• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kontrolka wody w filtrze paliwa

• Autor wątku Autor wątku makusik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makusik

Guest
Co jakis czas mruga mi kontrolka od wody w filtrze paliwa,

czy wymania filtra paliwa pomoze, czy trzeba jeszcze wykonac jakies czynnosci w celu usunieciu reszty wody w ukladzie paliwowym ktora moze gdzies tam zalegac ?

czy wymane filtra mozna wykonac samemu ? jak tam jest z dostepem ?

mozna jeszcze wykonać procedurę spuszczenia wody

wszystko opisane na forum
albo w instrukcji
1.PNG2.jpg

- - - Updated - - -

dasz radę sam wymienić cały filtr jak masz dwie ręce i chęć

Jak mruga to wydaje mi się że jakość paliwa jest zła , u mnie ostatnio się zaświeciła na sekunde i zgasła ;/

A jeśli w ogóle nie działa ta kontrolka? Da sie wymienić samą żarowke (bo pewnie spalona) czy trzeba cały licznik wymieniać?
Wysłane z mojej Nokii 3310
za pomocą Tapatalk 2

u mnie i po wymianie mrugnie czasami tak na sek. zależy gdzie tankuje , nie wiem czy to woda czy takie paliwo, co myślicie ?

A jeśli w ogóle nie działa ta kontrolka? Da sie wymienić samą żarowke (bo pewnie spalona) czy trzeba cały licznik wymieniać?
Wysłane z mojej Nokii 3310
za pomocą Tapatalk 2
nie musisz wymieniać całych zegarów. może jeszcze sprawdź czy kostkę masz spięta

No wlasnie mruga na sekunde i gasnie, tak kilka razy, zazwyczaj rano, paliwo kurde vpower tankuje :) co trzeba u nas w kraju wlewac zeby byc pewnym jakosci paliwa :)))

przejmowac sie tym i wymienic filtr (niechce sie bawic w spuszczanie wody - jak juz bede grzebal to wymienie calosc, to akurat nie jest drogie)

zreszta i tak przydaloby sie go wymienic bo tak naprawde niewiem co w nim jest

slyszalem tez ze sa jakies preparaty na wode ktore sie do baku wlewa, slyszal ktos cos o tym ? stosowal ?

No wlasnie mruga na sekunde i gasnie, tak kilka razy, zazwyczaj rano, paliwo kurde vpower tankuje :) co trzeba u nas w kraju wlewac zeby byc pewnym jakosci paliwa :)))

przejmowac sie tym i wymienic filtr (niechce sie bawic w spuszczanie wody - jak juz bede grzebal to wymienie calosc, to akurat nie jest drogie)

zreszta i tak przydaloby sie go wymienic bo tak naprawde niewiem co w nim jest

slyszalem tez ze sa jakies preparaty na wode ktore sie do baku wlewa, slyszal ktos cos o tym ? stosowal ?

Paliwo wcale nie musi zawierać wody ;) Wystarczy, że na zewnątrz jest duża różnica temperatur, więc w zbiorniku skrapla się para wodna... itd.

U mnie od niedawna podczas jazdy mignie nawet nie trwa to sekundy, wymienimy filtr i bedziemy widziec co sie dzieje...

Miałem atak zapalonej kontrolki w ostatnią sobotę jak był straszny upał, ale w niedziele rano wszystko wróciło do normy. Tankowane jest ciągle na shell'u Vpower na zmianę z FuelSave.

Chwilowe wytrącenie wody z paliwa, przez wysoką temperaturę??

Czasami tak się działo ze mrugała zwłaszcza rano ale też nie wiem dlaczego. Teraz wymieniam filtr paliwa razem z pozostałymi filtrami co 10 tys. paliwo ON Verva tankuje i jest ok.

Mi ze dwa, trzy tygodnie temu zapalila sie na kilka sek, moze 3-4 i zgasla. Juz sie wiecej nie zapalila. Spuscilem troche on z filtra ale byl czysciutki i zero "syfu". Podejrzewam jakies lewe paliwo bo spalanie polecialo o ok 1,5l w gore. Gdzie do tej pory max bylo do 8 srednio 7,5 a teraz prawie 9

Od wczoraj kontrola u mnie świeci się ciągle...próbuje użyć zaworka żeby spuścić co nieco... dodam że zatankowałem na shellu znowu tym samym co zawsze:)

Amortyzatory
Powrót