Maciek-156 u mnie wyskakuje podczas przekraczania 3000 obrotów błąd P0236 "Czujnik A wspomagania turbosprężarki - sygnał poza zakresem/wydajność" czyściłem EGR i wiadomo, że nie w tym leży przyczyna.
Nie czyściłem pozostałych rzeczy jak czujnik ciśnienia doładowania ani elektrozaworu overboost bo widzę, iż sztanga na mojej turbinie na postoju wogóle się nie rusza, czy to by oznaczało zapieczone łopatki ?
Jeżeli sztabga się wogóle nie wychyla również może oznaczać, że coś innego jest zepsute.
Załączam dwa screeny z fiat ecu scana pierwszy jest przy obrotach 850 (bez gazu), a drugi przy około 3500 obrotów
czy możesz stwierdzić czy overboost, czujnik i doładowanie jest ok, a jeśli coś tam nie pasuje to poradzić mi co dalej. jeśli potrzebne by były jakieś inne parametry to mogę to jeszcze sprawdzić.
Generalnie chodzi mi o to czy łopatki są zapieczone bo ich nikt nie używał czy zapieczone sa dlatego, że coś innego zawiodło. No i czy są zapieczone.
Jak próbowałem poruszyć sztangę ręką to nie idzie, jakby drga delikatnie, ale nie da się poruszyć, a nie chcę mocniej bo się coś urwie.
Poradźcie mi chłopaki co dalej sprawdzić
dodatkowo jak przeciągnę obroty powyżej 4000 czy 5000 to NOT ACTIVE na zmienia się na ACTIVE