[156] Termostat nietypowy 1.8 TS

• Autor wątku Autor wątku Yamakazik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yamakazik

Guest
Witam! Moja 156 1.8 TS z '98 roku miała zbyt niska temperaturę podczas jazdy. Po wymontowaniu termostatu zauważyłem że jest on po prostu martwy- zawsze otwarty i w środku zastany. Kupiłem nowy zamiennik Vernet i gdy już przystępowałem do wymiany zauważyłem, że mój stary termostat jest jakiś nietypowy.

[img=http://img512.imageshack.us/img512/2151/dsc02343jl2.th.jpg]

W nowym jest jedno miejsce na wężyk więcej.( To czarne na pierwszym planie)

[img=http://img386.imageshack.us/img386/9295/dsc02342jp7.th.jpg]

W związku z tym moje pytanie brzmi- do czego podpiąć ten czarny kapturek?

Samochód jest po dzwonie, nie ma sprężarki klimatyzacji. Żadne przewody/węże nie wiszą sobie czekając grzecznie aż je do tego czarnego kapturka na termostacie podepnę. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, zdjęcia, linki i opisy np. jak to jest podłączone u was.

no ale musialem miec ten otwor jakos zasleipny prawda skoro nie masz tam takiego krocca

To mi wygląda na termostat do jtd z wyjściem na chłodnicę spalin idących do EGRu. Nie lepiej było kupić oryginał - kosztuje 160zł

Ja mam 1,6 TS i mój termostat jest dokładnie taki, jak Twój nowy. Mogę go dokładnie obejrzeć bo mam drugi zepsuty, którego jeszcze nie wyrzuciłem - jutro Ci napiszę, co jest podłączone do tego plastikowego króćca, ale na pewno nie jest to wyjście na chłodnicę spalin - wygląda na to, że albo coś było kombinowane w Twojej alfie, albo w 1998 r. były jeszcze inne termostaty w TS-ach, które miały o 1 króciec mniej.

No właśnie przed chwilą zajrzałem pod maskę i jestem nieco zdumiony, bo wąż od tego króćca jest podłączony do metalowej rurki, która idzie za kolektorem wydechowym (tzw. portki). Rurka ta kończy się w bloku silnika w okolicach gdzie jest przykręcona miska olejowa.
Nigdy się nie zastanawiałem nad rolą tego podłączenia, ale wszystko na to wskazuje, że jest to chłodzenie miski olejowej. :|?:
Może inni forumowicze wiedzą coś więcej na ten temat?

A nie idzie do wymiennika ciepła przy filtrze oleju (innymi słowy chłodzenie oleju)

Zawsze to jakiś początek

Teraz tylko przydałyby mi się jakieś fotki , jak to jest podpięte do chłodnicy oleju, którędy idzie prawidłowo ta metalowa rurka. Prosiłbym o zdjęcia.

Ale starsze TSy chyba tego nie miały, bo twój stary termostat chyba jest oryginalny?

Kto wie, może wymiennik ciepła bo to jest blisko filtra oleju, w każdym razie jest raczej pewne, że to podłączenie jest związane z chłodzeniem oleju, a ja mam obniżone zawieszenie i bardzo trudno mi to dokładnie obejrzeć, ale fotki mogę porobić, bo rękę z aparatem pod zderzak spokojnie włożę, tylko gorzej z ich przesłaniem na forum bo tego jeszcze nie próbowałem.

Wrócę jeszcze do tematu, bo wczoraj wymieniałem sondę i dokładnie sobie to podłączenie obejrzałem.
Na schemacie przesłanym przez Maćka-156 nie ma tej rurki - jest tylko widoczny otwór w środkowej części bloku silnika kilka cm nad miską olejową. Zaczynam wątpić, czy to podłączenie jest związane z chłodzeniem oleju, bo ta rurka w żaden sposób nie łączy się z obudową filtra - po prostu wchodzi do bloku silnika - widać ją dość dobrze na mojej 3 fotografii.

Amortyzatory
Powrót