Strona 2 z 52 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 517
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 147/156/166/GT - Forum na temat rodziny modeli Alfa Romeo 147/156/166/GT. W tych modelach zastosowano po raz pierwszy wielowahaczowe zawieszenie oraz wprowadzono nowoczesne silniki Diesla z Common Rail. Wiadomości na temat wybranego modelu umieszczaj w podforach.
    Moderator Romeo Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    9 d 20 h 16 m

Domyślnie

Pewnie ze można. Wiem że podobne są do turbodiesli innych marek - nawet może lepsze bo zbrojone oplotem materiałowym. Warto dorzucić też opaski zaciskowe. Ten weżyk z aukcji pewnie bedzie pasował miedzy overboost, a turbinę.
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 8v 115KM 2004.
    Czas spędzony na forum
    11 d 15 h 41 m

Domyślnie

Cytat Napisał arx Zobacz post
    Witam

U mnie pojawił się podobny problem dwa tygodnie temu, tyle tylko, ze w tej łagodniejszej wersji. Właśnie wróciłem od poleconego mechanika specjalizującego się we włoskich autach i po ok 2h testów z podpietym komputerem i na postoju i w trakcie jazdy wyszedł wynik - trzaśnięty regulator ciśnienia.W trakcie jazdy przy wysilonym silniku jak wchodzi na wyższe obroty wszystkie parametry szaleją i jest podawane ciśnienie odbiegające od potrzebnego o ok. 100 - 200 bar.
    Tymczasowe środki zaradcze, aż do wymiany to m.in. środek do czyszczenia układu paliwowego i olej do 2-suwów.
    Sprawdzałem ceny czujników i mały szok , ASO - cena 750 PLN, na kilku stronach od 450 - 550 PLN
    W najbliższym czasie pewnie nastąpi wymiana, a o efektach poinformuje
    Pozdrawiam
    A czy miałeś wcześniej jakieś błedy na kompie, u mnie mechanik też podejrzewa problem z cisnieniem paliwa.

I jeszcze co do węzyków podcisnienia, czy te węzyki traca swoje parametry wraz z wiekiem, czy po prostu muszą być peknięte. Bo u mnie wydają się ok.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Czas spędzony na forum
    9 d 20 h 16 m

Domyślnie

Tracą właściwości wraz z wiekiem - twardnieją i nie są takie elastyczne, a co za tym idzie trochę przepuszczają
    AR156 1.6TS 2000

ViP Alfa i Omega Avatar Doman
    Mieszka w
    poznan/liverpool
    Auto
    156 2,4JTD m-jet 175KM 2004r
    Czas spędzony na forum
    11 m

Domyślnie

Cytat Napisał andrzej99 Zobacz post
    A czy mozna kupic jakies zwykle wezyki gumowe w pierwszym lepszym motoryzacyjnym (wczesniej zmierze sobie srednice otworu i kupie weza na metry)? Bo w serwisie alfy powiedzieli mi 90 zl za 1 wezyk.
    Na allegro jest jeden za 30 zeta: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=809486752
    ale sprzedawca po sprawdzeniu numeru nadwozia stwierdzil, ze moze nie pasowac.
    te wezyki to jest jedna z pierwszych rzeczy ktore powinienes spradzicn jak zreszta Maciek pisal
    koszt niewielki mozesz uzyc normalnego wezyka z tym zeby byl podobny rozmiarami i wytrzymaloscia (to jest tylko niewielkie podcisnienie)
    ja mialem ten sam problem kiedys uzylem podobnego wezyka (w pracy mam szeroki wybor)
    i problem zniknal
    aaa tylko ze moja alfa byla troche slaba wtedy a po wymianie znow sie obudzila
    pozdrawiam
    Załączone adresy Załączone adresy

Allegro.pl - Więcej niĹź aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=809486752

jest volvo s60 d5 2003
    bylo Volvo S80 2,9 T6 twin turbo 280KM
    byla ALFA 156 2,4JTD 175km,

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 Sportwagon 1,9 JTD 115KM
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

kobe83 wcześniej nie pojawiały mi się żadne komunikaty i auto jeździło jak marzenie. Kilka tygodni przed pierwszym komunikatem zauważyłem dziwne zachowanie, a mianowicie auto tak jakby czasami nie miało mocy i to sie czuło pod pedałem gazu i przy przyspieszaniu strasznie się męczyło, a pozniej zaczęła sie jazda z komunikatem.
    Teraz mam większy problem. Wymieniłem dwa dni temu regulator ciśnienia i niby jest poprawa bo auto się ładnie zbiera i pozwala na wiele więcej ale ... komunikat w dalszym ciągu się pojawia może już nie tak szybko i nie tak często jak poprzednio ale jednak. Macie jeszcze może jakiś pomysł co mogłoby być przyczyną dolegliwości mojej belli?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Czas spędzony na forum
    9 d 20 h 16 m

Domyślnie

Zajmij się teraz zmienną geometrią turbiny
    AR156 1.6TS 2000

Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Czas spędzony na forum
    11 d 15 h 41 m

Domyślnie

Cytat Napisał arx Zobacz post
    kobe83 wcześniej nie pojawiały mi się żadne komunikaty i auto jeździło jak marzenie. Kilka tygodni przed pierwszym komunikatem zauważyłem dziwne zachowanie, a mianowicie auto tak jakby czasami nie miało mocy i to sie czuło pod pedałem gazu i przy przyspieszaniu strasznie się męczyło, a pozniej zaczęła sie jazda z komunikatem.
    Teraz mam większy problem. Wymieniłem dwa dni temu regulator ciśnienia i niby jest poprawa bo auto się ładnie zbiera i pozwala na wiele więcej ale ... komunikat w dalszym ciągu się pojawia może już nie tak szybko i nie tak często jak poprzednio ale jednak. Macie jeszcze może jakiś pomysł co mogłoby być przyczyną dolegliwości mojej belli?

U mnie nie ma i nie było żadnych błędów na kompie na kompie, ani komunikatu Motor Control System Failure. Dlatego ciężko jest szukać usterki po omacku.
    Sprawdziłem tą zmienna geometrie jak pisał Maciek. Po odłączeniu wtyczki zasilającej zawór overboost sztanga siłownika od gruszki wychodzi do góry i to wg mnie dość szybko. Skok też jest duży- 10mm powinno być spokojnie.
    Po podłączeniu wraca jednak już wolniej.
    Czy tak ma to działać?

Nowe fakty: po zabawie z odpinaniem wtyczki od zaworu wywaliło mi błąd

P0236 Turbo Boost Sensor A Circuit Performance

P0236 - Czujnik A wspomagania turbosprężarki - sygnał poza zakresem/wydajność*

Będzie miało to związek z tym co napisałem wyżej? Po skasowaniu już się nie pojawia.
    Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 09-12-2009 o 18:26 Powód: nowe fakty

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hubert155
    Mieszka w
    WM
    Auto
    chwilowo brak
    Czas spędzony na forum
    8 h 30 m

Smile

Mi naszczescie pomogla sama wymiana wezykow wymienilem wszystkie, ogolnie wygladaly dobrze nie popekane nigdzie ale jednak jakis przepuszczal. I teraz alfa nie ma dziur w cisnieniu bo tak to sie objawialo dziwnym "psssst" podczas przyspieszania, ale u mnie nie bylo bledu MCSF Dzieki wszystkim za podpowiedz, naprawde warto je wymienic bo koszt zakupu wezykow jest smieszny ja za 1 m zaplacilem 4 zl pociąłem je i zalozylem. Pozdrawiam

156 1.9 JTDm 16v 05r - była
    156 2.5 V6 24v 98r - GTA bodykit - była
    155 2.0 16v 97r - była

Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Czas spędzony na forum
    11 d 15 h 41 m

Domyślnie

A mógły ktoś kto już wie napisać jakie wężyki kupić, pomijam oryginały z ASO. Średnica, ile minimum metrów musi być.
    Było by już dla potomności

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Czas spędzony na forum
    9 d 20 h 16 m

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam to potrzebne są dwa rodzaje z otworem 2mm i otworem 3mm
    AR156 1.6TS 2000

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

motor control system failure

motor system control failuremotor control system failure alfa 147where is overboost jtd alfa 147alfa romeo 147 motor control system failuregdzie jest overboost alfa 156overboost alfa 156alfa romeo motor control system failureMCSFsystem control alfa romeomotor system control failure alfa 147alfa romeo 156 jtd p0704czujnik położenia kątowego wału korbowego alfa romeoengine control system failuremotor control system failure alfa romeo 147motor control 1.8czujnik położenia kątowego wału korbowego alfa 2.4motor system control failure alfa 156motor control failurealfa 156 motor control system failuresystem failuremotor control system failure alfa romeocontrol motor system failure w alfiealfa romeo 147 motor control system failure świeci cały czasoverboost alfa 147

Tagi dla tego tematu

Zakładki

Uprawnienia