było jak by nie wyważone
byłeś w jakieś przyzwoitej wulkanizacji czy u jakiegoś pana w garażu za blokiem??

Przyzwoita wuklanizacja. Felga wchodzi ciasno na otwór centrujący czyli jest na styk. Felgi nowe ori AR i nowe oponki barum bravuris 2 pierwszy raz na aucie. Nie sprawdzałem felg czy są krzywe ale zastanawiam się czy kończące się wahacze dolne na tak dużych ciężkich kołach mogą powodować takie zachowanie? Jak mi wyważał to wpatrywałem się w felgę i oponę to jedna oponka jakby miała delikatne bicie..ale to takie szukanie dziury w całym.
Gdyby problem był w zawieszeniu to zapewne na 205/55/16 działoby się to samo, prawda?
Chyba założę zimówki i zrobię test drogowy.
Jeśli macie jakieś pomysły to dawać:)

witaj mialem kiedys taki problem jak uno jezdzilem moja sposob na diagnoze byl taki zalozylem 4 zimowki bylo ok potem na sam przod 2 letnie bylo ok zalozylem znow na przod 2 pozostale letnie i znalazlem winowajce jedna opona miala niewidoczne jajo stad bicie na kole kierownicy mialem moze to ci wczyms pomoze a moze upewnisz sie ze z kolkami wszystko ok i trzeba bedzie poszukac przyczyny gdzie indziej

Jeśli z oponkami wszystko ok to prawdopodobnie luz na przegubie wewnętrznym wprowadza autko w wibracje przy prędkości 75-80 km/h. Pozdro

Ja mam podobną sytuację, tyle że prędkość jeśli dobrze pamiętam ~60 km/h. Po prostu samochód wpada w rezonans, nie nie bije, nic nie ściąga.
Niezależnie czy zima (stalówki 15", opony nowe), czy lato (aluminiowe 17", opony nowe).

Było wymianiane całe zawieszenie z przodu(nie z tej przyczyny;), i dalej jest to samo. Może ten typ tak po prostu ma:P

Miałem tak kiedyś w 206'stce i tam pierścienie centrujące się zużyły, ostatnio mój kolega miał podobny problem na oponach od chinoli, kupił je rok temu pojezdził na stalówkach, teraz chciał włozyć je na alu i lipa bo wbirują przy 80-90. Spróbuj przełożyć dwie z tyłu na przód.

luzy na wachaczach na moje nie maja nic wspólnego z wibracjami,w swojej 147 miałem wytrzepane wachacze i zadnych drgań nie było ja bym stawiał na felge lub opone .Miałem kiedyś takie jaja w passacie na zimie ok na letnich katastrofa nie dało się jeżdzić okoazało sie że opona miała jakąś wade. Sprawdz felgi i opony

może łożysko albo tarcze hamulcowe ale to mało prawdopodobne bo mają stosunkowo małą masę.
Spróbuj znaleźć wulkanizatora co wyważa koła na pojeździe bez ich demontażu - kompensuje to niewyważenie koła, półosi i tarcz.

wyważanie kół na samochodzie? pierwsze słysze ;d

---------- Post added at 18:08 ---------- Previous post was at 18:06 ----------

mi swojego czasu po wpadnięciu w dziurę auto zaczęło trząść sie przy 100-110 przy 115 albo 95 już było idealnie - koła zostały porządnie wyważone co do grama - w dobrym serwisie wulkanizacyjnym tak że dostałem nawet wydruk że każda felga była co do grama wyważona, i trzęsienie ustało, nawet prędzej przy ostrym hamowaniu zatrzęsło kierownicą, po wyważeniu kompletnie nic,

ale dlaczego tylko przy chamowaniu np z prędkości 150 to tylko biła kierownica przy 100-110 ? no własnie, wyważone koła i przestało, tarcze raczej nie mogły być wyważone

Może być wada opony, często też można kupić nie odpowiednie i nawet o tym nie wiedzieć,może mieć ona za mały współczynnik obciążenia itd. Moja rada : zamień przód z tyłem, zobacz jakie będą skutki, nie pomoże to całkowicie, ale może być troche lepiej. Powiedz mi kolego czy na zimie też miałeś takie problemy ?

nie miał bo w zime miał inne opony i felgi

nie miał bo w zime miał inne opony i felgi
Nie miałem, chociaż jutro założę znów zimówki i zobacze co i jak. Przegub wew. wykluczyłem bo przyspieszanie, stała prędkość, hamowanie, jazda na luzie nie robią różnicy także dwumas też odpada. Boje się, że to wada opony..jeśli tak to jak wygląda reklamowanie opon? mam fakturę i cąłe szczęście kupiłem w Krakowie a nie przez sieć. Koła ważone dwukrotnie, dokładność do grama. Jeden gram nie może powodować takich wibracji..niemożliwe. Mam Bravurisy 2 205/50/17 91V.

wyważanie kół na samochodzie? pierwsze słysze ;d
Heh:p Tak najlepiej waży się koła. Wyważasz wtedy cały zespół wirujący (tarcza, półoś, piasta, koło).
Zrobię też tak jak jeden kolega wyżej mówił. Dwie zimówki z przodu, dwie letnie z tyłu. Brak poprawy, to zmiana o kolejne dwie i w ten sposób może znajdę jedno felerne koło (o ile takie jest).
Jutro coś odświeżę. Dzięki.

dzwonisz do sklepu, ewentualnie idziesz z oponą i mówisz co i jak, mają obowiązek przyjąć i odsyłają z reklamacją opone do producenta, czekasz i jeżeli to opona , albo wymieniają albo zwracają kase, tutaj raczej wymienia, swoją drogą bravurisy to taka bardziej "no name" firma, mogłeś zakupić coś ze sprawdzonych opon

Ludzie polecali. Poza tym należy do Continentala a na dodatek jestem studentem i nie stać mnie na klasę premium..;]

Barum to w cale nie jest żaden "no name" może i faktycznie nie są takie jak np. dunlop, ale napewno są dobrymi oponami i są polecane w wielku punktach wulkanizacyjnych(zauważcie że chinoli nie polecają bo jest wiele reklamacj, nawet nie chcą tego sprzedawać). Wtedy jak oddałem te swoje opony z peugeota, to wypytywali mnie wlasnie na jakim aucie jezdziły czy auto nie było zbyt ciężkie, ale uzwględnili mi reklamacje stwierdzili wade opon i oddali mi pieniadze, masz prawo do wyboru czy chcesz nowe czy kase. Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót