• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Unidiag alez to bardzo proste

• Autor wątku Autor wątku selius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam.
mam maly problem z podlaczeniem sie do auta (156 1.9 jtd)
Otoz gdy klikam na unidiagu w connect to program sie zawiesza i tyle...
odwiesza go dopiero odlaczenie kabla od kompa, a po ponownym podlaczeniu wykrywany jest jako nieznane urzadzenie.
Czy to moze byc wina nie ustawienia buforu UART-a ? Za chiny nie moge znalezc tej opcji u siebie w menadzerze urzadzen.. moze to przez to ze nie mam zwyklego portu COM w lapie?
Prosze, pomozcie. :)

Chce podlaczyc do komputera alfe 156,1.9 jtd,99r,jaki program musze sciagnac,jaki kabel musze kupic i sterowniki?
Prosze o porade,bo z tego co widze sprawa JTD jest zawila i niejasna.
Za poomoc z gory dziekuje.

- czy ktos próbował tego sposobu zerowania parametrów w JTD ?
For the edc16c8 for example you can see it here:
RDBLI_2000, 0x21, 0xD0, "Cyl. 1 fuel correct.", 1, "Cyl. 1 fuel correct.", 1,
"#scaling unsigned 2 ""(X<0x8000) ? X/100.0 :

With unidiag it is not yet possible to reset this (allthough local id 0x7D or
0x7E and "In Out Ctrl LI 30" could reset some learn parameters for some JTDs).

Pytanie do bubu
Kiedy należy wykonać reset parametrów w JTD ?
W sumie wymieniałem przepływomierz , zaślepiałem egr , czyściłem czujnik doładowania i regulowałem zawory i tak się zastanawiam czy potrzeba robić reset parametrów. Moja JTD to wersja 2,4 136kM czyli starsza wersja edc15 .

- niestety sam autor tej informacji nie potrafił na to odpowiedzieć.
- czy te elementy przez ciebie wymianione potrzebuja adaptacji, chyba nie.

witam wszystkich nie wiem czemu ale cały czas mi wyrzuca z programu i wystepuje bład jak w załaczniku, pozatym mam takie błedy jak 2 załaczniku co moze byc ze wyrzuca program i co to z błedy z gory dziekuje za odpowiedz

Jak łącze sie przez definicje AlfaFiatLancia_24JTD_EDC15 to jak szczytuje ECU to mi wyświetla To chyba się nie łączy? Ani błędów nie pokazuje ani narzędzi np. hodometru. To jest wina definicji?

Witam,
przy podlaczeniu sie do auta (AR 156 2,0 selespeed ) unidiagiem otrzymuje w polu "KeyWord Received" wartość 8FEF 2031, jeśli dobrze rozumiem to dziala połączenie programu z ECU. Niestety na tym sie wszystko i konczy, polaczenie jest trwale i nie wyrzuca mnie z programu ale nie dzialaja zadne dostepne funkcje (Identification, Diagnose i.t.d). Po kliknieciu myszka np. na identification - read ECU identification nic sie nie dzieje. Takze przy instalacji nie dalem rady ustawic bufora UART, bo go poprostu nie znalazlem (laptop, Windows 7 ultimate). Bylbym wdzieczny za pomoc

O czym informuje Odometer at last rewrite?
Z tego co wyczytałem odometer to przebieg zapisany w ecu, który u mnie wynosi 1.767E5

Witam,
przy podlaczeniu sie do auta (AR 156 2,0 selespeed ) unidiagiem otrzymuje w polu "KeyWord Received" wartość 8FEF 2031, jeśli dobrze rozumiem to dziala połączenie programu z ECU. Niestety na tym sie wszystko i konczy, polaczenie jest trwale i nie wyrzuca mnie z programu ale nie dzialaja zadne dostepne funkcje (Identification, Diagnose i.t.d). Po kliknieciu myszka np. na identification - read ECU identification nic sie nie dzieje. Takze przy instalacji nie dalem rady ustawic bufora UART, bo go poprostu nie znalazlem (laptop, Windows 7 ultimate). Bylbym wdzieczny za pomoc

A załadowałeś odpowiedni plik definicji przed połączeniem się z ECU?

Moze sie przyda, bo nigdzie nie znalazlem rozwiazania:

Problem:
Iso9141 wyglada tak:
Log file Iso9141Thread 19:31:51
0 COM port: COM1 set
47 COM port: COM1 opened
47 COM port: COM1 timeouts set
51 COM port: COM1 RTS and DTR set/cleared
64 baudrate switched to: 10400
64 25ms pulse fast init start
89 25ms pulse fast init stop
115 send: 81
117 echo: 81 OK
123 send: 0A
125 echo: 0A OK
131 send: F1
133 echo: F1 OK
139 send: 81
141 echo: 81 OK
147 send: FD
149 echo: FD OK
Error Wait_timeout rcv
6796 rcvd: nothing/error
StartTester: error 6905 COM port closed

I nastepuje przerwanie polaczenia.

