luźna tulejka cięgna klamki drzwi

• Autor wątku Autor wątku jurandw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jurandw

Guest
Od dwóch dni na nierównej drodze z drzwi od strony kierowcy dochodzi denerwujący stukot.
Rozebrałem drzwi i winowajcą jest luźne cięgno w takiej kolorowej tulejce (lata we wszystkie strony). O dziwno klamka działa w 100 %.
Powiedzcie mi czy ten element zaznaczony na czerwono (cięgno + ta tulejka, kółko) można gdzieś dostać, czy muszę wymieniać całą klamkę ?
klamka.jpg

ja miałem inny problem, ciągno wypadało z tulejki, po wielu kombinacjach, po prostu napchałem tam kleju i od roku chodzi pięknie i bez problemów

Od dwóch dni na nierównej drodze z drzwi od strony kierowcy dochodzi denerwujący stukot.
Rozebrałem drzwi i winowajcą jest luźne cięgno w takiej kolorowej tulejce (lata we wszystkie strony). O dziwno klamka działa w 100 %.
Powiedzcie mi czy ten element zaznaczony na czerwono (cięgno + ta tulejka, kółko) można gdzieś dostać, czy muszę wymieniać całą klamkę ?
Pokaż załącznik 70604

Ja walczyłem z tym za pomocą taśmy (owinąłem nią cięgno) i....kupiłem na alledrogo te elementy , by je wymienić jak się zepsuje mój drut patent....jak to bywa prowizorka wygrała. Elementy te (tulejki) są dostępne na alledrogo i w ASO.

Ja walczyłem z tym za pomocą taśmy (owinąłem nią cięgno) i....kupiłem na alledrogo te elementy , by je wymienić jak się zepsuje mój drut patent....jak to bywa prowizorka wygrała. Elementy te (tulejki) są dostępne na alledrogo i w ASO.

Mam ten sam problem, jak ciegno z ta tulejka owiajales ?? na wymontowanej czy zamontowanej klamce??? szuklem na allegro i nie spotkalem sie z tym, w ASO juz 2 razy mi zamowili nie to co trzeb..... jakis zestaw naprawczy ???

Na założonej klamce po wyciągnięciu samego cięgna z plastików (drutu) owinąłem jego łeb (kulkę) taśmą elastyczną...3 rok nie trzeba wymieniać tego plastiku..czeka sobie bo sądziłem, ze patent jest bez sensu :)

ok a na allegro jak jest to nazwane? ile w aso to kosztuje ?

ok mam 2 tulejki i 2 jakies zatrzaski ale jak to zamocowac to dopiero zagwozdka, bez odkrecenia calej klami chyba sie nie obejdzie

ok mam zrobione, okazuje sie ze winna za to jest jedna tulejka plastykowa ktorej zatrzask powoli sie wyciera a nawet powoli sie odgina po jakims czasie,w aso kupilem caly zestaw - tak sprzedaja - ksozt jakies 15 zl ale wystarczy tylko jedna tulejka - mozna ja wymienic wyciagajac klamke ale nie calkowicie bo jeszcze klamke bedzie trzymac jeden drut, wymieniamy , wciskamy potem drut - troche z tym jest gimnastyki i jest git

pare zdjec w zalaczeniu, czerwona tulejka zuzyta, biala nowka, widac ze te trzymaki w czerwonej sa troche bardziej rozszerzone a zatem wypadal drut

SAM_3626.jpg

Ostatnia edycja:
cześć,
u mnie cięgno klamki wypada z mocowania.
Chciałbym wymienić tą spinkę w klamce ale dokładnie nie wiem o co tu chodzi. W eper są tam 2 elemnty:
Nr 7.
emaps.jpg
W ASO kosztuje to 30 zł, natomiast na allegro są za 2zł
http://allegro.pl/listing/listing.p...stkie+działy&bmatch=seng-v6-sm-2-default-1209
tylko oni mają jeden element. Nie wiem za bardzo o co tu chodzi. Nie wiem też którą spinkę kupić ? jest kilka rozmiarów, ktoś może wie jaki tam jest otwór i jaka jest średnica cięgna ?

Hej
Do cięgna klamki jest potrzebna spinka bez zabezpieczenia (czyli ta mniejsza na rysunku), jednak gdybyś kupił spinkę z allegro z zabezpieczeniem to nie jest problemem odciąć zabezpieczenie. Co do średnicy to pozostaje zmierzyć w aucie.
Miałem ten sam problem ze spinką, w ASO chcieli 40zł za 2szt. jednak nie dałem im zarobić i kupiłem klamkę od Fiata Pandy z cięgnem i spinką za 15zł. W Pandzie jest spinka z zabezpieczeniem, a średnica cięgna (drutu) taka jak w Alfie, spasowało się idealnie po odcięciu zabezpieczenia.

Koledzy, jaka jest średnica tej spinki? Chciałbym kupić tą spinkę na allegro ale nie wiem jaką średnicę wybrać....

Mam pytanie, jak jest mocowana klamka do drzwi? W mojej 2 drzwiowej 147-ce, od strony pasażera klamka urwała się od trzymającego ją plastiku(po przeciwnej stronie guzika). Moje pytanie, czy ten plastikowy uchwyt trzymający klamkę można kupić osobno, czy jest to kpl. z klamką?

Amortyzatory
Powrót