• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] glosniki

• Autor wątku Autor wątku moreeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
instalacja fabryczna - przewód idący z radia do głośnika jest rozgałęziony i do góry idzie przewód do tweetera którym idzie pełne pasmo - przy fabrycznym głośniczku wysokotonowym jest kondensator pełniący funkcję zwrotnicy - dlatego pytałem jak fabrycznymi przewodami podłączyłeś tweeter

---------- Post dodany o godzinie 06:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 06:52 ----------

porównywanie MB Q ze wzmaka do tego co kupił kolega nie ma sensu - wiadomo że MB Q zagra lepiej

Dla potomności zostawiam odpowiedz na pytanie które sam zadałem, głębokość montażowa w 156 to 82 milimetry.
Niestety dla mnie to o kilka mm za mało :(
Będę musiał wybrać inne głośniki niż planowałem.

Dla potomności zostawiam odpowiedz na pytanie które sam zadałem, głębokość montażowa w 156 to 82 milimetry.
Niestety dla mnie to o kilka mm za mało :(
Będę musiał wybrać inne głośniki niż planowałem.

nie przesadzaj!!!napewno coś da się z tym problemem zrobić.tak jak kolega obserwator737 napisał dorób odpowiednie dystanse.wiem że jest możliwość wysunąć do wnętrza auta o kilka milimetrów głośnik i atrapka zapnie się.musiałbyś tylko dorobić wąski pierścień i włożyć go pomiędzy głośnik i jego gniazdo.

ja niedługo też będę wymieniał przednie głośniki na mocniejsze KICX ICQ 6,2
zamówiłem też dystanse do nich.dołożę również więcej wytłumienia drzwi.przwody fabryczne zostają gdyż są wystarczająco grube.

dla informacji,to grubość tegoż pierścienia według mojego pomiaru od blachy drzwi do kołnierza pod głośnik w boczku wynosi 25 mm

atrapka w 156 (fabryczna) może wymagać małej modyfikacji - wyłamania kratek od tyłu tak żeby głosnik miał gdzie pracować

opcja 2 - nie dajesz fabrycznej tylko przykręcasz na zewnątrz nakładkę od dokupionych głosników (tak miałem w 156)

tu masz foto słabej co prawda jakości ale widać o co chodzi , maskownica od dokupionych głośników przykręcona nie do tapicerki tylko do otworów w blasze drzwi , dystansu nie było , była za to ponacinana i zagięta do tyłu blacha drzwi (kosz głosnika się nie mieścił , czy natniesz blachę czy dasz dystans - bez różnicy)

foto : http://img27.imageshack.us/img27/3029/glosnikk.jpg

zaleta maskownic niefabrycznych - dociągasz je ładnie 4 śrubami i nic nie wibruje

tu masz lepsze foto ze strony firmy "Basser" :

http://www.basser.pl/podstrony/6galeria/auta_cale/alfa_basser/zdjecia/100_8655.jpg

tu masz foto słabej co prawda jakości ale widać o co chodzi , maskownica od dokupionych głośników przykręcona nie do tapicerki tylko do otworów w blasze drzwi ,

jeśli się dobrze domyślam to zdjęcie pochodzi z twojej byłej alfy,czy tak?
i widzę na nim maskownicę od QUARTÓW...
jaki to był system i czy byłeś zadowolony z jakości dźwięku?

jutro odszukam pudło i podam symbol , zestaw 2 drożny pełna zwrotnica , mam je od 2001 roku i od tego czasu są przekładane do każdego kolejnego mojego samochodu - czyli jestem zadowolony :) ...uzywam 2 takich zestawów (przód i tył efektowy - procesor w jednostce głównej)

Jest to niby jakieś rozwiązanie ale właśnie chciałem aby głośniki były ładnie schowane pod fabrycznymi maskownicami i żeby nic nie wystawało do wnętrza samochodu.
Ale przemyśle to jeszcze :)

przemyśl ...maskownica z drobną metalową siatką imho wygląda lepiej niż fabryczny plastik
...no i nie wibruje (przy montażu takich z siatką zaopatrz się w czarną matową farbę i pędzelek - przymierz maskownice , popatrz co przez nią widac i ewentualnie zamaluj w razie potrzeby - np śruby itd)

andro34 > tak jak pisałem systemy te mam od 8 lat i nadal ich używam :) a są to :

http://img27.imageshack.us/img27/6676/18989169.jpg

i dane techniczne :

http://img27.imageshack.us/img27/1544/80443625.jpg

tak jak pisałem systemy te mam od 8 lat i nadal ich używam a są to :

ale numer!!!:D
moje są identyczne i też zakupiłem je w podobnym czasie.(pudełko jeszcze mam,kosztowały wówczas 600zł!)
sytuacja podobna jak twoja,gdzie ja tam i one...:cool:

pierwszy raz zamontowałem je w golfie I,dorobiłem odpowiednie panele na drzwi z drewna i mdf pod kickbasy i na przednie słupki z blachy,profilowane rajstopą z żywicą na twettery.efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania!!!:):):)

są jeszcze ze starych dobrych czasów kiedy cała produkcja MB Quart była w Niemczech , cena na Polskę była bardzo promocyjna - firma wchodziła wtedy na polski rynek i sprzedawała je przeliczając 1DM = 1zł :) do tego 1 miejsce w teście zestawów do 600DM
...i wszystko jasne dlaczego ja i Ty wyciągamy je przy zmianie auta :)

a dzisiaj ludzie wolą Hertz`e i JBL :D

Witam hmmm chcesz te głosniki pod radio czy pod wzmacniacz ,jeżeli pierwsza opcja to polecanie MB Quart mija śie z celem i generalnie szkoda kasy ,niezagra to dobże a wydasz bezsensu pieniazki,powiem tak jesli głosniki maja grać pod samym radjem to obojetnie jaki system byle nieprzekraczajacy 50 wat w RMS wtedy dzwiek bedzie wmiare czysty i nie zniekształcony,jesli zas pod wzmak to MB Quart oczywisćie ale osobisćie poelcałbym Focal systemy focala sa wtej chwili w przystepnej cenie a gra to czysto i głeboko pozdrawiam

Focal świetna firma , mogę się tylko podpisać pod tym co kolega wyżej napisał

Witam hmmm chcesz te głosniki pod radio czy pod wzmacniacz ,jeżeli pierwsza opcja to polecanie MB Quart mija śie z celem i generalnie szkoda kasy ,niezagra to dobże a wydasz bezsensu pieniazki,powiem tak jesli głosniki maja grać pod samym radjem to obojetnie jaki system byle nieprzekraczajacy 50 wat w RMS wtedy dzwiek bedzie wmiare czysty i nie zniekształcony,jesli zas pod wzmak to MB Quart oczywisćie ale osobisćie poelcałbym Focal systemy focala sa wtej chwili w przystepnej cenie a gra to czysto i głeboko pozdrawiam

dziękuję za dobre rady kolego,ale chyba jesteś troszkę nie w temacie.przeczytaj dokładnie cały temat.

ja przy okazji tematu głosników,wymieniam poglądy z kolegą obserwator737 na temat głosników MB QUART.

Do Alfy polecam głośniki:
HERTZ - bo są włoskie, tak jak nasze samochody.

a dla bogatszych Alfistów głośniki:
AD (Audio Development) bo są włoskie i rewelacyjnie grają

a zwłaszcza podpięte pod wzmacniacz:
SINFONI bo jest włoski, ręcznie montowany i najwyższej klasy.

a tak naprawdę to wymiana fabrycznych głośników na zestaw za ok.200zł napewno pomoże, temu co je sprzedaje ;)

ale za 400-500zł już pomoże

btw , takiego shitu głośnikowego jaki był fabrycznie w GT dawno nie widziałem...

No wiec tak jak pisalem wczesniej wygluszylem drzwi,podlaczylem nowe glosniczki i teraz jest o wiele lepiej ale brakuje mi jeszcze fajnego basu i zastanawiam sie nad zakupem wzmacniacza i skrzyni basowej do bagaznika!Moze podpowiecie mi co kupic zeby fajnie gralo i nie kosztowalo strasznie duzo?Jakie kable musze kupic zeby to wszystko podlaczyc?Czy ma byc to cos tego typu:
http://www.allegro.pl/item633434293_23089_dietz_zestaw_kabli_do_wzmacniacza_20mm2_ss.html
Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
generalnie mogą być takie przewody tylko bezpiecznik daj o takim samym amperażu jak bezpiecznik wzmaka

wzmak i skrzynia - warto kupić , poprawi sprawę ...pytanie ile chcesz na to wydać

ok 500-600zl. za komplet!Da sie cos za to sensownego kupic?

nowe sensowne trochę ciężko :/
polecam polwania na używki w dobrej cenie

Amortyzatory
Powrót