"Check engine, system failure, go to a dealer"
Byłem u mechanika umówić się na wizytę, powiedział tylko, że są problemy z przepływem powietrza. Zresetował komputer, ale komunikat powrócił. Co jest nie tak? Przepływomierz?
Objawy:
- brak mocy
- słabe przyspieszenie
- tylko na 1 i 2, silnik "rwie" się do pracy
Pozdrawiam

komunikat tylko mówi że jest błąd, jak podłączysz do kompa to wyjdzie co mu dolega.
Próbowałeś odpiąć wtyczkę przepływomierza i przejechać się ???
Jak już się dowiesz o co chodzi, to nawet po wymienie uszkodzonej części nie musisz jechac na kasowanie błędu, po 7-10 odpaleniach z prawidłowym sygnałem błąd sam powienien zgasnąć ( bynajmniej u mnie tak było i tak mi mówił gość co podpinał do kompa, żeby nie przyjezdzał, bo błąd sam zgaśnie i faktycznie tak było i z przepływomierzem i z czujnikiem pedału gazu to samo )
Były :Alfa 146 2.0 Ti , 3xAlfa 156/156SW 1.9 JTD
ostatnia: Alfa 156 SW 04' 1.9 JTD 16V, ???KM & ???Nm by Novitec , BMW 530dA , Audi A6 2.7 Biturbo
Teraz : Audi A6 3.0 quattro

odepnij wtyczkę od przepływki i sprawdź czy moc wróciła , jak nie, to będzie coś innego
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Kolego opisz to jaśniej kommunikat masz non stop czy pojawia się podczas przyspieszania i auto wtedy traci moc. Czy po odpaleniu moc "wraca"
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

Komunikat jest przy włączaniu, ale kontrolka pali się cały czas. Mułowaty jest cały czas.
Co do odpinania... Nie mam pojęcia o mechanice, także pojadę do serwisu i Wam napiszę jak to się skończyło...
Chyba, że dostałbym foto, gdzie co i jak... Zaraz sam poszukam jakieś zdjęcie i tu wstawię i poproszę o zaznaczenie w paint'cie.
Pozdrawiam
Znalazłem w innym silniku...
To jest w tej rurze nad akumulatorem? I jak to zdemontować?
Ostatnio edytowane przez 145Q ; 27-06-2009 o 23:02

przepływka w alfie jest zaraz nad puszką filtra powietrza , przed akumulatorem , nic nie demontujesz tylko wyciągasz wtyczkę od przepływki i próba drogowa
na foto zaznaczone miejsce
145Q thanked for this post

Już samochód normalnie działa, różnica jest ogromna. Nawalił przewód wysokiego ciśnienia do turbiny czy coś takiego... Teraz wystarczy tylko zrobić reset, żeby nie było kontrolki i będzie git
Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Jednak trzeba było.
Dzięki za pomoc Sedici.
z tego co mnie wiadomo owszem kontrolka zgasnie ale ponoc zaladuja sie nastawy samochodu awaryjne powiedzmy jakies zamienne z ktorymi sa klopoty tak jak w mojej alfinie
moze i na zwyklych diagnozach tego nie widac lecz jesli podepnie sie autko pod specjalistyczny sprzet ktorym w polsce moze pochwalic sie tylko kilka osob to wtedy wszystko wychodzi na jaw, niestety kolejki do takich osob sa ogromne ja czekam juz tydzien na sama diagnoze;/
ale prawde mowiac nie ma lepszego fachowca niz ten co do niego jezdze heheh najsmieszniejsze jest to ze typki z aso w krakowie dzwonia do niego zeby im pomagal przy bellach bo oni nie umieja![]()
Alfa Romeo 155
Alfa Romeo 166
BMW E36 Coupe
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki