[156] Vernet VS. EPS - który termostat wybrać?

RogerIZ28

Nowy
Auto
Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI
Witam
Na wstępie proszę aby nie pisać odpowiedzi typu "wybierz oryginał" Gdybym wszystko miał kupować oryginalne ...olał bym 156 i kupił nówke z salonu 159 :D bo licząc ilość wadliwych elementow w tych samochodach i ceny części - na jedno by wyszło:)

Proszę o inforamcje od użytkowników, którzy zamontowali termostaty tych producentów, nie wiem na który się zdecydować, może ktoś miał jakieś przykre doświadczenia z produktami tych producentów w silnikach benzynowych. Dodam że ceny obu są identyczne.

Dzięki i pozdrawiam
Marcin

a ja pierwsze słysze o termo. EPS
znam tylko vernet i behr :mrgreen:
kup oryginał - joke :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sprzedajemy mase termostatów Verneta u nas w sklepie, niekoniecznie do AR i reklamacji jest bardzo znikomy procent.

Chociaż to samo mogę powiedzieć o EPS, więc jakbyś nie zrobił to będzie grać ;P

a ja w czwartek sam wymieniałem termostat w swoim jtd, coprawda troche długo mi zeszło bo miałem lekkie problemy ale juz wszytko jest super

ja tez nie słyszałem o termostatach EPS wczesniej, a taki właśnie przysłali mi z autosklep24
za 210zł. działa elegancko temp otwarcia to 88 st, w samochodzie rtobi sie cieplo bardzo szybko, kolosalna roznica w porownaniu do tego co miałem wczesniej, zawsze zimno...

wydaje mi sie ze ci wszyscy producenciu reprezentują ten sam poziom i raczej nie zastanawiaj sie nad tym, bierz jedynie odpowiedni do twojego modelu i heja załóz sobie go sam przy okazji zaoszczedzisz kasy na paliwo, ja za zaoszczedzone pieniadze zalałem dzisiaj za 100 zł vervy on :O

u mnie vernet chyba troche zbyt "ostro" sie otwiera i widze na liczniku każdy moment otwarcia termostatu (temp lekko "kica") na oryginale sie nie dogrzewał ale wahań nie było.

Ja wczoraj zmieniłem termostat na Verneta 6506.88, jak się okazało po wymontowanym był Vernet ????.83 (całego nr nie pamiętam...) - czyli temp pracy o 5 stopni niższa. Okazało się, że różnica była ok. 6'C. Czyli wymieniłem sprawny termostat na sprawny, tylko, że z wyższą temp otwarcia ;)

Efekty widać poniżej.

Stary termostat:

Nowy termostat:

Auto póki co nie ma problemów z przegrzewaniem się. Czekam na lato by zobaczyć jak wtedy będzie działać :)

Akurat kolego Wesolatempra nic w tym dziwnego:
Silnik 1.6 TS
samochody bez klimatyzacji:
93C
samochody z klimatyzacją:
I bieg 93C
II bieg 98C
Termostat
temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C

Silniki 1.8 i 2.0 TS
samochody bez klimatyzacji:
98C
samochody z klimatyzacją:
I bieg 98C
II bieg 101C
Termostat
temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C

Silniki JTD
I bieg 92C
II bieg 94C
Termostat
temperatura otwarcia 78-82C
temperatura pełnego otwarcia: 88-92C

Ja pare dni temu zainwestowałem i wymieniłem na Verneta,
Wreszczie ciepło silnikowi i mi w aucie :)

piter34 napisał:
Wesolatempra napisał:
Nono, chyba pierwszy raz ktoś pisze o mitycznym fabrycznym termostacie o temp. otwarcia 83 stopnie ;)

Taki montuje arkuszowa.

Ps. Co do wykresów do temperatura może być na nich zaniżona o ok. 3'C. Ale nie jestem tego pewien.

Pps. Do tego co napisał Maciek dodaję dane dla silnika 2.5 V6:

Temp początku otwarcia termostatu: 85-89'C

Temp pełnego otwarcia termostatu: 97-101'C

Wiatrak pierwsza prędkość: 95'C

Wiatrak druga prędkość: 102'C

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
kupiłem EPS bo akurat taki był w autosklep24 - a to naprawdę godna polecenia firma

teraz to się autko nagrzewa jak należy :mrgreen:

Pozdo
Marcin

Auto póki co nie ma problemów z przegrzewaniem się. Czekam na lato by zobaczyć jak wtedy będzie działać :)

Przejeździłem lato i nie narzekam na termostat. Alfa nigdy mi się nie przegrzała, a zdarzało się czasem pokatować ją w korkach... Na temat trwałości jeszcze niewiele mogę powiedzieć - przejechałem 9 miesięcy, czyli ok. 25tys km.

troche odkopie temat. moze mi ktos wytlumaczyc jedna rzecz (bo szukam odp i nie moge sie nigdzie doszukac). oczywiscie termostat mam do wymiany. intersesuje mnie tylko dlaczego do tego samego silnika sa dwa rozne termostaty : tzn jeden jest na jeden czujnik a drugi na dwa. jaki kupic ? bo nie chce strzelic gafy.
ar 156 1.9JTD 105koni z 1999 roku.

Najprościej będzie sprawdzić po VINie w EPERze.

np
VERNET numer 6489.88 jest to zamiennik dla :
0046527105 i 46527105

VERNET numer 6551.88 jest to zamiennik dla:
0060815681 i 60815681

Ostatnia edycja:
bylem po prostu zerknac pod maske i jest na dwa czujniki.
wiec nie weim dlaczego niby do takkiego samego silnika sa tez na jeden czujnik ??

Nie ma nawet w ASO dostępnych oryginałów termostatu do silników JTDM - są tylko zamienniki właśnie Behra

Amortyzatory
Powrót