Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
  1. #1
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2012
    Auto
    Alfa 147 2.0 TS Selespeed
    Postów
    92

    Domyślnie podłączenie niefabrycznego radia pod BOSE - adapter

    Cześć, chciałem zapytać o możliwość podpięcia innego radia niż fabryczne pod system BOSE. Czy koniecznie musi być adapter do podłączenia. Podpiąłem radio jednak dźwięku ono nie wydaje . Poczytałem trochę i okazuje się (chyba), że konieczny jest adapter inaczej niż nie usłyszę. W sumie OK pomyślałem. Adapter jak to adapter chyba nic nadzywczajnego. Poszukałem na Allegro i spoko - można takie coś kupić, jednak jak zobaczyłem cenę za małą kosteczkę to złapałem się za głowę... 99zł + przesyłka !! Do innych aut były już bodajże w granicach 50zł. Cyz orientujecie się czy takie podłączenie można wykonać bez użycia adaptera, a jeśli na 100% jest on wymagany to czy można go gdzieś kupić w "ludzkiej cenie".

  2. #2
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    01 2010
    Mieszka w
    Ełk
    Auto
    Alfa 147 1.9jtd 85kw 2002r.
    Postów
    38

    Domyślnie

    Nie potrzeba żadnego adaptera.Wystarczy tylko podłączyć lub zamienić jeden kabelek.Nie jestem kumaty w elektryce,ale porównałem kostki i sam doszedłem gdzie co i jak,ale teraz za bardzo nie pamiętam i nie mogę sprawdzić.

  3. #3
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2012
    Auto
    Alfa 147 2.0 TS Selespeed
    Postów
    92

    Domyślnie

    Cytat Napisał mbudzik83 Zobacz post
    Nie potrzeba żadnego adaptera.Wystarczy tylko podłączyć lub zamienić jeden kabelek.Nie jestem kumaty w elektryce,ale porównałem kostki i sam doszedłem gdzie co i jak,ale teraz za bardzo nie pamiętam i nie mogę sprawdzić.
    Gdyby ktoś miał link lub jakieś info co i gdzie trzeba podmienić. Na razie podmieniłem kabelek odpowiedzialny za prąd, żeby chociaż radio się włączyło. A co dalej ???

  4. #4
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2012
    Auto
    Alfa 147 2.0 TS Selespeed
    Postów
    92

    Domyślnie

    Czy naprawdę nikt nie wie jak podłączyć takie radio?

  5. #5
    klekot ™ gorol Romeo Avatar bocian
    Dołączył
    04 2009
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm- było/ Volvo xc90 4.4 V8 jest
    Postów
    14,367

    Domyślnie

    ja nie wiem
    ale wiem że mam drugie już inne niż fabryczne radyjko zapięte pod bose i jedyne co mnie interesowało to oznaczenia kabelków w alfie i oznaczenia pinów w kostce od radia żeby podpinać zasilanie pod zasilanie , lewy przód pod lewy przód itp itd
    i działa :-)








  6. #6
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2012
    Auto
    Alfa 147 2.0 TS Selespeed
    Postów
    92

    Domyślnie

    Cytat Napisał bocian Zobacz post
    ja nie wiem
    ale wiem że mam drugie już inne niż fabryczne radyjko zapięte pod bose i jedyne co mnie interesowało to oznaczenia kabelków w alfie i oznaczenia pinów w kostce od radia żeby podpinać zasilanie pod zasilanie , lewy przód pod lewy przód itp itd
    i działa :-)
    Hmmm spróbuję Póki co zamieniłem kable prądowe w kostce ISO, ponieważ inaczej miałem podłączone we wcześniejszym autku, a inaczej mają być w Alfie - radio włączyło się
    Pozostała kwestia głosu - tu być może również będę musiał kable zamienić miejscami w kostce ISO i będzie działać - oby
    Tylko jakoś wydaje mi się, że ogólnie jest jakoś więcej kabli użytych w kostce do radia oryginalnego niż standardowej ISO. Pytanie czy BOSE ma tylko przód i tył + wzmacniacz czy jeszcze coś jest związanego z dźwiękiem. Właśnie też nie wiem, który kabel jest od wzmacniacza i w które miejsce powinien być wpięty do ISO. Może jakiś schemat by się przydał i byłoby mi łatwiej

  7. #7
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    02 2012
    Auto
    Alfa 147 2.0 TS Selespeed
    Postów
    92

    Domyślnie

    Kurcze, nie mam pojęcia co zrobić, żeby grało. Prąd jest podłączony OK - radio się włączy. Piny od głośników próbowałem zmienić, ale to raczej jest dobrze ustawione. Myślę, że to kwestia aktywacji wzmacniacza, który chyba puszcza dźwięk. Nie wiem czy dobrze rozumiem to wszystko. Załączam fotki - jest kostka, która była podłączona do fabrycznego radia i jest moje radyjko z kostką ISO. Czy wiecie co dalej zrobić, żeby usłyszeć w końcu dźwięk ?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-05-02 16.14.04.jpg
Wyświetleń:	702
Rozmiar:	84.5 KB
ID:	94606Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-05-02 16.16.29.jpg
Wyświetleń:	759
Rozmiar:	98.9 KB
ID:	94607Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-05-02 16.14.35.jpg
Wyświetleń:	721
Rozmiar:	81.2 KB
ID:	94608

  8. #8
    Użytkownik Alfa i Omega
    Dołączył
    12 2009
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    159 1.9, 156 GTA, Bravo HGT
    Postów
    314

    Domyślnie

    Troszkę odświeżę temat
    Jak to w końcu jest z tym Bose i niefabrycznym radiem? Próbowałem już 3 sztuki(2x Pioneer i 1xSony) i żadne nie działa. Tzn. zasilanie jest, ale z żadnego nie wydobywa się jakikolwiek dźwięk

  9. #9
    Użytkownik Ogier Avatar szejker
    Dołączył
    09 2014
    Mieszka w
    Strumień
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,6 120KM
    Postów
    166

    Domyślnie

    Kolego, szukałeś ale nie trafiłeś na dobry temat ;-) Popatrz na zdjęcia wyżej, tam jest żółta wtyczka z jednym kabelkiem. Musisz do niego podłączyć 12V. Nieoryginalne radia zazwyczaj mają taki kabel który nazywa się Amplifier Remote. Służy on do uruchamiania wzmacniacza po załączeniu radia, a po zgaszeniu wzmacniacz również zostaje wyłączony. W naszym wypadku trzeba tak uruchomić wzmacniacz Bose który zasila głośniki w drzwiach i subwoofer. A jeśli nie masz kabla Remote, to musisz poszukać jakiegoś kabla gdzie 12v pojawia się po przekręceniu kluczyka. Ale wtedy bose będzie uruchomione przy każdym odpaleniu auta, nawet przy wyłączonym radiu.

  10. #10
    Użytkownik Alfa i Omega
    Dołączył
    12 2009
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    159 1.9, 156 GTA, Bravo HGT
    Postów
    314

    Domyślnie

    Na to nie wpadłem patrzyłem tez szybko po schematach i jakoś to przeoczyłem. Spróbuję takiej opcji w wolnej chwili.

Podobne wątki

  1. Podłączenie niefabrycznego radia pod zapłon
    Utworzone przez meason w dziale Zrób to sam
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 25-06-2014, 21:30
  2. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 26-05-2014, 11:13
  3. Montaz i ramka do niefabrycznego radia
    Utworzone przez KornelPL w dziale 156
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 19-02-2013, 21:48
  4. Montaz niefabrycznego radia
    Utworzone przez Vincento0 w dziale 156
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22-11-2012, 17:56
  5. adapter BOSE - szukam, okolice Jastrzębia Zdroju
    Utworzone przez jaro1984 w dziale 147
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-11-2012, 00:51

alfa 156 bose adapter

radio GT

alfa forum czy da sie podlaczyc naglosnienie bose do nieoryginalnego radia

jak podpiac radio pod system bose

adapter bose alfa

przejsciowka radia alfa romeo

przejsciowka od radia alfa romeo 147alfa 147 podpiecie radia niefabrycznegoprzejsciuwka sony bosse alfa 147niefabryczne radio system boseprzejsciowka z radia alfa romeo 156 na sony radioalfa romeo radio sonyadapter alfa romeo gt gtadapter alfa romeo lublinalfa gt przejsciowka do radiajakie radio pod bosqadapter radio bosepodlaczenie nie fabrycznego radia alfa 156czy mozna podpiac naglosnienie bose do nieoryginalnego radia alfajak podlaczyc telefon do radia boseprzejściówki do podlaczenia radiaadapter do podlaczenia radiasystem boss radio gra al nie ma dzwiekupodpioneer nie chce sie wlaczycradio boseadapter radia alfa156ar 156 niefabryczne radiiprzejsciowka radia alfa 156podlaczenie radia alfa gtalfa 156 radio bose

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory