Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 166 - Następca 164, czyli flagowa limuzyna Alfy Romeo. Powstała na tej samej platformie co Lancia Thema (posiadała FWD). Montowano w niej silniki: 2.0 TS, 2.0 V6 Turbo, 2.5 V6, 3.0 V6, 3.2 V6 oraz 2.4 JTD. Produkcję zakończono w 2007 roku, do dziś Alfa 166 nie doczekała się następcy.
Użytkownik Romeo
Ostatnio edytowane przez Kayrol ; 01-10-2009 o 17:16
Użytkownik Romeo

Dzwiek lepszy to kwestia gustu. Ja mam u siebie wydech przelotowy na 1 tlumiku przelotowym i cicho nie jest, ale do GT uwazam to pasuje. 166 to dostojna limuzyna i do niej mniej pasuje. Pytanie co chcesz osiagnac przez taki tuning wydechu, bo taka modyfikacja bez dolotu i chipa raczej nie ma sensu, poprawa osiagow bedzie w granicach bledu i wynikac bedzie z faktu, ze glosniej to subiektywnie szybciej.
Krajcok
GT JTD Q2
XKR 4.0 V8 kompressor
Użytkownik Romeo

no własnie nie chce zeby było wcale głośniej tylko swobodny przepływ spalin
do tego duży IC z iveco 2.8(szeroki i chudy), lepszy dolot, no i czip na koniec.
Ostatnio edytowane przez Kayrol ; 01-10-2009 o 17:29
Użytkownik Ogier
Użytkownik Romeo

Przedchwilą spotkałem znajomego na Orlenie i miał dziwną zaślepke na wydechu w środku rury. Zagadałem z nim i mówi ze tłumik wisi normalnie ale bokiem ma puszczoną inną rurę pod samochodem przelotowo. Odpalił silnik - zero różnicy, jest tak samo głośno lub tak samo cicho z tłumikiem lub bez niego. Lol
( na niskich obrotach + spokojne ruszenie z miejsca, ciekawe jak na 4tys jest XD )
Ostatnio edytowane przez Kayrol ; 01-10-2009 o 18:15
Użytkownik Ogier
Użytkownik Romeo
Użytkownik Maniak resoraków

W tych tłumikach przelotowych do naszych diesli chodzi o to przede wszystkim że usuwając katalizator+tłumik( bo to jest jedna puszka ) zaraz za turbo usuwamy hamulec do turbiny która bedzie sie rozbiegać tzn bedzie wchodzić na wyższe obroty niż ma dopuszczalne. Prawdopodobnie bedzie krótszy żywot dodatkowo nie będzie miała jak wyhamować wiec i trzeba bedzie dłużej odczekać aż sie uspokoi. Plus taki jak pisał autor wątku dźwięk i moc od najniższych obrotów.
Użytkownik Romeo
Użytkownik Embrion

Koledzy chciał bym trochę odnowić temat...
i moje pytanie: czy ktoś może powiedzieć i najlepiej sensownie uzasadnić czy warto modyfikować / wymieniać na sportowy wydech w AR np. 156 z silnikiem 1,9 JTD (105 kM) -szykuje się do chipa i waham sie nad tym zagadnieniem.
Nie chcę głośniejszej Alfy, zależy mi na mocy silnika...
Jestem laikiem w tym temacie więc proszę o radę.
Z góry dzięki.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
przelotowy w dieslu
, wydech
, alfa romeo 166 wydech
, wydech przelotowy do alfy gt
, 2.4 jtd egr
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia