luzne wtyczki

misior82

Nowy
Auto
AR 147 1.6 16V 120 Km
witam

jako ze dzis postanowilem zamontowac w koncu zmieniarke (emulator USB ) zakupiona przez forum
zaraz z rana zabralem sie do pracy, niestety musialem rozebrac caly panel climatronic zeby sie dalo dostac do kostek radia i zaczelo sie.....

Po wyciagnieciu radia moim oczom ukazal sie taki widok:calosc.jpg

zlapalem sie za glowe, ale coz zaczalem to trzeba zrobic :( i tu zaczynaja sie moje pytania:

1. co to jest??co to.jpgczy powinno w ogole byc i co z tym zrobic??
ale zeby nie bylo za latwo kolejne pyt:
2.znalazlem takie oto urzadzeniemodol t.jpgmodol tel 2.jpgale to jest chyba cos a'la stacja dokujaca dla tel marki siemens bo cos w tym stylu bylo przykrecone do konsoli obok poduszki pasazera:mad: wypialem ale dwa kable ida za schowkiem i nie wiem gdzie sie koncza i co z nimi mozna zrobic??

3.zaglebiajac sie dalej napotkalem serie kilku luznych wtyczek nie wiem czy to normalne ale cos chyba jest nie tak i tak po kolei :luzna wtyczka 1wtyczka 1.jpg

wisi i dyndala sobie za radiem:mad:kolejno luzna wtuyczka 2wtyczka 2.jpgwtyczka 2a.jpgzeby bylo malo natrafilem na nastepnawtyczka 3.jpgwtyczka 3a.jpg

potem pojawia sie kolejna luznawtyczka 4.jpgi na koniec jescze jednawtyczka 5.jpgnie wiem co to z czym to i do czego to sluzy jedynymi informacjami o bledach co swieca na zegarach wiem o spalonych zarowkach postojowych oraz mrugajacy licznik km pozatym wszysko bylo ok

jakies pomysly sugestie coto sa i co z tym zroic?

p.s brak polskich znakow jest spowodowany brakiem klawiszy 'alt'i to obu :confused:

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o to coś po lewej to to nie jest jakiś filtr zakłóceń ? albo wzmacniacz antenowy? napewno coś na tym piszę.. a reszta pierdzielnika to poprostu wtyczki do osprzętu i radia jak widzę..

to na drugim zdjęciu to jest stycznik elektryczny ale po co go ktoś tam wsadził to nie mam pojęcia

Zdjęcie 1 napewno jakiś przekaźnik może ma powiązanie z urządzeniem ze zdjęcia nr. 2 to z kolej wygląda na jakiś zestaw głośno-mówiący do telefonu. Reszta wtyczek wygląda na fabryczną instalację. Być może jest to przygotowane do montażu fabrycznej navi. Oczywiście mogę się mylić.

dopiero teraz wpadłem na ten temat - jutro się zagłębię w te Twoje wtyczki..

fotka nr 1 to przekaźnik, ale takie stosuje się w przemyśle, a nie samochodach. Zauważ, że ma sprą liczbę wyjść. Ja bym nie wnikał w zasadę jego działania, tylko pod które wtyczki jest podłączony i po co? Pierwsze na myśl przychodzi mi, że ktoś ulepszał, żeby radio załączało się od razu po otwarciu drzwi??

pudełko siemensa ma coś wspólnego z telefonem, zdaje się, że navi ma telefon wbudowany.

Zielona kostka mi się z SPDIF kojarzy, bo niby cfrowy sygnał drzwięku światłowodem można przesłać, ale to tak strzelam.

Zielona kostka mi się z SPDIF kojarzy,

Zielona z 6/7 zdjęcia to kostka od anteny GSM lub GPS już nie pamiętam. Jednak jest zielona a druga prawie identyczna jest szara.

Urządzenie ze zdjeć 3/4 to zestaw głośnomówiący do telefonu, w którego skład wchodzą antena, głośnik, mikrofon, stacja dokująca i to właśnie urządzenie.
Czyli coś takiego:
cheap-mobile-phone-car-kit-with-external-antenna-siemens-comfort-car-kit-from-the-90s.jpg

To co z nim połączone bym na starcie wywalił bo i tak raczej używał nie będziesz.

Co do pozostałych kostek zobacz gdzie Cię ich kabelki zaprowadzą ;)

Amortyzatory
Powrót