• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wykresy pracy i parametry przepływomierzy

Majkel

Administrator ds. społecznych
Członek ekipy
Auto
Ducati Hypermotard 796
W tym temacie wrzucamy tylko i wyłącznie wykresy pracy przepływomierzy.
Przy każdym wykresie proszę o dopisać następujące informacje:

- Model Alfy, pojemność silnika, rocznik, moc
- producent przepływomierza
- jaki numer przepływomierza (jak ktoś wie to również numer wkładki)

Na wykresie powinny znajdować się następujące informacje:
- Obroty [obr/min]
- Air flow [kg/h]
- Air flow voltage [V]
- Temperatura [*C]

Dodatkowo konieczne jest wrzucenie wykresu sondy lambda na wolnych obrotach w celu wykluczenia niesprawności sondy.

- Lambda row Voltage [V]
- obroty [obr/min]

Ostatnia edycja:
Silnik nagrzany czy letni może być? Robimy pomiar na biegu jałowym (do jakiej ilości obrotów silnika?)? Rozumiem, że tu też można wrzucać wykres z JTD?

Jak najbardziej, JTD i TS. Wszystkich typów silników marki Alfa Romeo.

- Temperatura [*C] ( silnik nagrzany, lekko ogrzany, temperatura odpowiednia do pracy wszystkich podzespołów które by mogły fałszować odczyt na zimnym czy temperatura robocza silnika)
- do jakiej ilości obrotów silnika? ( test dynamiczny, czyli odcinka :), albo test z normalnej pracy silnika podczas jazdy)

Wykres po prostu z przejazdu paru kilometrów. Dobrze by było aby w przypadku diesli zawierał inne dane jak doładowanie, EGR.

Jak dla mnie najlepszy wykres obrazujący czy przepływka w ogóle żyje to na wolnych obrotach do odcinki.
Przepływomierz który juz umarł nie wskaże pełnego zakresu pracy,.

witam, proszę o analizę logów AR GT 1.9jtd 16v 150kM rocznik 2004. Jeszcze nie mam logu z wszystkimi parametrami ale może już na tej podstawie coś mi podpowiecie. Wydaje mi sie ze auto na 2 i 3 biegu nie ciągnie tak jak powinno. zastanawia mnie masa powietrza żądana od razy na poziomie 1200, no i dlaczego zmierzona masa powietrza zatrzymuje się na poziomie 1060. przepływomierz bosch 0280 218 120
attachment.php

Załączniki

• włączony.jpg
    włączony.jpg
    101.9 KB · Wyświetleń: 1,286
Witam , Padł przepływomierz boscha po 5 latach . Został założony najtańszy zamiennik jaki mogłem dostać na szybko - AUTOLOG lm1002 . Auto to Alfa 156 2.4 cf3 150 z delikatnym programem . Z tego co kiedyś patrzyłem to rail 1350max i doładowanie 1.2bara . Dodam tylko że Bosch mi padł po wjechaniu w dołek a na nowej przepływce auto jeździ tak samo a nawet lepiej . I co możecie mi o tym powiedzieć bo chyb jednak za mało pokazuje ?

Załączniki

• wykres przepływomierza.jpg
    wykres przepływomierza.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 217
Panowie co myslicie o tym przeplywomierzu? niby napiecie w miare ale ten przepływ jakos nieproporcjonalny do napiecia
AR 156 2.0 ts
attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Załączniki

• Bez tytułu1.jpg
    Bez tytułu1.jpg
    93.6 KB · Wyświetleń: 781
  • Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    78.9 KB · Wyświetleń: 778
  • Bez tytułu2.jpg
    Bez tytułu2.jpg
    80.1 KB · Wyświetleń: 744
  • Bez tytuł3u.jpg
    Bez tytuł3u.jpg
    86.3 KB · Wyświetleń: 738
Wg mnie wykres ok. przepływ skacze i napięcie też się rusza.

a czy czasem maksymalny przeplyw powietrza nie powinen byc troche wiekszy? gdzies czytałem ze to dla tego przepływomierza (bosh) to powinno byc jaies 48o kg/h a i u mnie maks 390, i jeszcze pytanie czy swiece ewentualie przewody maja sie jakos do mniejszej mocy szcególnie od dołu obrotów?

teoretycznie tak, ale maksymalna wartosc jak a pokazuje FES to 408kg/h
W praktyce, wszystkie przepływomierze które zbadałem miały 390kg/h

masa powietrza

witam czy ktoś może ocenić te wykresy 1.9 jtd 8v 115 km 2003 nie ciągnie na dole i troche podkapca

Załączniki

• WP_20160105_001.jpg
    WP_20160105_001.jpg
    92.1 KB · Wyświetleń: 184
  • WP_20160105_002.jpg
    WP_20160105_002.jpg
    81.1 KB · Wyświetleń: 166
  • WP_20160105_003.jpg
    WP_20160105_003.jpg
    75.1 KB · Wyświetleń: 158
  • WP_20160105_004.jpg
    WP_20160105_004.jpg
    79.1 KB · Wyświetleń: 160
  • WP_20160105_005.jpg
    WP_20160105_005.jpg
    70.9 KB · Wyświetleń: 197
  • WP_20160105_006.jpg
    WP_20160105_006.jpg
    77.2 KB · Wyświetleń: 165
  • WP_20160105_007.jpg
    WP_20160105_007.jpg
    71.6 KB · Wyświetleń: 167
Po pierwsze w komputerach jest opcja PrntScrn.
Po drugie wrzuć plik CSV z programu, albo pełne wykresy z obrotami, temperaturą i wykonaj odpowiednio test przepływki.

On to robi w AlfaOBD, a tam chyba nie ma jak w MES zapisu w CSV

- - - Updated - - -

Nie mniej te zdjęcia do analizy się nie nadają.

Nie tylko o przepływce ;) ale logi przepływki też są, a więc...

Zaraz dostane wścieku AR GT 1.9JTD 16V 150KM. Ma muła w zakresie 1500-2000obr/min i czarna zasłona z tyłu. Myślę sobie prosta sprawa. Podmianka na sprawny EGR i przesłona z dziurkami... to samo, podmianka przepływki... to samo. Wyjąłem i wymyłem cały układ dolotowy, wymieniłem zalany olejem filtr... to samo. Może ktoś coś podpowie, w/g mojej dedukcji teraz z logów, wynika niedoładowanie do 2000obr/min co skutkuje nadganianie paliwem, czarne chmury i muł na początku. Jeszce jedno, EGR i stary i "nowy" na wolnych obr otwiera się i zamyka 1% - 53% co skutkuje podczas otwarcia falowaniem obrotów i "kuleniem" silnika :mad: Podczas przyśpieszania EGR cały czas zamknięty 1%.

Bez tytułu.jpg

Witam,
problem z moim samochodem polegał na:
Witam,
Od jakiegoś miesiąca mam problem z bellą. Objaw to dławienie przy lekkim dodaniu gazu podczas ruszania, podobnie jest na wyższych biegach jadąc z niską prędkością obrotową jak i przy zredukowaniu na niższe biegi podczas gdy chcę znów lekko przyśpieszyć. Jadąc na wyższych obrotach autko "śmiga" normalnie. Czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym jak i overboost sprawdzone, przepływomierz po sczytaniu parametrów przez MES również pokazuje porównywalne wartości zmierzone z zadanymi. O dziwo po odpięciu przepływki samochód jedzie normalnie, poprawnie.
Samochód to Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 2002r

Problemu nadal nie rozwiązałem, niestety nie mam od kogo pożyczyć przepływki na podmiankę, więc przed zakupem nowej wolałbym się upewnić co do tego czy ta, która jest obecnie w samochodzie działa poprawnie.
Wczoraj robiłem logi przepływomierza podczas jazdy (po powrocie z pracy wrzucę plik CSV). Wydawało mi się, że są dobre, ale samochód przydławiało. Później odpiąłem na testy przepływkę, samochód miał mniejszą moc ale przydławianie ustało, ECU masę powietrza przyjął na 700mg. Dzisiaj jadąc rano do pracy (przepływka podłączona), po około 500metrach samochód zaczął się dusić, szarpać, stracił moc, a przy dodawaniu gazu gasł, aż w końcu nie dało się go uruchomić (ponownie odpiąłem przepływkę) ale nic to nie dało. Alfa odpaliła dopiero po 4 godzinach postoju na tyle, że jakoś odwiozłem ją do domu.

Poniżej zamieszczam filmik jak zmieniają się masy powietrza na biegu jałowym i zimnawym silniku (nie jechałem nigdzie bo bałem się że znowu zdechnie, niestety nie widać obrotów). Później dodam logi z wczorajszej jazdy.

Z góry dzięki za pomoc :)

EDIT: CSV

https://megawrzuta.pl/download/12dfb64218d3fac08ba7f205b43087b9.html

Ostatnia edycja:
zerknie ktoś :)
szukać nieszczelności czy po prostu umiera...??
jak najszybciej zlokalizować nieszczelność ?? zdjąć rure z kolektora zatkać i słuchac ??:)

2017-01-02 (1)_LI.jpg2017-01-02_LI.jpg

napisałbys jakie parametry wrzuciles i w której kolumnie co jest...

W ten sposób wprowadziłeś ja w tryb awaryjny i korzystała ze sztywnej mapy.

Amortyzatory
Powrót