Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
  1. #1
    Keanu
    Gość

    Domyślnie Battery charge low - alternator?

    Wczoraj pojawił się problem z acu - na luzie wywala mi owy komunikat, podczas jazdy gaśnie, pasek klinowy ok. Obstawiam alternator, co o tym myślicie ?

  2. #2
    Użytkownik Pirat drogowy Avatar koniu031
    Dołączył
    02 2012
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS 105 km
    Postów
    293

    Domyślnie

    Sprawdź ładowanie. Miernik do ręki i na wolnych obrotach przy zapalonych światłach sprawdź napięcie na akumulatorze powinno być w granicy 14v.

  3. #3
    Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Dołączył
    03 2010
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM
    Postów
    699

    Domyślnie

    U kolegi w aucie, nie alfa bo renault byl taki sam komunikat ,kupil nowy aku. i to samo. Pojechali do elektyrka samochodowego i okazalo sie ze przegnila wiazka kabli gdzies...duzo nie zaplacil...ale nie musi byc u Ciebie to samo oczywiscie...podpowiadam tylko.

  4. #4
    Użytkownik Alfista Avatar omen
    Dołączył
    05 2008
    Mieszka w
    Amsterdam
    Auto
    GT
    Postów
    4,930

    Domyślnie

    u mnie kiedyś się zdażało.. do czasu wymiany sprzęgła alternatora.
    Od tego momentu spokój.

  5. #5
    Keanu
    Gość

    Domyślnie

    No i stało się, zgasiłem i już nie zapaliłem, trzeba było odpalać na kablach. Co obstawiacie? Czujnik napięcia, alternator (szczotki), czy sprzęgło alternatora, przy ww objawach. Dodam ze komunikat "battery..." gaśnie powyżej 1100 obrotów.
    Być może to wróżenie z fusów ale zawsze coś daje...i tak dzisiaj tam zajrzę...

  6. #6
    Użytkownik Ogier
    Dołączył
    06 2009
    Mieszka w
    małopolska
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 jtd 8v 115KM 2003r
    Postów
    160

    Domyślnie

    Ewidentnie masz nie naładowany akumulator,są dwie możliwości padł aku lub nie ładuje alternator.Podstawa to pomiar napięcia ładowania tak ,jak napisał koniu031.Jeżeli okaże się problem z ładowaniem to:szczotki ,dioda w mostku alternatora . Może też być problem ze stykiem kabli od alternatora ,masy.O klemach na akumulatorze nawet nie piszę bo zawsze od tego należy zacząć.

  7. #7
    Keanu
    Gość

    Domyślnie

    OK dzięki Panowie, zastosuję się do waszych porad.

  8. #8
    Keanu
    Gość

    Domyślnie

    Sprawa wygląda tak. Zmierzyłem napięcie na aku tak jak pisał koni031 i wyniosło 12,1 v, później odpaliłem belle i na jałowym napięcie to samo, po przy gazowaniu przy ok 2000 obr. pokazał 13,4 v. Czyli nie mam dostatecznego ładowania.

    Jak teraz dojść czy to szczotki ,dioda w mostku alternatora albo regulator napięcia? Jest jakiś łatwy sposób ?
    Podajcie procedurę czynności jakie muszę teraz wykonać. pozdrawiam

  9. #9
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Dołączył
    06 2010
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero
    Postów
    6,890

    Domyślnie

    Wyciągaj alternator i go rozbieraj , dowiesz się w jakim jest stanie.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

  10. #10
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Dołączył
    02 2010
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI
    Postów
    720

    Domyślnie

    albo dioda albo regulator.

Podobne wątki

  1. "battery charge low" wymiana komutatora z alternatora
    Utworzone przez MateuszLucky w dziale 147
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 16-02-2016, 23:47
  2. battery charge low
    Utworzone przez tispun w dziale 147
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 13-12-2015, 12:45
  3. Battery low charge
    Utworzone przez aveon w dziale 147
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 13-03-2015, 08:45
  4. Komunikat low battery charge
    Utworzone przez lysy13 w dziale 147
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 10-11-2014, 21:40
  5. mignął komunikat low battery charge
    Utworzone przez Gianni w dziale 147
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 03-10-2014, 17:39

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory