• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

JTDm - brak mocy, słabe przyspieszenie i komunikat...

• Autor wątku Autor wątku 145Q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

145Q

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004
"Check engine, system failure, go to a dealer"

Byłem u mechanika umówić się na wizytę, powiedział tylko, że są problemy z przepływem powietrza. Zresetował komputer, ale komunikat powrócił. Co jest nie tak? Przepływomierz?

Objawy:
- brak mocy
- słabe przyspieszenie
- tylko na 1 i 2, silnik "rwie" się do pracy

Pozdrawiam

komunikat tylko mówi że jest błąd, jak podłączysz do kompa to wyjdzie co mu dolega.

Próbowałeś odpiąć wtyczkę przepływomierza i przejechać się ???

Jak już się dowiesz o co chodzi, to nawet po wymienie uszkodzonej części nie musisz jechac na kasowanie błędu, po 7-10 odpaleniach z prawidłowym sygnałem błąd sam powienien zgasnąć ( bynajmniej u mnie tak było i tak mi mówił gość co podpinał do kompa, żeby nie przyjezdzał, bo błąd sam zgaśnie i faktycznie tak było i z przepływomierzem i z czujnikiem pedału gazu to samo )

Kolego opisz to jaśniej kommunikat masz non stop czy pojawia się podczas przyspieszania i auto wtedy traci moc. Czy po odpaleniu moc "wraca"

Komunikat jest przy włączaniu, ale kontrolka pali się cały czas. Mułowaty jest cały czas.

Co do odpinania... Nie mam pojęcia o mechanice, także pojadę do serwisu i Wam napiszę jak to się skończyło...

Chyba, że dostałbym foto, gdzie co i jak... Zaraz sam poszukam jakieś zdjęcie i tu wstawię i poproszę o zaznaczenie w paint'cie.

Pozdrawiam

Znalazłem w innym silniku...

35484316pr1.jpg

alfa156_13.jpg

To jest w tej rurze nad akumulatorem? I jak to zdemontować?

Ostatnia edycja:
Już samochód normalnie działa, różnica jest ogromna. Nawalił przewód wysokiego ciśnienia do turbiny czy coś takiego... Teraz wystarczy tylko zrobić reset, żeby nie było kontrolki i będzie git:)

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

chyba raczej podciśnienia ,

BTW nic nie trzeba resetować , komunikat + kontrolka same zniknią po ok 7 - 10 prawidłowych odpaleniach silnika

chyba raczej podciśnienia ,

BTW nic nie trzeba resetować , komunikat + kontrolka same zniknią po ok 7 - 10 prawidłowych odpaleniach silnika
z tego co mnie wiadomo owszem kontrolka zgasnie ale ponoc zaladuja sie nastawy samochodu awaryjne powiedzmy jakies zamienne z ktorymi sa klopoty tak jak w mojej alfinie
moze i na zwyklych diagnozach tego nie widac lecz jesli podepnie sie autko pod specjalistyczny sprzet ktorym w polsce moze pochwalic sie tylko kilka osob to wtedy wszystko wychodzi na jaw, niestety kolejki do takich osob sa ogromne ja czekam juz tydzien na sama diagnoze;/
ale prawde mowiac nie ma lepszego fachowca niz ten co do niego jezdze heheh najsmieszniejsze jest to ze typki z aso w krakowie dzwonia do niego zeby im pomagal przy bellach bo oni nie umieja :D

Jeszcze tak troche nie do tematu ale chciałem uświadomić. W 156 nigdy nie montowano silników JTDm [dopiero montowane były w 159/GT]. Jedynie M-jet były w 156

z tego co mnie wiadomo owszem kontrolka zgasnie ale ponoc zaladuja sie nastawy samochodu awaryjne powiedzmy jakies zamienne z ktorymi sa klopoty tak jak w mojej alfinie
moze i na zwyklych diagnozach tego nie widac lecz jesli podepnie sie autko pod specjalistyczny sprzet ktorym w polsce moze pochwalic sie tylko kilka osob to wtedy wszystko wychodzi na jaw, niestety kolejki do takich osob sa ogromne ja czekam juz tydzien na sama diagnoze;/
:D

Hę?? Lubię takie teksty.

W 156 były oznaczenia jtd m-jet. W 159 jtdm.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót