• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Błąd PO606-Komputer padł?

Arkel

Nowy
Auto
Alfa 147 1.6 TS 16V 105 KM 2001r
Wracając z pracy wywalił mi błąd PO606 oraz słynny PO420(dawno już Go wywalało).Może mi ktoś wytłumaczyć znaczenie błędu PO606?

A może coś jaśniej?.mam się obawiać tego błędu czy też nie?.Dodam tylko,ze silnik pracuje normalnie

Ostatnia edycja:
- żadne uuu i oooo.

- jeśli byłaby to awaria procesora to by silnik zamilkł.
- błąd jest spowodawany tym że PCM, czyli moduł analogowy został odłączony od zasilania z jakiegoś powodu.
- moduł ECM i jego część cyfrowa jest sprawny i na ten czas przejął sterowanie, czyli ECU było w trybie serwisowym.
- taki stan nie trwa wiecznie, po stwierdzeniu takiego blędu, ECU podejmuje działania diagnostyczne, rozszerzone.
- jeśli byś dla takiego bledu podał parametry środowiskowe, np z programu Alfadiag, to byś zobaczył że ilość wystąpien tego błędu była ograniczona.
- po pełnej diagnostyce, ECU na podstawie wyników tej diagnostyki podjął decyzję o zerowaniu modułu PCM.
- po zerowaniu praca ECU wróciła do normy, PCM podaje dane analogowe, ECM przetwarza te dane i silnik jeżdzi.

- na drugi raz podczas wystapienia takiego błędu należy zgrać parametry środowiskowe, bo one mogą wskazać przyczyny takiego stanu.
- gorszym błędem jest błąd parzystości pamięci ECM, przy takim błędzie tylko reinstalacja oprogramowania przywróci ECU do życia.

Załączniki

• P0606.jpg
    P0606.jpg
    167.2 KB · Wyświetleń: 580
jak padnie modul silnika to zabawa za 500zł ( uzywka plus kodowanie )

- na drugi raz podczas wystapienia takiego błędu należy zgrać parametry środowiskowe, bo one mogą wskazać przyczyny takiego stanu.
Jak je zgrać ?przyczyną może być to ,że auto odcinałem na 3 i 4 biegu ?

tutaj masz jak się robi parametry środowiskowe dla M1.5.5, dla ME 7.3.1 jest tak samo, zrzut ekranu, potem suwak w dół i drugi zrzut ekranu..... ale w 147 105CV ME7.3.1 dla tego ECU nie ma odcięcia, to jest silnik ECO, dochodzi do 6.000 i stoi.....odcinki silnika nabijają ci tylko licznik odcinek...

Załączniki

• P0170-1.jpg
    P0170-1.jpg
    57 KB · Wyświetleń: 350
  • P0170-2.jpg
    P0170-2.jpg
    60.5 KB · Wyświetleń: 264
Jak rozumie muszę zaopatrzyć się w Alfadig

- lub temat przyklejony " ts diag, alfadiag...", strona 52 na samym dole.
- czytać wszystko i uważnie !!

-próbowałem podłączyć(ELM327) alfadiagiem 3.1 do Ecu niestety wywala mi błąd:

15122012220.jpgFES na tym samym porcie działą mi bez żadnych.Dzisiaj zauważałem ze wyświetlacz kilometrów świeci mi raz jaśnie a ciemniej oraz podczas cofania w deszczy włącza mi się sam tylna wycieraczka.Może mieć to związek z błędem P0606?

wyświetlacz kilometrów się przygasza, jak włączysz światła.
A tylna wycieraczka - tak ma być. Skoro masz włączone przednie wycieraczki, to przypuszczalnie pada deszcz, więc podczas cofania przyda się wytrzeć tylną szybę ;)
Bardzo przydatna i pomysłowa rzecz moim zdaniem.

- ja jestem wzrokowcem, czarna to ELM 327, niebieska to VAG KKL.

Amortyzatory
Powrót