Strona 152 z 183 PierwszyPierwszy ... 52102142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,511 do 1,520 z 1826

Temat: Zaślepienie EGR

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Bo to znajomy z GreenPeace

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Bo to znajomy z GreenPeace

Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiuŻar Zobacz post
    Ostatnio Bellina zachowała się dwa razy dziwnie, gdyż na rozgrzanym silniku zgasła na wolnych obrotach. W ostatnim czasie dwa razy zauważyłem też, że puściła spory dymek przy przyspieszaniu nawet z niskich obrotów. Przegadałem temat ze znajomym, który ma spore doświadczenie w temacie silników JTD i powiedział, żeby spróbować przeczyścić EGR a jak nie pomoże to go wymienić. Zaślepienie na dłuższą metę podobno tylko zaszkodzi, choć widzę, że wiele osób tak rozwiązuje problem z EGR.
    Przerabiałem temat czyszczenia EGR całkiem niedawno i powiem, że moim przypadku były to pieniądze wydane w błoto. Po czyszczeniu było jeszcze gorzej jak wcześniej. U mnie EGR powodował poszarpywanie silnika przy delikatnym przyspieszaniu. Po czyszczeniu EGR, szarpanie przemieniło się w turbo dziurę. Zaślepiłem na próbę EGR całkowicie i pozbyłem się problemu. Tzn. pozostał problem kontrolki silnika na desce
    Ale chętnie się dowiem co dokładnie miał na myśli kolega twierdząc, że zaślepienie EGR na dłuższą metę zaszkodzi silnikowi. Na dłuższą metę to zaszkodzi jego obecność, czyli zabity sadzą kolektor,klapa gasząca oraz czujnik ciśnienia. Z plusów o jakich czytałem nt. obecności EGR to jedynie:

1. Ekologia (mniejsza emisja tlenków azotu)
    2. Szybsze nagrzewanie się silnika (nie wszyscy to potwierdzają)
    3. Mniejsze spalanie (nie wszyscy to potwierdzają)
    4. Obniżenie temperatury spalin

Żaden z powyższych punktów nie wydaje mi się istotny z punktu widzenia - uszkodzenie silnika z powodu usunięcia EGR.
    Ostatnio edytowane przez Casio ; 17-07-2015 o 15:45

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Panowie, każdy chwali zazwyczaj to, co sam u siebie zastosował.
    @sdero, Ty chwalisz to, co sam wszystkim oferujesz, więc też Twoje zdanie jest dla mnie wartościowe, ale czy masz na pewno 100% racji? Czy przypadkiem temperatura spalin dzięki zaworowi EGR na zimnym silniku nie osiąga szybciej optymalnych wartości, zwłaszcza w zimie?
    Oczywiście, czyszczenie nie zawsze zda egzamin i pomaga jedynie wymiana zaworu na nowy, ot wielka filozofia... Wg mnie jak tylko mogę reanimować to, co było fabrycznie to będę działał, jak nie zda egzaminu to będę się zastanawiał, czy nie zaślepić itp. patenty.

Także szyderę zostawcie dla siebie, każdy dba o auto jak uważa za stosowne. JA nie oszczędzam, trzeba będzie wydać kilka stówek na wymianę to dam i tyle.

P.S. Mój znajomy jest dość poważaną osobą w koncernie Fiat'a, pisze programy do silników różnych koncernów i z głowy podaje idealne wartości kątów zawieszeń dla konkretnego zawieszenia dla danego modelu AR... Więc dla mnie jest autorytetem w tym temacie i za Wasze komentarze podziękuję

Pozdrowionka,
    GrzesiuŻar
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Czy przypadkiem temperatura spalin dzięki zaworowi EGR na zimnym silniku nie osiąga szybciej optymalnych wartości, zwłaszcza w zimie?
    nie prawda

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

GrzesiuŻar ... Niech twój znajomy przeanalizuje mapę silnika to wyciągnie jeden wniosek. Ekologia diesla to dobra kasa. Kropka.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

P.S. Mój znajomy jest dość poważaną osobą w koncernie Fiat'a, pisze programy do silników różnych koncernów i z głowy podaje idealne wartości kątów zawieszeń dla konkretnego zawieszenia dla danego modelu AR... Więc dla mnie jest autorytetem w tym temacie i za Wasze komentarze podziękuję
    Temat wolniejszego nagrzewana się silnika po wycięciu EGR był poruszany wielokrotnie. Z tego co czytałem, różnice są pomijalne, ale prawdę powiedziawszy nie wiem czy ktoś wykonał miarodajne próby przed i po wycięciu EGR.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

setny raz to samo
    jak jest normalnie egr to spaliny przechodzą przez wymiennik i podgrzewają płyn chłodniczy (tylko kiedy egr otwarty)
    jak zaślepiony to tego nie ma, teoretycznie spowalnia to nagrzewanie silnika

ale
    spaliny w dolocie rozrzedzają powietrze w mieszance, bo je podgrzewają, zmniejsza to temperaturę spalania
    gdy egr zaślepiony to temperatura spalania jest wyższa, silnik szybciej się nagrzewa

ostatecznie mamy remis i nie powinno być różnicy w szybkości nagrzewania się silnika
    dodając że egr "podgrzewa" płyn spalinami tylko kiedy jest otwarty to mamy nawet przewagę zaślepienia (jeżeli chodzi tylko o tempo nagrzewania)

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

@sdero, Ty chwalisz to, co sam wszystkim oferujesz, więc też Twoje zdanie jest dla mnie wartościowe, ale czy masz na pewno 100% racji? Czy przypadkiem temperatura spalin dzięki zaworowi EGR na zimnym silniku nie osiąga szybciej optymalnych wartości, zwłaszcza w zimie?
    Kiedyś przytaczałem w tej sprawie wiele argumentów, tekstów i wykresów z dokumentacji technicznej i naukowej aby obalić wszelkie "widzi mi się" i "forum legends". Nie mam siły walczyć i przytaczać tego przy każdej dyskusji. Zapewniam cię, że wpływ negatywny jest żaden, a pozytywny jest jak najbardziej. Chyba, że pod uwagę bierzemy ekologię.

mac!ek - świetnie to ująłeś i w skrócie. Widzę, że masz jeszcze siłę tłumaczyć Bo chyba nawet w tym temacie było to rozważane.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 20-07-2015 o 10:27
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Bo chyba nawet w tym temacie było to rozważane.
    chyba z 46 razy