Sprężyna odciągająca pedału sprzęgła JTD.

stary temat ale u mnie bylo to samo a wiec kupilem sprezynke w aso nr 82467515 udalo z wielkimi trudami mi sie dzisiaj zdjac pedal sprzegla oraz wyskoczyla ta sprezynka
1. tak jak na zdjeciu widac jest roznica miedzy dlugosciami - nie chce mi sie wierzyc ze sprezynka prawie o 1 cm w samochodzie pod wplywem sil sie zmniejszyla
2. demontaz tego to jest taka istna maskara- demontaz tulei jest ciezki ciezko siedzi a przede wszystkim dwa pedaly na nia naciskaja i naprawde mocno trzeba ciagnac zeby ja wyciagnac
3 zamontowac i jednoczesnie wczepic sie w tloczek pompki sprzegla i jeszcze jednoczesnie przycisnac to do gory i jeszcze wlozyc tulejkie - tak mi sie nie udalo, zalozylem ale bez sprezyny
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• SAM_7047.jpg
    SAM_7047.jpg
    59 KB · Wyświetleń: 578
  • SAM_7048.jpg
    SAM_7048.jpg
    60.4 KB · Wyświetleń: 633
Co to jest ? Cp mi wypadlo ?

Witam dzisiaj przy grzebaniu przy pedałach sprzęgła i hamulca wypadło mi coś takiego jak na zdjęciu ktoś kojarzy co to może być ?

attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• SAM_7052.jpg
    SAM_7052.jpg
    42.5 KB · Wyświetleń: 472
  • SAM_7053.jpg
    SAM_7053.jpg
    42.2 KB · Wyświetleń: 473
  • SAM_7054.jpg
    SAM_7054.jpg
    39.9 KB · Wyświetleń: 416
Różnica między długościami wynika z tego że kawałek starej się rozsypał. Jak założyłeś bez sprężyny to ta część nie spełnia swojego zadania

Jak widac na zdjeciu poprzednia czyli ta krotsza nie jest rozsypana ani ulamana jesttylko o 1 cm krotsza, ilosc zwoi sie zgadza

:]

nie zalozylem niczego - sprezynke z plastikami tymi dwoma wymontowałem

Plastikowa cześć która wypadła jest z czujnika pedału sprzęgła, jeżeli masz tempomat to nie będzie działał

Wysłane z mojego HTC Desire HD przy użyciu Tapatalka

ok mam tempomat ale nie uzywamy nigdy, dzieki za szybkie info

A tak swoja droga to nie wiem jak to można zamontować bez zdejmowania tulei
A ja sie zastanawiam jeszcze nad innym sposobem dostarcia do tamtych zakamarków - czy nie lepiej byłoby wymontowac caly zestaw dwoch pedałow - wiem ze sa ze soba laczone i sa w jednym komplecie

Ostatnia edycja:
Siemano,
Sorry za odgrzebanie kotleta, prośba o pomoc w ustaleniu długości owej sprężynki odciągającej pedał sprzęgła. Czy ktoś mogłby sprawdzić lub poinformować jakiej długości jest ta sprężynka w AR 156 z 2002 roku (moja wrzesień) 2.4 JTD 150 KM? Słyszałem że są ponoć 3 rodzaje.
Po mojej starej ani śladu sprężynki, prowadnicy czy zatrzasku.

Nie było pytania, ktoś mnie wprowadził w błąd wypowiadając się mało precyzyjnie.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
nie zalozylem niczego - sprezynke z plastikami tymi dwoma wymontowałem

A możesz mi podpowiedzieć czy bez tego pedał sprzęgła wciska się lżej czy dalej trzeba użyć siły, żeby przełamać opór?

Pytam, bo mam nogę w gipsie i kombinuję, jak sobie dać radę ze sprzęgłem. Lekki nacisk powoduje u mnie już ból niestety.

Witam,potrzebuje sprężyne do alfy 147,szukam na allegro nic nie ma,podeśle ktos jakis link?

Witam, wybaczcie za odgrzewanie tematu - jednakże w mojej AR147 JTDm zaobserwowałem że sprzęgło raz chodzi płynnie i nie stawia oporu a czasem wręcz przeciwnie - nie ma na to reguły.
Myślałem że winowajcą może być wysprzęglik albo pompa sprzęgła jednakże po przeczytaniu wątku do grona podejrzanych dochodzi jeszcze ta sprężynka - czy ktoś może się wypowiedzieć od czego zacząć ?

Amortyzatory
Powrót