• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wykresy sond lambda, które z nich są ok?

• Autor wątku Autor wątku irkii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

irkii

Guest
Witam
od jakiegoś czasu interesuje się swoimi sondami lambda :)
ostatnio dzięki uprzejmości kolegi zrobiłem odczyt z jego sond i okazuje się, że widocznie różnią się wskazania między autami.

bardzo proszę o merytoryczne opinie.
Które sondy są w lepszym stanie, czy można przyjąć że w obydwu przypadkach działaja prawidłowo? Jeżeli tak to skąd takie różnice amplitudy i częstotliwości ... (oba samochody to ten sam silnik)

Ostatnia edycja:
Mam te same ECU co Ty, tez dwie sondy ( maja 4 miesiace ) i u mnie na jalowym biegaja po rozgrzaniu w zakresie 0,09 do 0,85... Przegladalem zapisane screeny i nie moge znalezc takiego w ktorym bylyby jakies wieksze obroty... troche mnie dziwi to ze sondy sie klada calkiem do zera przy gazowaniu ale jak sie jakas madra glowa nie wypowie to sprawdze to jutro u siebie ;)

Pierwszy screen do nienagrzany silnik i dziwne sa te schody... powinno falowac w mniejszej amplitudzie ale jednak... Zaraz dorzuce jak sie u mnie grzeje...

Teraz odpalamy piec ktory zdazyl ostygnac ze 30 min...

Nagrzal sie:

I biorąc to pod uwage sondy w aucie numer 1 sa do "smieci" albo co po drodze jest nie tak... Ale nagrzej jeszcze auto do 90 stopni i zobacz czy dalej sa takie paskudne zeby i tak rzadko reaguje na zmiany...

Ostatnia edycja:
oba auta są nagrzane do ok 90 st., w 1m może 80..., myślałem, że bardziej padnięte są w 2I...

To pierwsze zlapalo dopiero co 70 stopni... ale to i tak niewiele zmienia bo te zeby i wolna reakcja sa dla mnie dziwne... Odpal autko(a) i popatrz jak wyglada wykres w czasie grzania... Powinien zaczac od wolnej oscylacji z mala amplituda i stopniowo narastac... mniej wiecej tak jak na moich screenach... Taki szal jak w drugim aucie jest ok i ono jest na bank bardziej rozgrzane niz auto nr.1

Ostatnia edycja:
sondy na wykresie 2 , z drugiego modelu pracuja poprawnie, wręcz wzorcowo.
- zakres napiecia to 0.082 do 0.97 V.
- w modelu 1, wykres pokazuje albo sonde leniwą, nie przepaloną albo sonde uniwersalną, żle dobraną do modelu.
- w tym 1 przypadku nalezy pomierzyć jeszcze inne parametry aby stwierdzić czy to nie jest np. zapchany, wydmuchany katalizator.
- wykres w zakresie grzania sond pokaże także czy np. w tym pierszym modelu nie ma padniętego grzejnika sondy.
- wykres sondy padający do zera przy maksymalnych obrotach jest poprawny, ECU reguluje parametry do pewnego zakresu, regulacja nie obowiązuje przy przyspieszaniu dynamicznym.
- przy maksymalnych obrotach sonda podaje stan " uboga mieszanka ".

bardzo Wam dziękuję.
Kurde myślałem że u mnie coś sie dzieje - 2I bo takie szybkie, niemal "histeryczne :) " te amplitudy,
Serdeczne dzięki za rady.

to w końcu które wykresy sondy sa z twego pojazdu ?

" bo to jest sąd nad sondami".

Amortyzatory
Powrót