Witam. Mam takie pytanko??. Do jakiej temperatury rozgrzewaja sie wasze Belle?? . Moja dogrzewa sie do 70 stopni.
Czy to moze byc termostat ?Czy poprostu alfa tak ma?? Mam ja od niedawna i dopiero ja poznaje, ale jestem zakochany:-)
Pozdrawiam.
Tak sie jeszcze zastanawiam czy moje spalanie jest ok. 12.5l przy spokojnej jezdzie-14 jak troche depcze.
Dziekuje za odpowiedzi :-) i zycze szczesliwego nowego roku wszystkim alfaholika:-)
alfa 156 2.0 ts

Tyle to pali moja Vka na mieście z walniętym termostatem.Tak sie jeszcze zastanawiam czy moje spalanie jest ok. 12.5l przy spokojnej jezdzie-14 jak troche depcze.
A tu masz elaborat na ten temat który Cię nurtuje
Kiedyś fierglu.blog.interia.pl, dziś http://fiergloo.pl/
wymień termostat napewno jest walnięty miałem to samo, wymieniłem termostat i jest 90*C
AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6
konradkola, zanim wymienisz zrób diagnozę, na tej zasadzie mozesz wszystko po kolei wynieniać.
Były: Fiat 126p 650; Honda Civic 1.4i EJ9; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic
Jest: Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed
zawsze moze zdemontowac termostat i sprawdzić go w domu przy użyciu wrzącej wody czy sie otwiera, zreszta jak jest uszkodzony to jak go zdemontuje to będzie juz to widziałNapisał ozzy

Nic niestety tak nie sprawdzisz. Najpewniejsza jest diagnostyka komputerowa - widać jak na dłoni przy jakiej temperaturze otwiera się termostat (w TSie to 81-85C) i jaka jest rzeczywista temperatura widziana przez ECU - tym bardziej, że wskaźnik kabinowy przekłamuje praktycznie w każdej AR156 (nawet o 10stopni) i na dodatek pogłębia mu się to z wiekiem auta bo czujnik traci połączenie elektryczne z "masą"Napisał FlaY
konradkola jak masz taką temperaturę jak na zdjęciu nr 1 w linku zamieszczonym przez Szefa to pewnie termostat masz do wymiany
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

Coś mi nie grało odnośnie temperatury w mojej 156, po przeczytaniu wypowiedzi Maćka-156 zacznę się rozglądać za termostatem.
Po przejechaniu jakiś 15 km wskazówka temp. wygląda jak na zdjęciu pierwszym w linku, po dłuższym postoju dochodzi do 70, 75 stopni.
Podpowiedzcie proszę jaki termostat nadaje się do mojego silnika.
156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM
U mnie w przekłamanie dochodzi w porywach do ok.15-20'C (wskaźnik zaniża temperaturę).Napisał Maciek-156
Ja mam sprawny termostat Verneta z temp otwarcia 88'C (świeżak :mrgreen: ) i na wskaźniku widzę 70'C, może nieco ponad... Jak postoi to dopiero się podnosi do nieco ponad 90'C i wtedy wchodzi wiatrak. Wg unidiaga Bella trzyma temp pracy ok. 85-86'C, a wiatrak rusza przy 95'C
"Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia"
http://www.polskajazda.pl/Samochody/...omeo/156/18541
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki