Bo to znajomy z GreenPeace
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Bo to znajomy z GreenPeace
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Przerabiałem temat czyszczenia EGR całkiem niedawno i powiem, że moim przypadku były to pieniądze wydane w błoto. Po czyszczeniu było jeszcze gorzej jak wcześniej. U mnie EGR powodował poszarpywanie silnika przy delikatnym przyspieszaniu. Po czyszczeniu EGR, szarpanie przemieniło się w turbo dziurę. Zaślepiłem na próbę EGR całkowicie i pozbyłem się problemu. Tzn. pozostał problem kontrolki silnika na desce
Ale chętnie się dowiem co dokładnie miał na myśli kolega twierdząc, że zaślepienie EGR na dłuższą metę zaszkodzi silnikowi. Na dłuższą metę to zaszkodzi jego obecność, czyli zabity sadzą kolektor,klapa gasząca oraz czujnik ciśnienia. Z plusów o jakich czytałem nt. obecności EGR to jedynie:
1. Ekologia (mniejsza emisja tlenków azotu)
2. Szybsze nagrzewanie się silnika (nie wszyscy to potwierdzają)
3. Mniejsze spalanie (nie wszyscy to potwierdzają)
4. Obniżenie temperatury spalin
Żaden z powyższych punktów nie wydaje mi się istotny z punktu widzenia - uszkodzenie silnika z powodu usunięcia EGR.
Ostatnio edytowane przez Casio ; 17-07-2015 o 15:45
Panowie, każdy chwali zazwyczaj to, co sam u siebie zastosował.
@sdero, Ty chwalisz to, co sam wszystkim oferujesz, więc też Twoje zdanie jest dla mnie wartościowe, ale czy masz na pewno 100% racji? Czy przypadkiem temperatura spalin dzięki zaworowi EGR na zimnym silniku nie osiąga szybciej optymalnych wartości, zwłaszcza w zimie?
Oczywiście, czyszczenie nie zawsze zda egzamin i pomaga jedynie wymiana zaworu na nowy, ot wielka filozofia...Wg mnie jak tylko mogę reanimować to, co było fabrycznie to będę działał, jak nie zda egzaminu to będę się zastanawiał, czy nie zaślepić itp. patenty.
Także szyderę zostawcie dla siebie, każdy dba o auto jak uważa za stosowne. JA nie oszczędzam, trzeba będzie wydać kilka stówek na wymianę to dam i tyle.
P.S. Mój znajomy jest dość poważaną osobą w koncernie Fiat'a, pisze programy do silników różnych koncernów i z głowy podaje idealne wartości kątów zawieszeń dla konkretnego zawieszenia dla danego modelu AR... Więc dla mnie jest autorytetem w tym temacie i za Wasze komentarze podziękuję![]()
Pozdrowionka,
GrzesiuŻar
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
GrzesiuŻar ... Niech twój znajomy przeanalizuje mapę silnika to wyciągnie jeden wniosek. Ekologia diesla to dobra kasa. Kropka.
setny raz to samo
jak jest normalnie egr to spaliny przechodzą przez wymiennik i podgrzewają płyn chłodniczy (tylko kiedy egr otwarty)
jak zaślepiony to tego nie ma, teoretycznie spowalnia to nagrzewanie silnika
ale
spaliny w dolocie rozrzedzają powietrze w mieszance, bo je podgrzewają, zmniejsza to temperaturę spalania
gdy egr zaślepiony to temperatura spalania jest wyższa, silnik szybciej się nagrzewa
ostatecznie mamy remis i nie powinno być różnicy w szybkości nagrzewania się silnika
dodając że egr "podgrzewa" płyn spalinami tylko kiedy jest otwarty to mamy nawet przewagę zaślepienia (jeżeli chodzi tylko o tempo nagrzewania)
Kiedyś przytaczałem w tej sprawie wiele argumentów, tekstów i wykresów z dokumentacji technicznej i naukowej aby obalić wszelkie "widzi mi się" i "forum legends". Nie mam siły walczyć i przytaczać tego przy każdej dyskusji. Zapewniam cię, że wpływ negatywny jest żaden, a pozytywny jest jak najbardziej. Chyba, że pod uwagę bierzemy ekologię.
mac!ek - świetnie to ująłeś i w skrócie. Widzę, że masz jeszcze siłę tłumaczyćBo chyba nawet w tym temacie było to rozważane.
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 20-07-2015 o 10:27
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF