• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wymiana postojowki-jak to zrobic?

• Autor wątku Autor wątku 12345Arturro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

12345Arturro

Guest
witam
szukam i szukam na forum wszedzie pisza ze maja problemy ale nigdzie jak to zrobic....

jak wyciagnac postojowke z tych "niesamowitych" lamp w 156 ... ???

za nic nie moge dojsc do ladu gdzie co i jak a nie wspomne ze pasuje mi wymienic jeszcze od mijania obie

podopowiedzcie cos jak to zrobic krok po kroku- trzeba do tego lampy wyciagac?? bo za duzo miejsca tez tam nie ma widze...

Do tego trzeba miec zgrabne paluszki. Było to nawet ostatnio na forum. Tak samo jak wymieniasz żarówke w światłach mijania. Zdejmujesz te zaślepienie lamp z tyłu ( u mnie takie kółko czarne) następnie próbujesz wyjąc taki plastikowy motylek bez jednego skrzydełka (trzeba go przekręcic) i sam wyjdzie. Montaż jest gorszy, ale odbywa się tak samo. Trzeba się troche nagimnastykowac. Za którymś tam razem dojdziesz do wprawy. Ja narazie ostatnio 4 miesiące temu wymieniałem tą żarówke i jeszcze świeci. :)

Jak użyjesz szukajki to w jakimś temacie na obrazkach jest pokazane jak w 147 sie wyjmuje, z tym że tam do postojówek jest osobna zaślepka ale budowa mocowania ta sama. Jak chcesz zobaczyć na obrazku na przykładnie 156 to w instrukcji obsługi na stronie 222. Jak takowej nie posiadasz to tutaj masz do pobrania ze strony fiata:
http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa
Jak klikniesz w 156 to trzecia od góry, bo ta kolejna to już model po lifcie zewnętrznym.

A ja postojówki wymieniam jak jest ciemno. Wyciągam ten motylek, wsadzam żarówkę i załączam postojowe. A później patrząc od przodu na lampę nakierowuje światło na otwór. :)

Jak się nie mylę, to ostatnio obie postojówki wymieniałem od strony lamp długich i raczej zero problemu było.

A ja postojówki wymieniam jak jest ciemno. Wyciągam ten motylek, wsadzam żarówkę i załączam postojowe. A później patrząc od przodu na lampę nakierowuje światło na otwór. :)
Stosuję dokładnie tą samą metodę, paradoksalnie najlepiej wymieniać kiedy jest ciemno :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Witam,
Też mam wymianę za sobą, pierwszy raz łatwo nie było, ale się udało. Niestety z lewej strony ze stratami. Ułamałem "motylka", powiedzcie mi, gdzie można kupić i jak nazywa się fachowo ta część. Z góry dzięki

tez ulamalem motylka bo nie wiedzialem tam nic nie trzeba krecic tylko zlapac za niego i pociagnac do siebie . dostep tylko ze swiatel dlugich ( najlepszy ) teraz juz wymiana umnie trwa 2 minuty na strone :P

tez ulamalem motylka bo nie wiedzialem tam nic nie trzeba krecic tylko zlapac za niego i pociagnac do siebie . dostep tylko ze swiatel dlugich ( najlepszy ) teraz juz wymiana umnie trwa 2 minuty na strone :P
dokładnie, wystarczy wyciągnąć, a później wcisnąć. No i pamiętać o tym , żeby żarówkę przetrzeć jakąś czystą szmatką. Mam 156 prawie 3 lata i tylko raz wymieniałem te żarówki - kupiłem ze spalonymi :-)

Amortyzatory
Powrót