Tylna oś pod kątem , zdzieranie opon

z4boj4d

Nowy
Auto
156 1.8 TS LPG, 156 SW 1.9 16v,145 1.9 jtd
Witam otóż gdy dziś z daleka się przyjrzałem belli zauważyłem że na tylnich oponkach strona wewn, jest wygładzona na szerokości 3 cm , nie ma już rowków.
Opony http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-BOG4ZVKS.jpg rowków po wewnętrznej stronie brak po lewej stronie , po prawej jeszcze są wyczuwalne choć zanikają , a oponki nowe przejechane może 3 k;/
Dodam że widać strasznie jak koła są pod kątem wychylenia do zewnątrz , poprostu jakby były krzywe ;/
Zresztą po samych oponach widać że wypływają spod alusi na dole , gdzie z przodu jest ok .
Skąd taka postać rzeczy ? Geometria / zbieżnośc ?
Nic innego nie przychodzi mi na myśl ...

Ostatnia edycja:
Najpierw sprawdź luzy zawieszenia a potem zbieżność.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Na SKP ostatnio jak byłem jakieś 2 tyg temu twierdził że zawias jest ok . Ale ciekawe czy patrzył pod kątem luzów...
Można samemu to luknąć ?

Podnieś auto i poruszaj kołem. Jak się cokolwiek ruszy to jest luz.

mi na stacji powiedzieli tez ze wszystko ok a na lewarku kola lataly i do wymiany bylo wszystko :D najpierw dobrze sprawdz zawieszenie potem zbierznosc i po problemie

No więc tak podniosłem dziś auto najpierw z jednej strony później z drugiej , szarpałem się z kołem :D no i lapiac po bokach czuc bylo ze delikatny tyci tyci xD luzz drugiej strony to samo , a tak ogolnie w innych plaszczyznach zero ruchu. Klasyfikuje sie to do wymiany wahaczy ?
Hm kiedys widzialem luz z przodu na gornym wahaczu , tam luz byl straszny...

Ostatnia edycja:
Sprawdź tuleje na zwrotnica. Te co trzymają wahacz wleczony. U mnie to akurat było padnie do takiego stopnia ze guma była prawie kwadratowa. Tuleje akurat są niedrogie, tylko trochę ciężko było mi je wybić ale dało się zrobić :)

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Hm ten wahacz pojedynczy ktory idzie od dolu ?:P nie te co sa podwojne ta ? jak zdiagnozowac ze jest do zuzyta? u mnie zdziera z jednej strony ;p

Dla porownania podnioslem druga alfe i tam jest taki sam maleńki luz co tu ale nie zdziera opon ;p i nie jest tak rozkraczona jak ta ;p

Po pierwsze zbieżność
po drugie zbieżność
po trzecie zbieżność
po czwarte kąt pochylenia koła
Drobne luzy mogą się przyczyniać do większego zużycia opon ale nie po kilku tysiącach.

Po czwarte nie podlega regulacji w156. Ale zbieżność tak, lecz do regulacji tylko po likwidacji nawet małych luzów.

po pierwsze pożądnie sprawdź luzy na tulejach
po drugie sprawdź które są najbArdziej poprzeciągane (z pomiażdżone w 1 stronę do wymiany)
po trzecie niższe sprężyny powodują tzw. delikatny neghatyw max 1-3 stopnie)
jak wszystko będzie sprawne jedź do konkretnego majstra niech ustawi GEOMETRIĘ tylnej osi nie zbierzność tylko geometrię

po drugie sprawdź które są najbArdziej poprzeciągane (z pomiażdżone w 1 stronę do wymiany)
jak wszystko będzie sprawne jedź do konkretnego majstra niech ustawi GEOMETRIĘ tylnej osi nie zbierzność tylko geometrię
To jeszcze napisz jak się ustawia geometrię w alfie z tyłu.

nie ma mozliwosci ustawienia geometrii w alfie 156. geometria w alfach jest zalezna tylko od rodzaju zawieszenia, normalne albo sportpack.

mialem juz takie przypadki w alfie 156, ze zcieralo tylne opony(zbieznosc ok i brak luzow w zawieszeniu) od srodka i za kazdym razem byla to wina zużytych amortyzatorow(zawieszenie standartowe) + do tego stare/zuzyte sprezyny(raz mialem peknieta sprezyne)

Ostatnia edycja:
Po pierwsze jak koledzy piszą - luzy
Po drugie jeżeli brak luzów to zbieżność - prawdopodobnie masz rozbieżny tył dlatego ścina ci wewnętrzną stronę opony.
Po trzecie pochylenie kół tylnej osi jest fabryczne z jednego prostego powodu - aby auto na zakrętach nie wpadało łatwo w nadsterowność, z którą większość kierowców sobie nie radzi. Wszystkie osobówki mają lekko pochylone tylne koła właśnie z tego względu.
Po czwarte miałem rozebrane całe tylne i przednie zawieszenie i jest możliwość przestawienia geometrii :) nie jest to ekstremalne, ale o jakiś stopień idzie kołami manewrować.

Dodano po 3 minutes:

i jeszcze kivi84 też ważną sprawę poruszył czyli amorki. Mi robiło tak samo z przodu. Dopiero po wymianie amorów wszystko wróciło do normy.

Ostatnia edycja:
Po czwarte miałem rozebrane całe tylne i przednie zawieszenie i jest możliwość przestawienia geometrii :) nie jest to ekstremalne, ale o jakiś stopień idzie kołami manewrować
Luz montażowy śrub służy do kompesacji wad produkcyjnych.
Faktycznej regulacji nie ma.

Yhm luzy wykluczam ;d podjade na zbieznosc zobacze czy cos da , i sprawdze ta tuleje ;p
Co do amorów no to teraz na SKP wlasnie mialy 30-40% z tyłu , wymieniane były w pazdzierniku 2012 Springi i wszystkie amory na KYB , tak auto nie siedzi . Gwarancji nawet nie wytrzymały , wam też tak szybko pada amortyzacja ?;p i tez sporo nie najechane bylo w tym czasie ...

Luz montażowy śrub służy do kompesacji wad produkcyjnych.
Faktycznej regulacji nie ma.

O tym właśnie pisze. :)

Gwarancji nawet nie wytrzymały , wam też tak szybko pada amortyzacja ?;p i tez sporo nie najechane bylo w tym czasie ...

Ja mam z tyłu oryginały, a z przodu gdyby nie zwiedzanie rowów. to też bym nie musiał wymieniać jeszcze.

Po pierwsze jak koledzy piszą - luzy
Po drugie jeżeli brak luzów to zbieżność - prawdopodobnie masz rozbieżny tył dlatego ścina ci wewnętrzną stronę opony.
Po trzecie pochylenie kół tylnej osi jest fabryczne z jednego prostego powodu - aby auto na zakrętach nie wpadało łatwo w nadsterowność, z którą większość kierowców sobie nie radzi. Wszystkie osobówki mają lekko pochylone tylne koła właśnie z tego względu.
Po czwarte miałem rozebrane całe tylne i przednie zawieszenie i jest możliwość przestawienia geometrii :) nie jest to ekstremalne, ale o jakiś stopień idzie kołami manewrować.

Dodano po 3 minutes:

i jeszcze kivi84 też ważną sprawę poruszył czyli amorki. Mi robiło tak samo z przodu. Dopiero po wymianie amorów wszystko wróciło do normy.

Pokaże jak to mniej więcej jest ... bo w sedanie koła wyglądaja na ,,proste '' przygladam sie innym autom i zadne nie były w takim stanie jak moje ;p no moze jeden stary merol ;p

attachment.php

attachment.php

Ps. jak myslicie gwarancja zostanie uznana skoro sprawnosc jest na 30-40 %?

Załączniki

• alfa.jpg
    alfa.jpg
    40.8 KB · Wyświetleń: 729
  • alfa3.jpg
    alfa3.jpg
    61.3 KB · Wyświetleń: 624
Ostatnia edycja:
a przy okazji wymiany amortyzatorów nie wymieniałeś może poduszek? bo u mnie przy wczorajszym wywalaniu nivomatów okazało się, że poduszki już były wytarte i też już na pewno kąta nie trzymały;/

no wlasnie nie , 2 lata temu zostaly wymienione wszystkie amory + springi ;p ale cos z tylu skrzypi ;p

Amortyzatory
Powrót