czy ktos połoczył sie z airbagiem za pomoca KWP71.Po odłaczeniu kostki pod fotelem zaswieciła mi sie kontrolka airbag.Dzisiaj próbowałem i nie moge się podłączyć.Pin z 7 na 3 przełożyłem.Czy centralke airbag trzeba inaczej adresowac czy jest tez pod adresem 10 ?

Ten adres zalezy od modelu air baga.
w jtd to adres 0x11, w twoim to raczej 0x00 oraz 5 bodow init.
to tak z teorii tylko
próbowałem sie podłaczyc ale sie niestety nieudało,no chyba ze za pomocą kwp71 nie da sie tego zrobić.Mam pytanie tą wartość 5 w które okienko trzeba wpisać.Z portem sie łaczy,a dalej to już klapa.Napisał bubu321
Nie podpowiem bo jeszcze nie dorobilem przełącznika do poduszek.
Moze kto podesle jakis prosty schemat i podpowiedzi jak to najszybciej i najprościej zrobic?
fred
Czesc, tak czytam i czytam ten post
U mnie pojawil sie tez blad po odlaczeniu siedzenia :/
AlfaDiag nie daje rady z moja centralka Airbag'u
W innych Alfach smiga.
Probowalem KWP71 - pin 3, baud 1200, adres 0x00 no i lacze ...
Init OK, zwraca: A7 86 02 97 9b i blad, brakuje bajtow zwrotnych.
Teraz zagwostka koledzy - dlaczego na innych "Airbag'ach" w tych samych Alfach (rocznik etc.) np. AlfaDiag smiga, a u mnie nie ? Odpowiedz po Init mam :shock:
Hmm nie chce demontowac pol auta by dostac sie do centralki i zobaczyc jaka tam siedzi, ale jesli odpowiada ... to jest dobra tylko brak odpowiedniej komunikacji z nia
Nie wierze w to, ze uzywam FTDI do USB-RS232 i to powoduje blad bo jesli na innej centralce dziala, a do tego nie zrywa przy AlfaDiag'u to czemu tu ma zrywac :|?:
Coś mam problemy z tą definicją. Wywala program jak np. chcę napięcie sondy sprawdzić.Napisał bubu321
алфа156 Saab 9-3I Turbo msTun 220KM
tam jest jakis bład ,u mnie tez wywala,do napiecia sondy załaduj stara definicje,lub otwórz za pomoca notatnika plik definicji,znajdz linijke z napieciem sondy i wklej ja ze starej definicji.Powinno wtedy działać.

Witam
Podepne sie pod temat... Mam kabelek (USB) i chcialem zobaczyc co slychac w silniku... Uzylem programu alfadiag demo, wybralem moj sterownik i podpialem sie pod ecu... Piersza zakladka byla wypelniona ale obroty i temp silnika (jednye funkcje w demo) byly poziomymi kreskami, ktore nie pokazywaly zadnych wartosci (0.0)... Czy do mojego auta jest jakis soft?? (Alfa 156 1.8 TS 2004r)
FiatEcuScan - Toruń/Bydgoszcz mogę pomóc![]()

Witam serdecznie Was wszystkich
Dzięki Wam zakupiłem kabelek do połączenia z Bellą i nawet udało się coś zobaczyć.
Ku mojemu zdziwieniu nie było żadnych błędów - nie wiem czy się cieszyć z tego bo Alfa dalej zmulona
Chciałbym prosić o recenzje parametrów przepływomierza, maksymalne wartości jakie udało mi się osiagnąć do odcięcia paliwa to około 4,25V i ok 420 kg/h
Piszę około bo badałem to UniDiagiem i szacuje to podług wykresy. Z Tego co widziałem w dokumentacji przepływki wartościami maksymalnymi powinny być 4,45V i 480 kg/h
Czy to jest zbyt duże odchylenie i wypada wymienić przepływomierz ?
Jeszcze jedna rzecz - sprawdzałem samochód po wypięciu przepływomierza i praktycznie nie było wielkiej różnicy ................ ???
Obroty falowały, przy gwałtownym wci,ścięciu gazu się zastanawiała co zrobić ale później jechała jak zwykle .......
Ktoś coś poradzi ?
Zaczynam od wymiany świec i wydechu środkowego bo coś bulgocze jak macie sugestie co do przepływki proszę opinie
Pozdrawiam
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki