[156] Pytanie o wersje 156

• Autor wątku Autor wątku Magic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magic

Guest
Chcialbym zapytac szanownych uzytkownikow czy 156 wychodzila w roznych wersjach jesli mowa o dodatkach do nadwozia, zawieszenia i srodka (np. jak wiadomo chocby taki seat leon mial wersje "standard", cupra, top sport i jeszcze nie wiadomo co tam wymyslili)?
Wiem, wiem jest GTA.
Ale mnie interesuje cos takiego jak pod linkiem:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7147723
Spojlerek, ciekawe fotele, progi, felgi to juz chyba bardziej popularne.
To byl standard do tego silnika, czy moze jakis dodatkowy pakiet?

To nie był standard dla 2.5V6

carbon i progi to sportpack
fotele to chyba recaro ? czy jakos tak - fajne

http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=9285 sorki że z konkurencji ;)

a ze zdjęcia wynika że to wersja sportpack I chociaż lewarek zmiany biegów to jakiś nie seryjny, fotele Recaro, spryskiwacze świateł przednich wskazują na wersję Winter więc raczej dodane osobno, jeżeli były w serii to siedzenia też są podgrzewane.felgi 16"

Tylny spojler o ile dobrze pamietam produkował Zender i można go było bez problemu kupić w każdym ASO Alfy

Magic napisał:

Nie wiem czy tylko ja mam takie zboczenie, ale jak widzę, że handlarz wybebeszył radio z samochodu, to normalnie bym mu kosę za to wbił. Pewnie jeszcze paliwa jest na 5km.
Ale zanim bym wsadził handlarzowi kosę pod żebro, sprawdziłbym tył samochodu, bo ten zderzak jakiś taki inny odcień ma...

Pierwsze wrażenie oraz cena - super, ale samochód bym ostro prześwietlił.

twardy napisał:
Nie wiem czy tylko ja mam takie zboczenie, ale jak widzę, że handlarz wybebeszył radio z samochodu, to normalnie bym mu kosę za to wbił. Pewnie jeszcze paliwa jest na 5km.
Ale zanim bym wsadził handlarzowi kosę pod żebro, sprawdziłbym tył samochodu, bo ten zderzak jakiś taki inny odcień ma...

Co do odcienia to nie jest to wiążące- to lakier metalik i może się różnic odcieniem- zależy jak pada światło. Pójdź może kiedys do salonu i sam zobacz jak to działa, nawet w pochmurną pogodę będzie widac różnicę. Ostatnio widziałem Mercedesa C W204, który wydawało się miał zderzak w innym odcieniu niż reszta auta, starczyło zmienic miejsce patrzenia i wszystko było w porządku.

Co do radia to bym nie dramatyzował. Ci co jeżdżą Vkami rzadko kiedy mają włączone radio, ja swoje ostatni raz włączałem w wakacje, od tamtej pory panel leży w domu nawet go nie zabieram.

Na razie nie bede nic kupowal, natomiast rozgladam sie za czyms ciekawym. Przegladam, porownuje wypozazenie itp. Tak jak dla 145 wersja 500, badz edizione sportiva dosc mocno zmienia wyglad samochodu, tak chcialbym znalezc cos takiego, ale dla 156.
Bardzo spodobaly mie sie wizualnie dodatki w formie progow + fotele (heh ogromna pletwa, ktora czasami widuje na 156 tez nie jest najgorsza, ale to raczej do zadnego Sport Packa nie bylo dedykowane). Nie chce skory w srodku (no chyba ze jakas jasna), ale tez nie ukrywam, ze fajnie by bylo znalezc cos z troche utwardzonym zawieszeniem i obnizona, ot tak zeby przypadkiem sie nie przeliczyc.

jak chcesz obniżoną i utwardzoną to spotpacka szukaj, dodatkowo będziesz miał listwy progowe i felgi 16", w środku konsola karbonowa a kierownica i mieszek skrzyni ze skóry. tapicerka taka
156-colori-sportwagon1-04.JPG

dochodzą jeszcze czerwone podświetlenia zegarów. jeżeli szukasz niepowtarzalnej wersji 156 to szukaj GTA :wink: ten wielki tylni spojler nigdy nie był w żadnej wersji wyposażenia.powodzenia w poszukiwaniach

fiergloo napisał:
Co do odcienia to nie jest to wiążące- to lakier metalik i może się różnic odcieniem- zależy jak pada światło.
Jeżeli odcień jest zauważalnie inny, to już nie jest normalne. Zwłaszcza jeżeli pod takim samym kątem patrzysz na dwa sąsiadujące elementy.

fiergloo napisał:
nawet w pochmurną pogodę będzie widac różnicę.
Różnicę widać ZWŁASZCZA w pochmurną pogodę ;)
Różnice mogą być niewidoczne w pełnym słońcu.

cin_ek napisał:
jeżeli szukasz niepowtarzalnej wersji 156 to szukaj GTA
wcale glupi pomysl to nie jest, ale...
troche sie nasluchalem od roznych ludzi o cenach czesci do GTA i dostepie do nich

nie wyglada to zachecajaco

Magic napisał:
troche sie nasluchalem od roznych ludzi o cenach czesci do GTA i dostepie do nich
Wiesz, auto rzadkie, czego się spodziewałeś. Do Audi 4.2 też nie znajdziesz części u chińczyka. A dostęp jest przecież bezproblemowy, idziesz do ASO i tam jest wszystko.

piter34 napisał:
fiergloo napisał/a:
nawet w pochmurną pogodę będzie widac różnicę.

Różnicę widać ZWŁASZCZA w pochmurną pogodę ;)
Różnice mogą być niewidoczne w pełnym słońcu.

Fakt:D Po ciemnej stronie Alfy widac różnicę w odcieniach, a po stronie słonecznej już nie :P Mój błąd.

piter34 napisał:
Jeżeli odcień jest zauważalnie inny, to już nie jest normalne. Zwłaszcza jeżeli pod takim samym kątem patrzysz na dwa sąsiadujące elementy.

I z tym się nie zgodzę, bo w tamtejszym Mercedesie na dwa elementy patrzyłem pod tym samym kątem i one się różniły. Wystarczyło podejśc, odejśc, zmienic kąt patrzenia i wszystko było w porządku. Więc tę Alfę trzeba zobaczyc w realu, a nie skreślac ją tylko dlatego, że na fotkach coś dziwnie wygląda.

Konkluzja może byc taka- jeśli różnicę widac na nasłonecznionym- to rzeczywiście coś było grzebane, jeśli w cieniu- nie przejmowac się albo popatrzec z innej strony na element. Oczywiście tylko w przypadku koloru metalicznego.

Kosiar napisał:
no ale w aso mają ceny w stylu wiesz jakim :)

Do Golfa VR6, BMW M, Audi S i innych aut utożsamianych w Polsce z jeżdżącymi ideałami części również nie dostaniesz u Chińczyka. A nawet jeśli je dostaniesz to rozpadną się krótko po kupnie, tylko ASO. Po za tym może byc tak że kupisz 7 zamienników do czegoś ciekawego i okaże się że w ciągu roku wymienisz ich tyle co równowartośc jednego oryginału. Niestety- przy topowych modelach nie tylko trzeba się liczyc z kosztami na bene.

fiergloo napisał:
Więc tę Alfę trzeba zobaczyc w realu, a nie skreślac ją tylko dlatego, że na fotkach coś dziwnie wygląda.
To niezaprzeczalne. Na podstawie fotek głupio szukać różnic w odcieniach, ale jeśli już się coś zauważy, to w realu warto na "to" konkretne miejsce zwrócić szczególną uwagę.

fiergloo napisał:
I z tym się nie zgodzę, bo w tamtejszym Mercedesie na dwa elementy patrzyłem pod tym samym kątem i one się różniły.
We wszystkich autach niemalowanych/bezwypadkowych, z którymi się spotkałem nie było absolutnie żadnych widocznych różnic w odcieniach lakieru na elementach metalowych. Czasem może występować różnica pomiędzy zderzakiem i maską, czy błotnikiem.

Jeżeli widać różnicę, to na pewno należy dokładnie się przyjrzeć tym elementom, czy nie widać śladów lakierowania oraz zmierzyć grubość powłoki lakierniczej przyrządem.

piter34 napisał:
We wszystkich autach niemalowanych/bezwypadkowych, z którymi się spotkałem nie było absolutnie żadnych widocznych różnic w odcieniach lakieru na elementach metalowych. Czasem może występować różnica pomiędzy zderzakiem i maską, czy błotnikiem.

Na elementach metalowych owszem, ale mówimy o różnicy między plastikowym zderzakiem, a aluminiowym/metalowym nadwoziem.

Panowie - z tym odcieniem napisałem, że "ja bym to prześwietlił". Oczywiście, że fotka mogła tak wyjść lub moje oko błędnie oceniło.

Przyrząd do pomiaru grubości lakieru za 100 czy 200zł, czy nawet pożyczony powinien rozwiać wątpliwości kupującego... A nawet jak lakierowany, to przecież mogło być coś niewielkiego jak rysy, a nie od razu "dzwon w krakowie" (jak n areklamie), hehe

Amortyzatory
Powrót