Witam
Na wstępie proszę aby nie pisać odpowiedzi typu "wybierz oryginał" Gdybym wszystko miał kupować oryginalne ...olał bym 156 i kupił nówke z salonu 159bo licząc ilość wadliwych elementow w tych samochodach i ceny części - na jedno by wyszło
Proszę o inforamcje od użytkowników, którzy zamontowali termostaty tych producentów, nie wiem na który się zdecydować, może ktoś miał jakieś przykre doświadczenia z produktami tych producentów w silnikach benzynowych. Dodam że ceny obu są identyczne.
Dzięki i pozdrawiam
Marcin
a ja pierwsze słysze o termo. EPS
znam tylko vernet i behr :mrgreen:
kup oryginał - joke :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Sprzedajemy mase termostatów Verneta u nas w sklepie, niekoniecznie do AR i reklamacji jest bardzo znikomy procent.
Chociaż to samo mogę powiedzieć o EPS, więc jakbyś nie zrobił to będzie grać ;P
vrrroooom.!
zapytaj jeśli potrzebujesz częściNOWE, paragon/faktura
telefon: 511 783 811
ja mam vernet i jest ok

a ja w czwartek sam wymieniałem termostat w swoim jtd, coprawda troche długo mi zeszło bo miałem lekkie problemy ale juz wszytko jest super
ja tez nie słyszałem o termostatach EPS wczesniej, a taki właśnie przysłali mi z autosklep24
za 210zł. działa elegancko temp otwarcia to 88 st, w samochodzie rtobi sie cieplo bardzo szybko, kolosalna roznica w porownaniu do tego co miałem wczesniej, zawsze zimno...
wydaje mi sie ze ci wszyscy producenciu reprezentują ten sam poziom i raczej nie zastanawiaj sie nad tym, bierz jedynie odpowiedni do twojego modelu i heja załóz sobie go sam przy okazji zaoszczedzisz kasy na paliwo, ja za zaoszczedzone pieniadze zalałem dzisiaj za 100 zł vervy on :O

u mnie vernet chyba troche zbyt "ostro" sie otwiera i widze na liczniku każdy moment otwarcia termostatu (temp lekko "kica") na oryginale sie nie dogrzewał ale wahań nie było.

Vernet dobrze trzyma, wymieniałem w dwóch na vernet i było ok.
159 1.9 JTDM 150KM
wcześniej 147GTA,156 2.0JTS i 156 1.8TS
Ja wczoraj zmieniłem termostat na Verneta 6506.88, jak się okazało po wymontowanym był Vernet ????.83 (całego nr nie pamiętam...) - czyli temp pracy o 5 stopni niższa. Okazało się, że różnica była ok. 6'C. Czyli wymieniłem sprawny termostat na sprawny, tylko, że z wyższą temp otwarcia![]()
Efekty widać poniżej.
Stary termostat:
Nowy termostat:
Auto póki co nie ma problemów z przegrzewaniem się. Czekam na lato by zobaczyć jak wtedy będzie działać![]()
"Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia"
http://www.polskajazda.pl/Samochody/...omeo/156/18541

Akurat kolego Wesolatempra nic w tym dziwnego:
Silnik 1.6 TS
samochody bez klimatyzacji:
93C
samochody z klimatyzacją:
I bieg 93C
II bieg 98C
Termostat
temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C
Silniki 1.8 i 2.0 TS
samochody bez klimatyzacji:
98C
samochody z klimatyzacją:
I bieg 98C
II bieg 101C
Termostat
temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C
Silniki JTD
I bieg 92C
II bieg 94C
Termostat
temperatura otwarcia 78-82C
temperatura pełnego otwarcia: 88-92C
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

Nono, chyba pierwszy raz ktoś pisze o mitycznym fabrycznym termostacie o temp. otwarcia 83 stopnieNapisał Wesolatempra
![]()
Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji, wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki