Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
  1. #1
    Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Dołączył
    10 2007
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn
    Postów
    173

    Domyślnie [156] V6 dziwny problem

    Witam.

    Od wczoraj mam dziwny problem z moja Alfetta. Wczoraj przyjechalem do Polski i od razu spac oczywiscie. Po paru godzinach chcialem pojechac do kolegi i moja luba dziwnie sie zachowywala. Mianowicie odpalam autko i silnik strasznie nierowno chodzi, male strzaly z wydechu, gaz do deski i tylko 2500 obrotow!!!! Zadna kontrolka sie nie swieci, odpiecie przeplywki nic nie zmienia. Probuje kilka raz i nic, dalej to samo. Gdy silnik sie nagrzeje wszystko wraca do normy. Nie ma straty mocy, znowu sie wkreca na obroty, wszystko jest super. To sie dzieje tylko gdy jest zimny silnik. Tydzien temu wymienilem sonde ale watpie zeby miala to jakis wplyw. Sprobuje ja na zimnym silniku odlaczyc i zobacze co sie wydarzy. Pierwszy raz moja Alficzka tak zachorowala((((

    Moze macie jakies sugestie??? Moze jakis dziwny czujnik tem. o ktorym nic nie wiem??? Zmiana paliwa????

    Pozdr.
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

  2. #2
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar marc1nz
    Dołączył
    11 2008
    Auto
    AR 156 2.5 V6
    Postów
    111

    Domyślnie

    Rafik u mnie ten sam problem ,na zminym, strzaly z wydechu ,dokladnie to samo ,przeplywke odpiolem to samo, swiece wymienione,sonda lambda tez jak sie silnik dogrzeje to jak reka odjol ,moze czujnik polozenia walu korbowego ?( gdzie on wogole sie znajduje ?)sam tez nieiwem co jest przyczyna takiego zachowania
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...6_marc1nz.html
    Posiadam blokady rozrzadu HP silnik 2.5/3.0 24V ,potrzbujesz ? -PW

  3. #3
    Użytkownik Romeo
    Dołączył
    03 2008
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    --------------------- BMW E39 540i 4.4 V8 Touring żeby rodzinnie było :)
    Postów
    3,187

    Domyślnie

    Rafik, na zimnym silniku ecu wtrysku nie bierze pod uwage sygnalu sondy lambda wiec jej wplyw odpada, czujnik polozenia walu jak szwnakuje to na goraco w 99% przypadków, zajmij sie czujnikiem temperatury silnika podajacym sygnal do ecu wtrysku, albo siadl albo nie masz styklu na wtyczce. Najszybciej mozna to zbadac majac lapka i soft do belli, na zimnym silniku podpinasz sie i widzisz wskazanie temp silnika, latwo ocenic czy prawda czy fałsz.

    pzdr. Grzesiek
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

    Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

    Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Podobne wątki

  1. ABS dziwny problem
    Utworzone przez Piotrek S w dziale 156
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 27-04-2015, 19:58
  2. [Brera] dziwny problem :(
    Utworzone przez menczydupa w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 26-04-2015, 15:18
  3. dziwny problem
    Utworzone przez zieluch111 w dziale 147
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 10-05-2011, 23:18
  4. Dziwny Problem ..
    Utworzone przez rdk_ w dziale 156
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 12-09-2010, 07:54

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory