Poradnik pokazuje że można przy samym zaworze, albo przy kolektorze jak komu wygodnie, a nie w 2 miejscach. Po co 2 miejscach????? Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu - jakie efekty ma dawać zaślepienie w 2 miejscach????? Zaślepienie ma za zadanie utrzymać kolektor ssący w czystości i najlepiej oraz najłatwiej zaślepic przy kolektorze ssącym
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
dzony43 thanked for this post

Kolego zrób minimalny wysiłek i przesledź wątek - znajdziesz w nim wszystkie odpowiedzi łącznie z intrukcją obrazkową!!!
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

Ja w swojej belli zaślepiłem ERGa przy wlocie do kolektora. Wyciąłem blaszke w kształcie uszczelki odkreciłem rurkę i wstawiłem blaszke pod uszczelkę. Słyszał ktoś może o czyszczeniu kolektora dolotowego bez rozkrecania? podobno są specjalne spraye którymi psika się do kolektora i odpala auto...niby czyści cały układ ale czy ktoś używał tego?

Ok. 2 tygodnie temu wyczyściłem EGR oraz kolektor. Osadu było bardzo mało. (83tyś km przebiegu). Założyłem też zaślepkę EGR.
No i muszę powiedzieć, że to faktycznie działa. Różnice nie są jakieś znaczące ale wyczuwalne. Wcześniej na obrotach poniżej 2000 silnik buczał. Słuchać było że ma za niskie obroty. Teraz to zniknęło. Silnik ogólnie chodzi ciszej. I faktycznie lepiej zbiera się od samego dołu. Przy okazji wymieniłem także filtr paliwa. Jego wymiana pewnie też przyczyniła się do poprawy pracy silnika. Pozdrawiam
witam, dzis zabieram sie za czyszczenie zaworu, zastanawiam sie czy zaslepic go? w moim motorze tj, 1.9 jtd 115 km mozna calkowicie z tego co wyczytalem a powie mi ktos jak jest z tym w praktyce, tzn mniej wiecej wiem , chodzi mi o spalanie , czy jest wieksze czy jak? i o jakies skutki uboczne, jakie moga ewentualnie powstac poprzez zaslepienie Egr? prosze o odp . PozdrO
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.

Witam,
Koledzy a teraz takie odrobinę inne pytanie. Proszę o odpowiedź ludzi którzy zaślepiali (całkowicie) EGR i jeżdżą już z tym dłuższy czas (1,5-2 lata). Temat ciągnięty już od ponad roku więc mam nadzieję że i tacy się znajdą. Jak pracuje motor oprócz pierwszej reakcji lepszego zbierania się przy niższych obrotach i bardziej twardej pracy (były pewne przesłania do czegoś ala spalanie stukowe w silniku ZI (nierównomiernego spalania mieszanki) i skrócenia żywotności turbiny). Proszę aby ktoś już z dłuższym przebiegiem od zabiegu to podsumował. Czy zauważył jakieś namiastki co do powyższego na dłuższą metę (1,5-2 lata) i co najważniejsze czy poleca z perspektywy czasu. Z góry serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź...
Ostatnio edytowane przez marekkijonka ; 07-05-2011 o 11:04

Ostatnio edytowane przez cuoreventi ; 07-05-2011 o 00:58

widziałem taki środek w użyciu, jest to silnie żrąca substancja, stopiła nawet plastik i poparzyła mocno ręce znajomego. ale ja mam obawy co do użycia tego, dotyczą one katalizatora, cały ten syf musi być wydalony po spaleniu w cylindrach i bałbym się że zapcha kata. Na dodatek znajomy miał jeszcze inną teorię, co jeśli silnik dostanie samozapłonu, gdy ta substancja będzie spalana? oczywiście nasze belle można zdławić i zgasić tym samym silnik, ale on to robił w aucie z automatem
p.s.
jeśli ktoś już czyści, bardzo dobrze sprawdza się parafina, może to byś zwykła rozpałka do grilla w płynie. wystarczy nasączyć nią szmatkę, i tak dobrze usuwa nagary z kolektora że aż miło![]()
Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (1 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)
Zakładki