• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

termostat

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Witam.
Na temat temperatury cieczy chłodzącej w Alfie 156 to chyba już nie jeden bestseler można by sklecić. Tyle postów, że można się pogubić...
W moim przypadku (1.8 T.S. '02) temperatura waha się pom. 50, a 70 stopni C (w zasadzie to tak tuż pod 70), czasem np. w korku wskoczy pod 90 i zaraz zacznie spadać do wspomnianego stanu - jakiegoś 68 stopni i tak się utrzymuje np. na trasie. Wskazania termometru są raczej OK, ponieważ przeprowadziłem test - zbiorniczka z płynem chłodzącym włożyłem termometr, którego odczyt miałem w kabinie i z rozbieżnością może 2 stopni wskazywały jednakową temperaturę.
Jedynym sposobem na sprawdzenie czy wszystko gra jest podpięcie pod egzaminer, ale kosztuje ono więcej niż sam termostat (?).
Dlatego skłaniałbym się do tego by go wymienić.
Stąd moje pytanie - czy po opisaniu powyższej sytuacji uważacie, że kwalifikuje się do wymiany?
Jeśli tak, to czy zaufać produktowi z tego linku: http://www.allegro.pl/item257124115_termostat_alfa_romeo_145_146_156_1_6_1_8_2_0.html
Będę wdzięczny za wskazówki.
No to tymczasem...

Oryginał jest niewiele droższy (niecałe 200zł). Awarię termostatu w TSie łatwo zaobserwować - Silnik powinien się nagrzać pod 90C (termostat zamknięty, pracuje tylko mały obieg) , następnie temperatura powinna gwałtownie spaść tak do prawie 50C (termostat otwarty i obieg jest przez chłodnicę) i na końcu ustabilizować się poniżej 90C (wyrównanie temperatur silnika i chłodnicy)

Jesteś w lepszej sytuacji niż ja bo u mnie wskazówk unosi się minimalnie ponad 50 w trasie.Po mieście jest lepiej bo stoję co kika minut na światłach lub w korkach.Wtedy wskaznik potrafi złapać te 90.U mnie dodatkowo chłodzi płyn instalacja gazowa.Też mam z tego powodu dylemat. Tak ma być czy termostat jest wadliwy.Narazie zobaczę co będzie jak przysłonię chłodnicę, może wtedy temp. będzie w normie. Napisz jak wymienisz termostat czy coś Ci to dało.

U mnie jest na wskazniku lekko ponad 70 ale w praktyce zmierzylem wtedy ok 80-83.
Przy 90 wlacza sie wiatrak, przewodu gorace wiec domniemam ze jest ok.
faktycznie powiesc by mozna napisac o tym.

alces1 napisał:
Wskazania termometru są raczej OK, ponieważ przeprowadziłem test - zbiorniczka z płynem chłodzącym włożyłem termometr, którego odczyt miałem w kabinie i z rozbieżnością może 2 stopni wskazywały jednakową temperaturę.

A przy jakiej temperaturze robiles test? Bo ja zauwazylem u siebie ze przy 70 na wskazniku jest 80 na termometrze ale im blizej 90 tym wskazania sie wyrownuja i tak w momencie wlaczenia wentyla mialem i tu i tu to samo 90 C...

SPROSTOWANIE

Sprostowanie.
Właśnie zrobiłem 140km, tyle co z samochodu wysiadłem:) Temp. waha się w granicach 58 stopni C. Więc chyba to nie tak ma być??
Test przeprowadzałem w różnym zakresie temperatur, od 50 do niemalże 90 i zarówno termometr elektroniczny z sondą w zbiorniczku, jak i wskazówka tego oryginalnego zeznawały przybliżone wartości...
Myślę, że zrobię tak: przeprowadzę test raz jeszcze (w najbliższych dniach) tylko bardzo skrupulatnie i po tym podejmę decyzje o zakupie termostatu.
Mam jednak pytanko - jak go wymienić??:)

alces1,
Ja mam u siebie termostat Vernet-a
Puki co od pol roku wszystko z nim ok wiec bierz smialo Zostanie ci jeszcze na nowy plyn chlodniczy
Na jakims forum czytalem ze Vernety tez byly wkladane na pierwszy montaż tylko nie wiem w jakim modelu i na ile to prawda :?
Co do aukcji to w InterCarsie tez maja je po 120 zl a po znizkach chyba 90 zl Przynajmniej ja za tyle kupilem
Jezeli temp plynu chlodzacego na oby dwoch wzkaznikach byla podobna i nizsza od 88 stopni to sprawa jest jasna
Termostat do wymiany

Siekier,

Od dawna na roznych forach czytam o problemie blednego pomiaru/ wzkazania temp przez wskaznik w kabinie Sam przed wymiana termostatu przeczytalem chyba wszystkie watki na ten temat i na moim przykladzie moge powiedziec ze jest to bzdura
Chociaz wielu forumowiczow mnie o tym przekonywalo i mowilo ze tak ma byc ( czyli ok 70 C na wskazniku daje w rzeczywistosci 90 ) to postanowilem zaryzykowac i wymienic termostat Od tego czasu mam stale 90 C i wskazowka rzadko kiedy spada ponizej Wiec albo ja mam wyjatkowy wskaznik/czujnik temp albo to tylko jakas plotka powtarzana co jakis czas Byc moze jest tu tez jakas roznica w wersjach po 2000 roku produkcji
Poza tym kazdemu kto wymienil termostat nagle temp zaczela stabilizowac sie w granicach 90 C

Mówisz: Vernet?
OK, zakodowałem. Z pewnością u mnie temp. nie stabilizuje się w granicach 88 stopni C. Rozumiem, że taka właśnie powinna być (z tego co napisałeś).
Dlatego sprawa wygląda na jasną, przynajmniej w moim przypadku.
Prosiłbym Cię tylko byś podpowiedział mi, jak go wymienić, domyślam się, że poradziłeś sobie z tym sam:)
Co do płynu chłodzącego - trzeba nowy, czy uda się to zrobić tak by wlać ten sam, bo póki co jego właściwością są całkiem dobre nawet w obliczu zimy.
jeszcze raz dzięki za info.

- do opisu to bym jeszcze dodał odpowietrzanie układu chłodzącego, dośc ważny krok przy pracach przy wymianie termostatu.

Szef napisał:
Siekier,

Od dawna na roznych forach czytam o problemie blednego pomiaru/ wzkazania temp przez wskaznik w kabinie Sam przed wymiana termostatu przeczytalem chyba wszystkie watki na ten temat i na moim przykladzie moge powiedziec ze jest to bzdura
Chociaz wielu forumowiczow mnie o tym przekonywalo i mowilo ze tak ma byc ( czyli ok 70 C na wskazniku daje w rzeczywistosci 90 ) to postanowilem zaryzykowac i wymienic termostat Od tego czasu mam stale 90 C i wskazowka rzadko kiedy spada ponizej Wiec albo ja mam wyjatkowy wskaznik/czujnik temp albo to tylko jakas plotka powtarzana co jakis czas Byc moze jest tu tez jakas roznica w wersjach po 2000 roku produkcji
Poza tym kazdemu kto wymienil termostat nagle temp zaczela stabilizowac sie w granicach 90 C

Tzn byc moze masz racje - czesc z opinii na pewno nie trzyma sie przyslowiowej "kupy" :) malo tego - ja do konca nie jestem pewien czy to co u mnie sie dzieje jest ok.
Tak jak napisalem wczesniej - owszem wskazowke mam milimetr powyzej 70 st ale w rzeczywistosci nie mam 90 tylko cos w granicach 80-83.
Czyli standardowa temp. (bez stania w korkach) u mnie jest w granicach 80 stopni. Pytanie czy to nie za malo. Z tego co wiem termostat przelacza sie w okolicach 85 - czyli normalna jazda powinna byc pomiedzy 80 a 85 - tak?

Na pewno padł Ci termostat, płynu wyleje Ci się najwyżej 1 litr i kup Vernet'a, jedna z najlepszych firm(francuska) produkująca termostaty jako zamienniki.

Właśnie dzwoniłem do Intercarsu, Vernet kosztuje 127zł i jest dostępny po zamówieniu (czyt. na drugi dzień).
Tak więc w weekend jeszcze raz sprawdzę temperaturę, ale raczej przekonany jestem, że skończy się na jego wymianie.
Dzięki za przydatne informacje.

tez mam vernet z temperaturą otwarcia 83 stopnie, polecam

poprzednio miałem oryginał beru i ciagle pod 70stopni w trasie i w korku 90, teraz temperatura jest ok

no to teraz będzie nas dwóch;)
Jeśli ktoś wie, to jaka powinna być temperatura otwarcia termostatu w Alfie 156 1.8. T.S. '02?
Czy temperatura otwarcia termostatu = tep. optymalnej dla silnika?

temp otwarcie wybita na termostacie to 88 C i chyba cos w tych granicch sie utrzymuje bo na liczniku mam zawsze kilka mm ponizej 90 lub 90

mam podobny problem z temp. cieczy chl. więc wniosek taki, zejak temp utrzymuje się na poziomie 70 to termostat do wymiany... czy tak?

panowie nie znam silników ts,ale zasada nr 1 PŁYN CHŁODNICZY,TERMOSTAT, CO 3-LATA DO WYMIANY BEZ WZGLĘDU NA STAT,KTO TEGO NIE ROBI JAJKO SADZONE

kolego lucek moglbys pisac wyraznie!! rozumiem ,ze masz malo czasu ale dosc trudno zrozumiec twoje posty.ps nie pisz duzymi literami

lucek napisał:
TERMOSTAT, CO 3-LATA DO WYMIANY

Jesli mowimy o sztuce dla sztuki to mozna go wymieniac nawet co rok
W innym przypadku nie widze sensu wymiany tego elementu jesli jest sprawny

Jako ciekawostkę dodam, że wyszły Alfy z przeźroczystym płynem "Alfa Romeo Climafluid Super Permanent - 40oC". Jak potwierdziłem w ASO ten płyn był nic nie warty i wycofali go jakoś po 2 latach.
Nie wiem czy miał też wpływ na temperaturę, ale co ważne jest on NIE MIESZALNY z Tutela czerwoną i niebieską!

Więcej tutaj:
http://www.alfa-lancia.pl/forum/viewtopic.php?t=1151015809&postdays=0&postorder=asc&start=45

A tak z ciekawości, to może ktoś z was zmieni sam płyn i zobaczymy?

Amortyzatory
Powrót