problem z szybą kierowcy

Yerzo

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM Distinctive
Witam,
niestety nie znalazłem w szukajce odpowiedniego tematu, który mógłby mi pomóc.

Mam problem z szybą kierowcy podczas jej podnoszenia. Gdy naciskam przycisk do podnoszenia, szyba podnosi się zaledwie na 5-10 cm i zatrzymuje się. Z opuszczaniem nie ma problemu. Dłuższe przytrzymanie przycisku też nie pomaga.

Czy da się jakoś na nowo zaprogramować szybę ?

podnies trzymając przycisk cały czas , jak dojdzie do samej góry nadal trzymaj przycisk jeszcze przez 10-15 sekund , teraz opuść szybę i tak samo trzymaj przycisk - operację możesz powtórzyć kilka razy także w czasie jazdy

Zatarła się na prowadnicy (trzeba rozebrac boczek drzwi i je nasmarowac, a nie coś programować...) - pomóż jej się podnosic ręką

operacja przywracania działania "automatyczne szyby" musi być wykonana przy drzwiach zamknietych za pomocą wykonania procedury opisanej poniżej:

1. opuść całkowicie szybę drzwi po stronie kierowcy przytrzymując naciśnięty przycisk przez przynajmniej 3 sekundy po osiągnięciu końca skoku dolnego
2.podnieś całkowicie szybę drzwi po stronie kierowcy przytrzymując nacisnięty przycisk przez conajmniej 3 sekundy po osiagnięciu końca skoku górnego
3.wykonać taką samą procedurę jak opisano to w punkcie 1 i 2 także dla szyby drzwi po stronie pasażera
4.upewnić sie czy inicjacja wykonana została prawidłowo, sprawdzając funkcjonowanie automatyczne szyby

Zatarła się na prowadnicy (trzeba rozebrac boczek drzwi i je nasmarowac, a nie coś programować...) - pomóż jej się podnosic ręką
Nie, raczej nie jest to wada mechaniczna ponieważ szyba widać, że podnosi się dokładnie o taką samą długość i w ciągu takiego samego czasu. Wygląda to tak jakby elektronika (komputer) miała jakiś problem.
Druga sprawa , która wyklucza mechanikę - przy domykaniu szyb pilotem, szyby idą do góry bez problemu.

Postaram się spróbować sposobu opisanego przez obserwatora737.

czy to sie tyczy wszystkich alf posiadajacych taka funkcję czy tylko GT?

zenith - w instrukcji nic o tym nie wyczytasz , tak samo "uczysz" sterownik szyb położeń skrajnych w 147 i 156 - nawet jak się nie nauczy to warto spróbować - może pomóc a na pewno nie zaszkodzi :)

Witam,
zrobiłem adaptację wg. opisu obserwatora i agentzo :)

Teraz szyba kierowcy przy przytrzymaniu przycisku dłuższym niż sekundę zamyka się do końca bez problemu ! :)

Jeszcze przy okazji spytam :
Czy w Alfach da się zaprogramować ryglowanie drzwi tak aby po przekroczeniu 5-10 km/h lub po przekręceniu zapłonu automatycznie zamykały się zamki wewnątrz auta ?

fajnie że już działa :)

ryglowania w GT nie miałem , elektronik od alarmów zapewne dałby radę to zrobić

Ze się tak podłączę do tematu, u mnie ta procedura średnio się sprawdza. Tzn do następnego opuszczenia szyby jest ok ;) Dodatkowo, jak wykonuję tą procedurę to gdy szyba dojedzie do końca, u samej góry, automatycznie opuszcza się do poziomu, że wystaje jej może 10cm.

Będę wdzięczny za sugestie czy mogę jeszcze coś zrobić poza szukaniem problemu w elektronice?

Piotrek

Dobrze, że ktoś odświeżył ten temat :

Mam dokładnie ten sam problem co kolega ayem. Problem podnoszenia szyby po 5 cm znowu powrócił.

Co do sytuacji gdy szyba dojdzie do końca i po chwili automatycznie opuszcza się do połowy wysokości. Zauważyłem, że jeśli procedurę "kalibrowania szyb" zacznie się lub wykonuje się przy otwartych drzwiach to ten problem ma prawo wystąpić mimo, że po chwili zamkniemy drzwi. Ja wyłączyłem zapłon, zamknełem auto pilotem, otworzyłem, wsiadłem do środka i wykonałem czynności, które podał jeden z kolegów u góry strony.

Pomogło, szyba zaprogramowała się lecz sam objaw podnoszenia się szyby po kawałeczku wrócił. Muszę poprostu przyciskiem co sekundę "klikać" żeby szyba podnosiła się. Po adaptacji na jakiś czas jest spokój i szyba pracuje normalnie.

no to jest dokładnie opis mojej sytuacji :) może ktoś nam coś podpowie. Szczególnie że nie bardzo mam pomysł do kogo poza ASO z tym sie udać w krakowie.

to ja sie moze podepne do tematu szyby, ale w 147. Od strony kierowcy szyba otwiera sie i zamyka automatycznie po nacisnieciu i puszczeniu przycisku, natomiast od pasażera tylko sama idzie w doł, żeby ją zamknąc trzeba cały czas trzymać przycisk...czego to wina ?

a robiłeś adaptację tak jak opisano wyżej ? w 147 procedura dokładnie taka sama

to ja sie moze podepne do tematu szyby, ale w 147. Od strony kierowcy szyba otwiera sie i zamyka automatycznie po nacisnieciu i puszczeniu przycisku, natomiast od pasażera tylko sama idzie w doł, żeby ją zamknąc trzeba cały czas trzymać przycisk...czego to wina ?

Witam,chce dodać ze w 156 to normalka,automat występuje tylko po stronie kierowcy,może w 147 tez tak jest.

to nie jest do końca problem z tym ze trzeba trzymać przycisk. U nas problem polega na tym ze nawet po zjechaniu szybą na sam dół i odczekaniu tych mitycznych 3-10s, po próbie podciągnięcia jej do samej góry, szyba gdy dojedzie już do górnej uszczelki samoczynnie zjeżdża na dol.

Po takim psikusie jak chce ja podnieść to idzie "skokami" po 3-5cm.

Właśnie zrobiłem programowanie szyby po stronie kierowcy i wygląda to tak :

1. przekręciłem zapłon
2. opuściłem szybę maksymalnie przytrzymując przycisk ok. 3-5 sekund
3. przycisnełem przycisk "do góry" - szyba dojechała do końca i wróciła do połowy
4. opuściłem ponownie przytrzymując przycisk 3-5 sekund.
5. dałem "do góry", szyba podniosła się i zatrzymała w ramce okna

chodzi teraz normalnie tak jak fabryka przykazała - zobaczymy na jak długo :)

Kiedyś też mnie to zastanawiało i z ciekawości zajrzałem do instrukcji, pisało że to z jakiś względów bezpieczeństwa tak jest zrobione. A przed czym to ma chronić i kogo to nie mam pojęcia ;/

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót