Silniczek siłownika centralnego zamka....

• Autor wątku Autor wątku b-ski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

b-ski

Nowy
Auto
Bella 166 2,4jtd Millenium
Witam od pewnego czasu miałem problemy z centralnym zamkiem a konkretnie z zamykaniem go z pilota, po naciśnięciu guzika, samochód raz się zamykał a raz nie(częściej się nie zamykał) problem tkwił w przednich prawych drzwiach gdyż to właśnie w nich rygiel był nie ruchomy podczas zamykania, po dobraniu się do siłownika i rozebraniu go okazało się, że winowajcą jest sam silnik a konkretnie jego komutator oraz szczotki, 8 lat zrobiło swoje. I teraz moje pytanie do was, wiecie może gdzie mogę dostać taki silniczek, ewentualnie może bym dopasował od jakiegoś innego modelu np. z AR 156? Rozbierał ktoś siłownik od 156? Poniżej foty silnika:

11c927663f6378e0med.jpg
4aef5f6b8a0824acmed.jpg

Pzdr.

a po co wymieniać i kombinować z silniczkiem? nie lepiej wymienić cały siłownik? przecież to parę grodzy - góra 30zł za szt

ANIOL JOJO nie wiem jak jest w GTV ale w 166 jest on zespolony razem z zamkiem i ceny używek za allegro nie schodzą poniżej 180-200zł a i tak nie wiem ile pochodzi taki zamek bo równie dobrze może być w takim samym stanie jak i mój;/
MARTY cena dotyczy samego silniczka?

myslałem że masz "luzem" jak sie montuje samemu w samochodach, w każdym razie ktoś już wyżej zaoferował ;)

Dokładnie tak jak napisał b-ski,siłownik jest razem z zamkiem.Ale co do ceny to trochę przesadziłeś,ja na początku roku kupiłem używkę za 70 zł. Popytajcie na allegro ludzi którzy handlują częściami do 166.Ja wysłałem sporo e-maili i wybrałem gościa który wołał najmniej za zamek.

Jest to silniczek modelarski. Poszukaj w sklepach modelarskich. Są w serwach, napędach lekkich konstrukcji wysuwanych a czasem wykorzystuje się je jako główny napęd w tanich styropianowych samolocikach. Allegro › Kolekcje › Modelarstwo › Zdalnie sterowane › Części i Akcesoria › Elementy elektryczne. Wydaje mi się że mam gdzieś w domu taki jeden... Miał wysuwac podwozie ale samolot rozbiłem :/

http://allegro.pl/item683301397_silnik_silniczek_elektryczny_johnson.html -tu jest nawet ten sam...
Dimensions Ø 20.4 x 40, flat 15.4, shaft Ø 2 mm
Supply nominal 13.5 VDC
http://www.johnsonelectric.com/mediando/index.php?IdTreeGroup=179&IdProduct=657

5zł :)

Ostatnia edycja:
tak cena jest za sam nowy silniczek;
zamek trzeba sobie rozebrac i wymienic silniczek

podłącze się do tematu, dziś padły mi tylnie lewe dzwi z tego samego powodu. Robił juz ktoś tą operacje wymiany samego silniczka ?

Kayrol nierobiłem ale ostatnio wymieniałem tylne drzwi i po sciągnięciu tapicerki okazało się że poprzedni właściciel zamontował zwykły siłownik jaki można kupić w sklepie czy na allegro.
Gdybym nieściągał tapicerki to bym żył w przekonaniu że to oryginał bo różnicy w działaniu niema żadnej.

a ja własnie kupiłem taki nie orginalny za 12zł bo byłem przekonany ze jest w nim ten sam silniczek. No i był większy. Za to mam nowy tył orginalnego silniczka z prawie nowymi szczotkami. Kwestia wyjęcia starego tyłu silniczak.

Ja ze swoim problemem już się uporałem tzn. przeprowadziłem małą regenerację, zakupiłem najzwyklejszy siłownik za 12zł pewnie ten sam co KAYROL oraz wymontowałem silniczek z zabawki RC z serwa dokładnie taki sam jak GYVER4EVER proponował. Z silniczka od siłownika wymontowałem wirnik a z silniczka od serwa szczotki ponieważ okazało się, że na wielkość są prawie identyczne(minimalnie krótsze od orginału) jak orginalne, orginał wybebeszyłem wsadziłem zamienniki:D i wszystko gra aż miło:D

117.jpg

118.jpg

119.jpg

Ostatnia edycja:
ja dziś rozbierałem boczek i się nie uporałem z wyjęciem zamka ... jeszcze zeby było śmieszniej ukręciłem klucz na srubie i nie miałem czym pracować.
b-ski powiedz mi jak się wyjmuje ten zamek zeby dobrac sie do silniczka. Szyne tez sie wyjmuje itp ? :(

Nie wiem jak jest z tyłu w drzwiach ale pewnie podobnie jak z przodu no więc tak: po zdjęciu boczku wypiołem wtyczki z zamka/siłownika odkręciłem 3 śruby torx trzymające zamek, następnie tak jak mówisz odkręciłem prowadnicę szyby która trzyma się na 2 śrubach, też torx, potem odczepiłem uchwyt trzymający rygiel, cięgno odpowiedzialne za zamykanie drzwi manualnie z kluczyka i zamek wyszedł a wręcz wypadł:D gorzej już było z dobraniem się do samego silnika, niby plastik był przykręcony na 3 śrubki do zamka/siłownika ale po ich odkręceniu i tak nie dało go rozebrać, trzeba go było po prostu wyłamać/wyrwać z 2-uch nitów, tak to wyglądało u mnie...

Ja mialem ten sam problem, radze nie kupowac uzywek zamkow bo sam sie juz nadzialem, niestety kupilem poza allegro i zamek dzialal ale silniczek byl spalony. Caly zamek to koszt nowego na allegro 180zł użytkownik tanifiat. A co do silniczka to sam tez wymienialem, znajomy elektryk dopasowal mi od jakiegos WV tez z centralnego zamka, przelozylem i chodzi bez problemu.

koledzy potrzebuje nabyc takie 2 silniczki a podana wyzej aukcja juz sie zakonczyla kolega pisal ze wymontowal z zabawki w jakich zabawkach mozna je szukac

Szukajcie w sklepach modelarskich np. rcwroblik.pl. Kiedyś miałem pełno takich silniczków. Ale byłem mały i wiadomo, zwiększałem im napięcie do odcięcia :) – odcięcia korków w domu :)
Pozdrawiam

Ale te silniczki z aukcji są za małe z nich nadają się tylko "szczotki", orginalne są większe i ciężko je dostać w rozsądnej cenie a co do zabawek to takie silniczki bywały przeważnie w samochodach zdalnie sterowanych w mechanizmach odpowiedzialnych za skręt kół....

Amortyzatory
Powrót