• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Silniczki reflektorów

mateuszszar

Aktywny
Auto
AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20
Ponieważ sam miałem ostatnio potrzebę wymiany zepsutych silniczków, zaczęło się szukanie najtańszej opcji. Na alledrogo ceny do alf nie są niskie, ale można założyć odpowiedniki, dedykowane np. do Audi. .

Pasują silniczki z numerami:

- 0 307 853 303 (fiat/alfa)
- 0 307 853 304 (audi)
- 77362094 (inne oznaczenie fiat/alfa)
- 1J0941295A (inne oznaczenie Audi)
- 1J0941295A (skoda/VW)
- 42536208 (IVECO)

Sam zakupiłem te od audi (0 307 853 304) - bo najtańsze. Działają :)

Jesteś pewny co do tej kompatybilności? Jeśli tak, to jest to dobra wiadomość, sam mam te silnicznki zepsute:)

Muszę zawsze wozić ampul ze sobą, niby nic, ale denerwuje. No i nie mam regulacji góra/dól z poziomu kabiny.

Nie o to chodzi. Silniczki od alfy i od audi (i jeszcze inne) są dokładnie tymi samymi silniczkami (ten sam model katalogowy Bosch'a - końcówka symbolu rozróżnia tylko przeznaczenie). Zresztą kiedyś był na tym forum (chyba tym ;) temat, gdzie pewna osoba napisała, że jest pewna na 100%.

Alfa niestety ma taką konstrukcję reflektorów, że po pierwsze kiepsko jest z szczelnością, a po drugie, tam właśnie skrapla się para - a co za tym idzie - nasz silniczek pracuje w wilgoci, albo nawet czasami w wodzie. Zresztą wystarczy wykręcić zepsuty silniczek, i zobaczyć, czemu się zepsuł. U mnie cała płytka oraz silniczek wewnątrz był skorodowany.

Myślicie, że firma Bosch celowo robi inne silniczki (rdzewiejące) do Alf, a jakieś lepsze (niepsujące się) do audi na przykład? ;)

- - - Updated - - -

Różnica jest jednak w cenie. Te do alf zazwyczaj są wystawione drożej, jak te od audi :)
Ciekawe czemu?

Amortyzatory
Powrót