Lampka zapala się i nie gasnie do czasu wyczyszczenia błędów. Raz udało mi się ją zgasić w taki sposób, że próbowałem ponownie przebić się przez te 3000obr. Błędu P0404 nie da się wogóle wykasować(błąd krytyczny), powraca natomiast błąd P0235 lub P0236(nie pamiętam dokładnie). Ale tylko po zapaleniu się checka.
Rozumiem że jeśli zaślepiam EGR to odpuścić sobie czyszczenie tego ustrojstwa?
Ostatnio edytowane przez Voyster ; 14-06-2010 o 22:57
czujnik doladowania tak czy siak wyczysc
jezeli nic sie nie zmieni mozesz miec zapieczone lopatki na turbinie
ale.. skoro auto normalnie jezdzilo.. to czyszczenie czujnikow, dolotow itp pomoze![]()
Problem rozwiązany.. mam przetartą rurkę między overboostem a gruchą. Rurka ocierała się o gruchę i powstał niewielki otwór. Dałem na to miejsce srebrną taśmę klejącą. (ta wzmacniana tkaniną) i zaciągnąłem to dodatkowo opaskami. Rozwiązanie "tymczasowe".
Pozdrawiam!

Dziś wyczyściłem egr w swojej 147 1.9 JTD 115KM 2001r. i po tym co zobaczyłem postanowiłem zaślepić egr. Z tego co doczytałem w tym temacie w moim silniku mogę spokojnie całkowicie zaślepić egr dając zaślepkę między wlot spalin, a zawór tak aby w ogóle nie wlatywały do zaworu. Rozumiem, że po takiej operacji żadna świecąca kontrolka nie będzie mnie irytować? Zaślepkę znalazłem na alledrogo http://allegro.pl/item1090716926_zas...fa_lancia.html niby napisane, ze do 105 i 110 ale wydaje mi się, że do 115 też pasuje i teraz drugie pytanko gdzie kupić do tego podkładki czy też może nie są wymagane i wystarczy założyć tylko tą jedną, która już jest?
P.S Rozumiem, że w ciągu tych kilku dni oczekiwania na zaślepkę zawór nie zapieprzy się aż tak by konieczne było jego demontowanie i ponowne czyszczenie?
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 04-07-2010 o 21:13

Witam serdecznie. od czasu jak kupiłem 156 2,4 JTD '98. EGR jest zaślepiony. szukam przyczyny szarpania silnika i palącej się kontrolki wtrysków podłączając pod kompa wykazało usterke przepływomierza i temp płynu chłodniczego. po wymianie tych elementów żadnych zmian pojechałem znowu na kompa tym razem do fiata tam powiedzieli, są wręcz przekonani, że to EGR ale nie chce mi się wierzyć, bo przez blisko rok jak mam alfe jezdziłem bez EGRu i było ok. czyszczenie wtrysków nie pomogło nie mam pojęcia co dalej robić. może przepustnica albo wtryski do naprawy. proszę o pomoc, bo nie wiem za co się brać. na dodatek nie ma chyba nikogo w mojej okolicy kto się zna na tych autach. każdy mówi co innego niewiadomo komu wierzyć, a nie stać mnie na to aby wszystko po kolei wymieniać. bardzo drogie to auto w utrzymaniu. za spostrzeżenia dziękuję
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 06-07-2010 o 10:13

sprawdź czy nie przepaliło zaślepki na egr
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

No i zaślepiłem całkowicie EGR zgodnie z instrukcją w tym temacie http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._poradnik.html jak na razie wszystko ok![]()

witam
jesli sie powtorze z trescia to nie bijcie
otoz
posiadam alfe 156 1,9 JTDm z 2003 r 140KM z przebiegiem ok 150k km
jakis miesiac temu wymienilem w niej sprzeglo i wlalem nowiutki olej
pare dni temu wyskoczyla mi zolta kontrolka silnika
auto stracilo moc, tak jak by wylaczyc turbo
dowiedzialem sie zeby zatankowac do pelna i wlac jakiegos specyfika do czyszczenia wtryskow-tak tez zrobilem
ale nic to nie dalo-przejechalem juz na tym jakies 200km
dzis jadac zauwazylem kolejna usterke
autko bylo rozgrzane do ok 70st C
i wciskajac gaz do "dechy" wkazowka obrotomierza zatrzymywala mi sie na 3200obr/min i dalej "nie szla"
autko troche postalo (ponad godzinke) odpalilem je
i wcisnalem gaz do oporu
wskazowka zatrzymywala sie na odcieciu
i ja Was pytam:
POMOZECIE???
w czym jest problem??
Zaślepiłem dzisiaj EGR i mam cały czas błąd krytyczny "P0489 ster. zaworu EGR" co jest przyczyną że on wyskakuje :|
Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)
Zakładki