• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zawór ERG - czyszcznie czy zaślepić

pablop

Nowy
Auto
159 Sportwagon 1,9JTDm 2006r
2,4 JTD Mam pytanie zamierzam dostać się do zaworu ponieważ w trasie przy około 3tyś obrotów zapala się kontrolka wtrysków i auto traci moc. Nie zawsze tak jest ale ostatnio coraz częściej. Mam pytanie czy w wersji silnika 839A6.000 (kod 932B1B00) mogę całkowicie go zaślepić - bez żadnych ujemnych skutków.

Śmiało możesz zaślepić ale to nie jest przyczyna zapalania się u ciebie kortrolki wtrysków - masz "przeładowanie". Wyczyść lepiej czujnik ciśnienia doładowania i zajmij się sterowaniem zmienną geometrią turbiny

Wygląda na kierownicę zmiennej geometrii, a w takim przypadku lepiej zbytnio nie zwlekać, bo możesz sobie załatwić turbinkę.

koledzy mozecie napisac cos wiecej czyli gdzie znajduje sie czujnik przeladowania turbiny itd itd od czego zaczac bo po prostu nie wiem gdzie co jest a tez mam ten problem ktory nie watpliwie troszke ucichl po wyczyszczeniu zaworu erg

Kolego w opcji "SZUKAJ" wpisz "czujnik ciśnienia doładowania" - i będziesz wszystko wiedział

Jeśli istnieje prawdopodobieństwo, że masz zabrudzoną kierownicę zmiennej geometrii, lub ta geometria z innego powodu nie działa prawidłowo(a w twoim przypadku istnieje takie prawdopodobieństwo) to ja odradzam zaślepianie EGR. EGR możesz zaślepić jak masz w pełni sprawną turbosprężarkę, w innym przypadku możesz jej poważnie zaszkodzić, a turbinka to już grubsza kasa.

Wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania ( faktycznie strasznie usyfiony) ale teraz jest problem tego typu że kontrolka świeci non stop. Auto jakby nie straciło na mocy, przynajmniej nie zauważyłem jakiegoś zamulenia czy innych dziwnych rzeczy, po prostu kontrolka świeci - czy może to być tylko jakiś błąd do wykasowania???

Jeśli usterka ustąpiła to zgaśnie po 10 odpaleniach i przejechaniu 30-50km

Kontrolka zgasła - ale w trasie znów przy 3tyś zapaliła się i spadek mocy - sprawdziłem sztangę przy sprężarce (cięgło) i stoi sztywno, wkręcam silnik na obroty i nic.... Mam zamiar oddać do czyszczenia sprężarkę (sam wolę tego nie ruszać) pytanie czy potrzebuję kupić jakieś uszczelki itp. ...

Przewody tak na oko są OK, ale zanim dam turbinę ro roboty chcę potwierdzić problem u fachowców na kompie (w sumie od tego powinienem zacząć) . W środę powinienem wiedzieć czego szukać. Na marginesie - jeżeli zawór podciśnienia będzie uszkodzony to czy sztanga przy turbinie będzie stała nieruchomo???

Przy uszkodzonym zaworze i nieszczelnych wężykach sztanga będzie stała nieruchomo. Fachowcy wpinają manometr i sprawdzają podciśnienie, a ty możesz zassać ustami i sprawdzić czy sztanga się ruszy...

Właśnie tak zrobiłem i sztanga chodzi - skok nie jest duży, może około z 1cm, ale się rusza. Na pracującym silniku jak podpinam wężyk widać jak troszkę zaciąga sztangę, mniej niż płucami, ale zaciąga. Wkręcając silnik na obroty zauważyłem dziwną rzecz?!? Mianowicie przy około 3tyś jest jakby dziura i powyżej silnik dostaje kopa (tylko wkręcając silnik na luzie - podczas jazdy ciągnie cały czas, przynajmniej nie odczuwam jakiejś różnicy). Jak trzymam obroty w okolicy 3000 to falują 3000 - 3200 przy innych zakresach są stałe. Może po prostu przepływkę szlak trafił, po odpięciu nie ma falowania i nie wyczuwam przybytku mocy pow. 3000 obr. Czy przepływomierz może być przyczyną zapalania się kontrolki i spadku mocy.

Kolego sztanga powinna chodzić ok 10mm. Skoro ustami jesteś w stanie ją poruszyć to albo masz sparciałe wężyki podciśnieniowe do wymiany (wszystkie!), albo zawór elektromagnetyczny nie działa, albo nieszczelny akumulator podciśnienia

Amortyzatory
Powrót