Filtr pyłkowy mokry woda w wentylatorze !!

Auto
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r
Witam mam poważny problem przemaka mi filtr pyłkowy a co za tym idzie zbiera mi się woda w wentylatorze od dmuchawy i wylewa się do środka auta miał ktoś kiedyś taki problem?? Proszę o pomoc bo ja już sam nie wiem co się dzieje auto cały czas zaparowane przez to !!

hmmm ostatnio czyściłem przy błotniku ale gdzie przy podszybiu się to znajduje to nie mam pojęcia! Może coś podpowiesz ? U mnie tak pada deszcze, że zaraz mi cały wentylator utonie i wtedy będą koszty !

Odkręc całą maskownice plastkiwową podszybia (oczywiście wcześniej ramiona wycieraczek trzeba zdemontować) usun gabki wygłuszające i zobaczysz ile tam błota zapychającego odpływy - polej wodą i zobacz czy ścieka. Chyba że masz odklejoną szybę...

może osłonka tego filtra Ci jakoś spadła i zalewa filtr, tak jak Ci napisał Maciek-156 rozbierz maskownice plastykową podszybia, filtr znajduję się po lewej stronie (stojąc przodem do autka) i jest pod plastikowa osłoną (powinna tam być), która chroni filtr od ściekającej wody z szyby. Następnie sprawdź czy woda normalnie uchodzi tak jak napisał przedmówca. To powinno pomóc znaleźć przyczynę.

powodzenia

A więc sytuacja wygląda następująco osłonka filtra jest założona prawidłowo jak pisał dududs. Tylko woda zamiast spływać do zlewu z prawej strony to leci w lewo i zacieka pod osłonę a następnie woda skrapla się na filtr. Teraz nie wiem kupiłem nową osłonę jakoś w sierpniu bo starą miałem połamaną i na pewno jest dobrze założona i co teraz ????

Skoro woda ścieka nie tam gdzie powinna to osłona jest źle założona

musisz miec zle zalozona Woda powinna splwac do prawej stojac przodem do samochodu Tam znajduje sie taki lejek ktory nalezy udroznic U mnie tak zarosl brudem ze myslalem ze to plastik i go wiertatka chcialem rozwiercac :):)

Siema osłona była połamana jak wróciła po wymianie filtrów od mechanika ( skapnąłem się dopiero jak sam wymieniałem filtr). Osłona jest dobrze założona z prawej strony tak jak Szef pisze jest ten lejek więc chyba innej możliwości nie ma jutro będę jeszcze raz to rozkręcał !! Jutro wszystko jeszcze napisze !a tak po za tym to wentylator już mi zaczął piszczeć(muszę wyciągnąć i WD-40 prysnąć z tej wilgoci na pewno ;/) Aha Maciek chyba mam wszystkie części jeszcze to sprawdzę dziękuje za linki !!

jak w temacie serwis

Na tej oslonie/ polce musi byc nasadzona uszczelka gumowa na przedniej krawedzi po zamontowaniu przylega do niej oslona z podszybia otwor-lejeczek musi byc drazny starannie zamontowane elementy wystarczajaco zabezpiecza wentylator.Ja mialem jeziorko wszystko starannie oczyscilem zamontowalem i mam sachare.

Siema znalazłem wreszcie źródło przecieku!! Miałem jedno z mocowań podszybia złamane i przez tą dziurkę montażową zaciekała woda i dlatego miałem wodę w wentylatorze i mokry filtr !! Dziękuje za wszystkie podpowiedzi !! Pozdro !!

Czy ktos uzywal moze filtrow weglowych f-my Mistral? Jest to cos warte? Jakich firm filtry polecacie?
Pzdr.

Czy ktos uzywal moze filtrow weglowych f-my Mistral? Jest to cos warte? Jakich firm filtry polecacie?
Pzdr.

Własnie dzisiaj załozyłem ten filtr. Wcześniej miałem Magneti - Marelli. Pewnie nie zauważę różnicy:( o to trzeba się spytać specjalistów;)

Amortyzatory
Powrót