Rozwiazanie:
Problemem byl nieprawidlowy plik definicji. Po zmianie na odpowiednie definicje program chodzi bez zarzutu. W moim przypadku odpowiednim byl: AlfaFiatLancia_1924JTD_EDC15C7.def

Ostatnia edycja:

Ładną przycinkę mają, może się mylę ale przecież to to samo:
http://moto.allegro.pl/item844621222_najtanszy_vag_usb_z_2_liniami_k_kkl_gw_fv_pl.html

Pakują tylko w pudełko z logo i nakleją "intertfacia..." srata tata

A nie widzę tam żadnego przełącznika który pozwalał by połączyś się z ABS i AIRBAG chyba, że jakiś multiplekser zastosowali magiczny który robi to magicznie sam :)
Unidiag i KWP71 + DEMO AlfaDiaga - SUPER !

Pozostaje tylko popukać się w czoło.

Witam czy ktos moglby mi wyjasnic czemu po podlaczeniu do unidiaga water temperature jest na minusie ? w termostacie sa dwa czujniki jeden do kabiny a drugi do ecu ,mysle sobie pewnie czujnik powiedzial juz papa wiec go niedawno wymienilem na nowy boscha podlaczam unidiaga i dalej to samo water temp. na minusie wiec co jest grane ? czy ktos ma moze podobny problem ? , przeklamuje program ? czujnik ? aha stary czujnik po podlaczeniu do miernika po podgrzewaniu go zapalniczka zmienial rezystancje wiec jest... ,byl caly czas dobry

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80a767d33eace390.html

Ostatnia edycja:
Alfadiaga nie mam ,sciaglem demo ,czy w demie jest mozliwosc zobaczenia tej wlasnie temperatury ?

tomekono a jak u Ciebie jest z tą temp. ? sciaglem jeszcze raz Unidiaga z linku jaki podales teraz nie bardzo mam mozliwosc popiecia sie pod samochod .Unidiaga jakiego posiadam to wersja UniDiag KWP2000 0_4_0_3 czyli taka sama jak u Ciebie co do definicji to niewiem jakie sa u mnie ale moze faktycznie cos z nimi jest skopane ,definicje jak i program sciagalem tak gdzies w lipcu

Z innej beczki,
właśnie przerobiłem kabelek, dodatkowo do poduszek i abs'u.
Chyba prościej i przejrzyściej jak opcja Bubu z użyciem dwupozycyjnych przełączników ,
Użyłem DIP Switch'y miałem "ósemkę" wiec, jest rozwojowo :)

Witam
Mam problem z połączeniem unidiaga. Zrobiłem wszystko tak jak podał bubu321 na pierwszej stronie tego tematu ale uni nie łączy się. Pojawia się ten log:
COM Port opened
Init started
Init Ready
No KeyBytes; Init not OK
No communication
Thread terminated, COM port closed
Thread is empty, now delete it
Thread object freed
Do podłączenia mam AR 146 1.4 TS 16V '97r. Z interface'u VVAG KKL wyprowadziłem zasilanie i linię L z 15 pinu. Ściągnąłem FTclean i wyczyściłem stare FTDI. Pobrałem sterowniki z tej strony http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm wersja 2.06.00. Podłączyłem interface i dwukrotnie wskazałem na katalog "usb stery" przy instalacji. Mój laptop posiada bluetooth ale akurat na tym usb, pod które podpiąłem w menadżerze urządzeń przy USB Serial Port widnieje COM9 więc jest obsługiwany przez unidiaga. Parametry bufora ustawiam zgodnie z tym linkiem http://home.wanadoo.nl/sanderqv/diag/FTDI_COMsettings.jpg. Zasówam do auta, podpinam zasilanie i linię L, kluczyk w pozycje mar, podłączam usb, odpalam laptoka, włączam unidiaga (próbowałem z dwiema wersjami 0.3.3.1 i 0.4.0.3), wybieram def. AlfaTS16V_M155 (akurat nie wiem czy to mam wybrać ale jak nie to to co?), przechodzę do zakładki connect, ustawiam COM9 i daję Start Comm 2000. 5 sekund i znów mogę kliknąć Start Comm 2000. Nic nie pojawia się przy KeyWord Received.
Dodam jeszcze, że próbowałem też ze sterami, które przyszły mi z kablem. Wtedy ustawiam parametry bufora wg tego linka http://home.wanadoo.nl/sanderqv/diag/COMsettings.jpg. Niestety nic to nie zmienia.
Bardzo proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót